vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Doctorul arădean Cristian Dină, despre cazul înfiorător de la Iași: „Pentru mine a fost o revelație teribilă că se întâmplă asta în România, în 2023!”

    de Raluca Medeleanu | 22 februarie 2023, 9:45 AM | Naţional | Sănătate

    1

    Vestea că un medic de la Iași ar fi extras peste 200 de stimulatoare cardiace de la cadavre, pe care le-ar fi folosit ulterior pentru pacienții vii a fost una dintre cele mai intens mediatizate și dezbătute teme în ultimele zile. În social media a apărut însă și varianta că medicul nu ar fi făcut nimic greșit, apărând ideea că refolosirea acestor tipuri de dispozitive ar fi o practică uzitată. Pentru o corectă informare a opiniei publice, am apelat la poziția unui specialist cu o experiență îndelungată în domeniu, doctorul Cristian Dină, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad, care a desființat categoric ideea. Potrivit dr. Dină, astfel de practici sunt categoric interzise și au fost complet oprite la finalul anilor ’90.

    Dr. Cristian Dimă este medic primar cardiolog la SCJU și a înființat Compartimentul de Cardiologie Intervențională, ca urmare a înființării în anul 2019 a Laboratorului de Cardiologie Intervențională. Contactat de Special Arad, doctorul a dorit din start să sublinieze că fiind vorba de o anchetă în plină desfășurare, nu dorește să se pronunțe per caz, însă ne-a prezentat cazuistica per ansamblu.

    „Deocamdată nimeni nu știe care este adevărul acolo, eu discut lucrurile la modul general, întrucât până la finalizarea anchetei nu știm care e verdictul la Iași”, ne-a spus dr. Dină.

    „Recuperarea dispozitivelor de la pacienții decedați nu are nimic cu secolul XXI”

    Dr. Cristian Dină a declarat pentru Special Arad că legislația în vigoare interzice categoric astfel de practici, la care – într-adevăr – în urmă cu treizeci de ani încă apelau medicii, din lipsă de fonduri pentru aparatură nouă.

    „Practica de recuperare a defibrilatoarelor de la pacienți decedați e o practică care ține de istorie, nu are nimic cu sec XXI. Reglementările europene și americane interzic astfel de practici! Mai mult decât atât, există o directivă europeană care interzice expres folosirea aparaturilor medicale care sunt inscripționate de unică folosință. Într-adevăr, s-a practicat în anii ’90, când finanțarea era precară de la Ministerul Sănătății. Pe atunci, se sterilizau și se replantau, dar pe atunci era o haiducie totală… În acele vremuri, resterilizam multe ustensile, exista o procedură în care te asigurai că materialul e perfect de folosit și nu prezintă risc pentru pacient. Asta a funcționat însă până prin 1999-2000, când s-a dat acea directivă europeană, care a fost dublată de un ordin al Ministerului Sănătății. În momentul în care s-a dat această directivă, imediat am stopat practica respectivă”, a subliniat dr. Dină.

    „Există finanțări, dar trebuie să dovedești că ești apt pentru a le folosi în condiții de eficiență și siguranță”

    Medicul primar cardiolog de la Arad s-a arătat complet confuz în încercarea de a înțelege de ce ar mai continua cineva astfel de practici, întrucât la ora actuală – spune medicul – există programe pe care spitalele le pot accesa pentru achiziția acestor dispozitive care pe an ce trece au devenit mai de calitate, iar prețul lor a scăzut considerabil.

    „În România există programe speciale care sponsorizează astfel de aparatură: sunt finanțări pentru stimulatoare, implanturi de stenturi, proteze ortopedice. Ele finanțează achiziția, iar din moment ce pe dilatări suntem chiar foarte bine finanțați la Arad, îmi e greu să cred că pe alte programe e subfinanțare. Și chiar dacă nu ar exista finanțări, în definitiv nimic nu justifică încălcarea legii!

    Pentru program, trebuie să îndeplinești criterii. Și noi la laborator a trebuit să dovedim că suntem elibigili, atât la dotările necesare cât și la competența medicului, programul nu îți dă numai bani pentru că ceri, ci trebuie să dovedești că esti apt pentru a le folosi în condiții de eficiență și siguranță. Ori ceea ce am înțeles din presă e că la Iași ei lucrau în afara acestui program național. Întrebarea interesantă e de ce nu erau în programul național? Pentru că aplicarea e foarte simplă. E adevărat că birocrația e lentă și durează câteva luni, dar totuși nu e un timp pe care nu poți să îl aștepți ca să fii perfect în regulă”, ne-a spus dr. Dină.

    Medicul arădean nu înțelege motivația, în cazul de la Iași: „Prețurile au scăzut mult și calitatea a crescut mult”

    Dr. Cristian Dină a afirmat că a fost mai mult decât surprins când a auzit cele prezentate de mass media despre spitalul de la Iași. Consideră totuși că este foarte important să fie intens mediatizate astfel de cazuri, pentru că a nega realitatea unor fapte ar face mai mult rău.

    „Dacă ceea ce s-a întâmplat la Iași este adevărat, este absolut halucinant și sunt convins că este o excepție unică care nu se întâmplă în România de mulți ani încoace! Eu cunosc foarte bine arealul cardiologic românesc și nu am cunoștință să se întâmple asta. Pentru mine a fost o revelație teribilă că se întâmplă asta în România, în 2023! Mi se pare absolut halucinant, repet, dacă este real.

    Costul unui stimulator cardiac care se cumpără de la cei mai buni producători din domeniu începe de la 200-300 euro. Nu pot să înțeleg de ce ar face cineva așa ceva când ai finanțare și costul e atât de mic! Când am început eu să practic cardiologia intervențională, costau mii de euro. Prețurile au scăzut mult și calitatea a crescut mult, nu pot înțelege de ce ai face așa ceva. Plus că din punct de vedere legal, dacă s-a făcut fără acceptul persoanei decedate ori a familiei, implicațiile legale sunt mult mai serioase!

    Vom vedea când se finalizează ancheta… Eu cred că problemele, indiferent de domeniu, trebuie aduse în față și rezolvate, decât măturate sub preș. În orice țară civilizată, toate cazurile sunt expuse public, sunt prezentate, toată lumea știe de ele, tocmai pentru că se consideră că e cea mai păguboasă atitudine”, e de părere dr. Dină.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Public decât transplanturi de tot felul mai bine utilizezi ceva din acestea.

      Multe spitale ar trebui sa dea mâncare si sa dețină sere si o reechilibrare a viet.
      Mai bine spus toți care sunt pacienți sa fie scutiți de la plata impozitelor pe salar si sa primească bonuri valorice pentru mâncare si curent electric. Si nu e o glumaa

      --2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.