Discuţii la nivel înalt pe tema creşterii salariului minim. Cât cer sindicatele şi cât pot patronatele





Sindicatele şi patronatele au convenit cu statul, în cadrul Consiliului Tripartit, că se impune o creştere a salariului minim brut pe economie garantat în plată, urmând ca autorităţile să stabilească formula şi cuantumul acestei majorări.
„Cu toţii suntem de acord că nivelul salariului minim trebuie să crească, iar mecanismul de majorare să nu mai fie un instrument politic, ci să fie bazat pe criterii obiective. Am stabilit cu partenerii sociali că este nevoie de un calendar mult mai strâns pentru a analiza toate propunerile şi datele economice, astfel încât, la sfârşitul lunii octombrie să putem avansa o variantă agreată a salariului minim. Aşa cum ne-am angajat, predictibilitatea este un element important pentru mediul economic, dar şi o dovadă de respect faţă de partenerii noştri sociali”, a afirmat ministrul Muncii, Raluca Turcan.
Sindicatele au cerut majorarea salariului minim cu 250 de lei brut, dar ministrul Muncii se teme că măsura va duce la pierderea de locuri de muncă, a declarat, marţi, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) Cartel ALFA, Bogdan Hossu.
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) susţine majorarea cu 200 de lei a salariului minim brut pe economie din 2022, fără impozitarea de către stat a acestei sume, astfel încât toţi banii să ajungă la angajaţi. „Poziţia noastră este o creştere a salariului minim cu 200 de lei, dar impozitele şi taxele să rămână la nivelul salariului minim brut actual, de 2.300 de lei. Astfel, aceşti 200 de lei ar ajunge la oameni, pe lângă cei 1.386 de lei, cât este salariul minim net actual”, a declarat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.
Liderul CNIPMMR a subliniat că, în cazul în care majorarea salariului minim cu 200 de lei ar fi realizată cu grila actuală de impozitare, angajaţii ar beneficia de o majorare netă de 100 de lei, iar cealaltă sută de lei ar fi încasată de stat.
Preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia, Steven van Groningen, consideră că o creştere a salariului minim trebuie să fie realizată printr-o formulă clară şi predictibilă, dar fără a pune o presiune insuportabilă pe companii.
Citeste mai mult pe adevarul.ro
Comentariile portalului
Gicu, bun venit în lumea electronică ! aia cu energia verde, cu mașini electrice, plăți doar cu cardul etc. Cade curentul și nu se mai poate face nimic. Și (...)
Ură și intoleranță, astea sunt ,,valorile" promovate de ,,careul de ași", Piticul Pinocchio, Soso, Gică Ultras și Crizata G. Și prinde la electorat. Ieși pe strada și vezi (...)
se tot incurajeaza si promoveaza cumpararea de autovehicule electrice dar infrastructura nu este pregatita pentru asa ceva