Diplomatul Marius Lazurca a primit astăzi Distincţia de Onoare a Judeţului Arad
Excelența Sa, dr. Marius Lazurca, a primit astăzi Distincţia de Onoare a Judeţului Arad într-un cadru festiv, prilejuit de aniversarea a 15 ani de la înfiinţarea Centrului Cultural Judeţean Arad. Diplomatul dr. Marius Lazurca a fost întemeietorul şi primul director al acestei instituţii, iar în prezent este Ambasadorul României la Budapesta. Excelența Sa a îndeplinit același rol diplomatic la Vatican și la Chișinău.
Distincţia, cea mai importantă acordată de Judeţul Arad, a fost înmânată de Claudia Boghicevici, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad. „Este unul dintre diplomații români, exponenţiali ai României, care ne reprezintă, cu cinste, pricepere și cu dragoste de țară, în unele dintre cele mai sensibile posturi diplomatice ale ultimilor 20 de ani. Contribuția Domniei Sale la înfiinţarea şi dezvoltarea activităţii Centrului Cultural Județean Arad este definitorie, iar arădenii îl răsplătesc astăzi acordând această Distincție de Onoare Excelenței Sale. Este cea de-a treia Distincție de Onoare pe care o conferă Consiliul Județean Arad, primele două fiind acordate altor arădeni renumiţi: Edward Nicolae Luttwak și Ștefan Walter Hell. Cu astfel de înalte personalități internaționale originare din județul nostru, avem toată îndreptățirea să privim cu încredere către viitor, iar tinerii – elevii şi studenții – prezenți astăzi în număr atât de mare la această minunată ceremonie, confirmă încrederea noastră”, a declarat Claudia Boghicevici, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad.
De asemenea, dr. Marius Lazurca a primit o Plachetă de Aur și din partea Universității de Vest „Vasile Goldiș”, înmânat de către președintele de onoare al Universității, Aurel Ardelean.
În cadrul discursului său, dr. Marius Lazurca a vorbit despre relațiile diplomatice ale României cu țările membre ale Uniunii Europene, despre rolul României în NATO și, nu în ultimul rând, despre riscurile pe care le reprezintă expansiunea și atitudinea Rusiei din ultima perioadă.
Tot cu această ocazie, Ana Maria Dragoş a primit și ea o Diplomă de Excelenţă pentru activitatea din fruntea Centrului Cultural Judeţean Arad. Întrucât nu a fost prezentă la ceremonie, dimploma îi va fi înmânată ulterior de către actualul director al CCJA, Doru Sinaci. Se vor transmite distincţii şi reprezentanţilor conducerii Consiliului Judeţean din perioada 2000-2004 (când s-a înfiinţat Centrul Cultural), respectiv preşedintelui Caius Parpală şi vicepreşedinţilor Gheorghe Falcă şi Claudiu Cristea, cărora le vor fi conferite Diplome de Onoare.
Apropo de primarul în funcție, Gheorghe Falcă a fost și el prezent la ceremonie, deși a întârziat cca. jumătate de oră.
„De 15 ani, Centrul Cultural Judeţean este un reper al promovării culturii autentice, a tradiţiilor etnografice şi folclorice ale judeţului. Dar, în acelaşi timp, instituţia a adus arădenilor personalităţi culturale, ecumenice, artistice, a oferit arădenilor acte culturale de excepţie, atât în municipiu, cât şi în majoritatea localităţilor judeţului. Caravanele culturale organizate în oraşele judeţului, şcolile de vară – ţinute de asemenea nu numai în Municipiu, ci pe tot cuprinsul Judeţului Arad şi nu în ultimul rând spectacolele de teatru sau concertele de muzică ce i-au încântat pe arădeni în toţi aceşti ani, toate aceste evenimente marca Centrul Cultural Judeţean Arad au fost căi prin care am oferit acte culturale arădenilor de pe tot cuprinsul judeţului. Din 2007 încoace, aşadar iată de aproape 10 ani, Centrul Cultural Judeţean Arad s-a implicat activ, cu fonduri, în susţinerea ONG-urilor locale orientate spre acţiuni culturale”, a declarat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
„Eu le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat până acum în susţinerea culturii arădene şi nu în ultimul rând actorilor culturali şi publicului arădean. În ceea ce ne priveşte, ne pregătim pentru întâmpinarea Centenarului României Mari din 2018, cu atât mai mult cu cât Aradul a fost în urmă cu 100 de ani capitala politică a românilor transilvăneni”, a precizat Doru Sinaci, director CCJA.
***
Marius Lazurca s-a născut la Timișoara în 15 martie 1971. Este căsătorit cu Mirela, de formație medic, împreună cu care are șase copii.
După studii de filologie începute în orașul natal, ambasadorul Lazurca și-a continuat studiile în Franța, la École normale supérieure și Universitatea Paris IV-Sorbona, al cărei doctor în istorie-antropologie devine în anul 2003. A intrat în viața profesională ca angajat al Facultății de Litere a Universității de Vest din Timișoara, unde a predat începând cu 1997. A publicat mai multe cărți și studii în română, franceză și engleză în domeniile literaturii comparate și antropologiei istorice.
A început cariera diplomatică în 2006, ca ambasador pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran Militar de Malta. Între 2010 și 2016 a fost ambasador în Republica Moldova. În 6 iulie 2016, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat drept ambasador al României la Budapesta.
Comentariile portalului
Lantul coruptiei este cam asa : Vine unul din zona "sa manance si gura lor o pizza" cauta un avocat/avocata "lustruitoare" de clante care ii face "intrarea" in birourile primariei (...)
Poza cu cele două mangafale spune multe..
DEX _ RECONCILIERE 1. A (se) împăca, a (se) pune din nou de acord. Si-a cerut guvernul Ungariei scuze pentru crimele savarsite de armata ungara in Ardealul de Nord si in (...)