„Doresc să revăd spirit, să revăd suflet, să revăd dorință!” Interviu cu Gyuszi Balint, antrenorul echipei UTA

  de Lucian Dănilă | 16 iulie 2020, 12:35 PM | Sport | Topic special

  0

  L-am prins pe Gyuszi Balint „la cald”, imediat după punctul obținut de UTA în meciul cu Petrolul, un meci în care practic ne-am bucurat mai tare că nu a plecat gruparea din Ploiești cu toate punctele decât de faptul că arădenii nu au încheiat meciul chiar cu mâna goală.

  La fel ca și după meciul cu Turris, Balint a trăit momente grele după joc. Mai bine de jumătate de oră s-a plimbat singur pe gazonul sintetic de pe Motorul căutând probabil răspunsuri la ceea ce s-a întâmplat în cele două meciuri de pe teren propriu, meciuri din care UTA a obținut doar un punct. Echipa care a primit doar un singur gol în meciurile de pe teren propriu în campionatul regulat, a încasat acum, în două meciuri, 5 goluri!

  Mai mult decât ierarhia clasamentului, în care UTA este deocamdată confortabil pe prima poziție, sperie evoluția echipei, o echipă care a avut în aceste două jocuri poate doar trei jucători care au funcționat la o capacitate bună: Romario Moise, Buhăcianu și Bustea. Balint ne-a oferit după joc câteva explicații și ne-a spus ce trebuie să facă echipa sa în următoarele meciuri pentru a promova.

  INTERVIU

  Ce ar fi de spus după acest punct obținut în meciul cu Petrolul?

  Ca să jucăm în Liga 1 nu putem să ne prezentăm de maniera asta, adică în primul rând mă refer la golul pe care l-am primit. Prima minge aruncată de adversari în careu a fost practic și primul moment în care am scos mingea din poartă. Petrolul a venit la Arad cu o așezare foarte bună, au jucat cu doi atacanți și au încercat să ne surprindă prin această mutare, ne-au îngreunat construcția care oricum a fost destul de lentă și am suferit și din acest punct de vedere, dar ecuația este destul de simplă: trebuie să ne trezim. Ăsta este și mesajul pe care l-am transmis în vestiar. Săa dus pe apa sâmbetei avantajul pe care l-am avut înaintea acestui play-off. Situația noastră s-a complicat foarte mult. Mai sunt 9 puncte puse în joc, noi mai avem două deplasări extraordinar de dificile plus un meci „acasă” infernal, aș putea spune. Este un lucru pe care l-am spus și la începutul acestui minicampionat: am convingerea că la finalul acestui campionat vor promova echipele care merită. În cazul în care UTA va fi pe locurile promovabile înseamnă că merită, dacă nu, din păcate înseamnă că nu merită să promovăm. Este clar că nivelul acestui play-off este un nivel destul de bun valoric după părerea mea, echipele sunt echilibrate și detaliile fac diferența. Din păcate până acum nu am reușit, în cele două jocuri, să gestionăm momentele psihologice în așa fel încât să ne asigurăm victoria.

  Comparativ cu meciul pierdut în fața celor de la Turris, defensiv a părut că ai rezolvat multe probleme apărute la acel meci, dar de data aceasta echipa nu a mai funcționat în plan ofensiv.

  Da și nu, pentru că din păcate am crezut că am rezolvat problemele defensive dar am primit gol pe o situație similară, știută, analizată, exersată în antrenamente. Știam că vin cu centrări, știam că Deac atacă foarte bine la bara a doua, le-am analizat, le-am pus în practică la antrenamente, băieții au răspuns foarte bine și chiar aveam o anumită liniște, astfel că nu pot să-mi explic de ce a apărut această greșeală.

  În ceea ce privește momentul de posesie, faza de atac pozițional, repet: Petrolul s-a închis destul de bine, chiar au excelat în unele momente pe faza defensivă, iar noi ne-am îngreunat situația pentru că am avut momente în care am dat dovadă de lentoare în momentul în care am construit, nu am reușit să profităm de zonele în care am făcut superioritate numerică, din păcate și acțiunile pe care le-am accelerat nu am putut să le finalizăm pentru că a fost acea ocazie imensă la Miculescu în prima repriză, ocazia lui Buhăcianu în repriza a doua, momente în care am reușit să accelerăm și ne-am pus în situații de finalizare dar pe care nu le-am concretizat. Este un insucces care ridică din nou multe semne de întrebare și sper eu să fie semnalul de alarmă care să ne trezească pe toți pentru că e momentul în care trebuie redevenim din punct de vedere al atitudinii, al motivației și al determinării echipa care am fost până în martie.

  Crezi că cele 5 puncte pe care UTA le-a avut în față au demotivat oarecum jucătorii? Crezi că acum, după doar un punct obținut din cele 6 de pe teren propriu, echipa să răspundă altfel jucând sub presiune?

  Eu sper să răspundă altfel echipa dar nu mă raportez la cele cinci puncte pentru că discuția pe care am avut-o eu cu băieții înaintea primului meci din acest play-off a fost că dorința mea este să ne imaginăm un play-off în care toate echipele pleacă de la zero puncte și chiar și în aceste condiții să îl câștigăm. Băieții au fost de acord cu mine. Au spus „ok”, dar din păcate până acum suntem departe de acest obiectiv. Important este să obținem cumva promovarea, trebuie să ne luptăm pentru fiecare minge, pentru fiecare minut, pentru fiecare repriză și să demonstrăm că merităm să evoluăm în prima ligă.

  În situația în care se află UTA acum, te-ar deranja să promovați de pe locul 2?

  (Balint a oftat lung…) Promovarea este promovare… Da, este adevărat că îmi doresc mult să fim campioni, doresc să revăd spirit, doresc să revăd figurile jucătorilor în momentul în care intră în teren să îmi transmită acea determinare pe care mi-au transmis-o la fiecare meci până în martie, refuz să cred că perioada aceasta de pandemie ne-a transformat într-atât încât să nu mai avem suflet. Eu asta îmi doresc, să revăd spirit la băieți, să revăd suflet și să revăd dorința de a demonstra că suntem buni și că merităm să jucăm pe prima scenă.

  Cum crezi că va fi jocul de la Mioveni? Să ne așteptăm la schimbări în primul unsprezece?

  Ne așteaptă o deplasare lungă, vine meciul destul de repede… Acum suntem la cald, trebuie să facem analiza de rigoare, să vedem exact ce se va întâmpla. Sper să găsesc acel sânge proaspăt de care are nevoie echipa în așa fel încât să ne putem întoarce cu toate punctele de acolo.  

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.