Din nou Agromalim, la Expo Arad! 250 firme prezente, dintre care 30 din străinătate, iar vineri sosește și Ministrul Agriculturii

  de Raluca Medeleanu | 1 septembrie 2021, 3:02 PM | Știri Arad | Topic special

  1

  Centrul expozițional Expo Arad găzduiește din nou, după o pauză de un an, cel mai mare târg organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) a județului Arad. Acesta se desfășoară între 2 și 5 septembrie, iar în data de 3 septembrie va fi vizitat chiar și de Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros, care va discuta cu fermierii care participă la târg.

  Cu o zi înainte de deschiderea oficială, președintele Camerei de Comerț, împreună cu președintele Consiliului Județean Arad au susținut o conferință de presă prin care au vorbit despre eforturile care au fost depuse în organizarea acestui târg, într-o perioadă foarte scurtă de timp: două săptămâni.

  „Ne bucurăm că are loc în acest an cel mai important eveniment economic pe care îl organizează Camera de Comerț Arad, c o participare foarte generoasă, după o perioadă în care Camera s-a confruntat cu probleme economice, ca marea majoritate a agenților economici ai județului. Sperăm că acest eveniment va fi de bun augur pentru promovarea tehnicilor, a informațiilor necesare în acest domeniu și, nu în ultimul rând, conexiunilor care se rezolvă și organizează cu acest eveniment. Am simțit sprijinul al întregului colectiv al Consiliului Județean, ajutor de care aveam nevoie pentru organizarea acestui eveniment. După cum știți, în fiecare an când organizam Agromalimul, orgaizarea lui se făcea cam în trei luni. Așa să vă imaginați că până cum două săptămâni, aici încă era funcționala acel spital Covid, iar dezafectarea spitalului și organizarea evenimentului au fost posibile doar cu sprijinul Consiliului Județean, având în vedere complexitatea acestei organizări”, a spus Gheorghe Seculici, președintele CCIA Arad.

  Președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca, a explicat că târgul face propriu-zis parte din „Săptâmâna Economiei și Culturii Arădene”, în care se desfășoară un ciclu de evenimente care pun în valoare cultura tradițională și identitatea Aradului. În acest sens, trebuie menționat și faptul că în Pavilionul C al Expo Arad este amplasat în perioada târgului un stand al Complexului Muzeal Arad unde vizitatorii pot afla de la directorul Sorin Bulboacă informații valoroase despre trecutul glorios al Aradului în domeniul industrial. De exemplu, este de menționat că la Arad s-a deschis prima fabrică de ceasuri din România și prima fabrică de păpuși, la stand găsindu-se astfel de exponate vechi, produse la Arad în anii 50 (vezi galeria foto de la finalul articolului).

  „Ne-am dorit și să venim în sprijinul producătorilor, organizând Made in Arad, unde oferim un spațiu gratuit de expunere în cadrul celui mai popular târg de agricultură din vestul României, Agromalim. Astfel, cuntrobuim nu doar la creșterea vizibilității ci și la eficientizarea micilor afaceri. Nu în ultimul rând, în cadrul acestui eveniment oferim spațiu de expunere și pentru cele două universități arădene, pe care le-am invitat acu, în perioada înscrierilor, să își prezinte oferta educațională”, a spus Iustin Cionca, președintele CJ Arad.

  Cimi Enache, project manager CCIA, a expus mai pe larg oferta târgului pe cele patru zile în care se desfășoară, explicând că în prima zi, 2 septembrie, este așteptat și un secretar de stat din Ministerul Agriculturii și directorul Agenției Naționale de Zootehnie, iar vineri, 3 septembrie, a confirmat prezența la târg, în jurul orelor amiezii, Ministrul Agriculturii, la o întâlnire de câteva ore cu fermierii.

  „Organizarea de anul acesta a fost puțin mai complicată, dar firmele care au decis să participe au fost alături de noi. Sunt câteva firme care nu participă în acest an, dar am reușit să completăm cu firme noi, care nu au mai fost, astfel că suntem cam la același nivel al suprafețelor ca în anii anteriori, ca număr de participanți sunt undeva la 250. Au fost câteva firme reticente, mai ales cele cu acționerat străin, care au ales să nu participe deoarece nici în Europa nu au avut loc evenimente de acest gen. Dacă ne uităm în Germania, Italia, Franța, nu sunt târguri organizate, noi am avut însă curajul să îl organizăm. Ne-am angajat să respectăm măsurile impuse de Direcția de Sănătate Publică ni le-a solicitat, astfel că la intrare vom lua temperatura, în spațiul interior se va purta mască, iar în exterior nu e necesar. Nu trebuie test, nici certificat de vaccinare.

  După cum spuneam, anul acesta sun în jur de 250 de firme, un număr mare de participanți fiind invitați de Consiliul Județean care și-a anuțat colaboratorii, mici producători, manufacturieri (…), iar aceștia completează oferta pe zona de agricultură și industrie alimentară. Vom avea și firme din străinătate, un grup de 25 firme din Ungaria, dar avem și firme din Olanda, Germania, Cehia, Ucraina, Bulgaria, undeva la 30 de firme din străinătate vor fi prezente și anul acesta la târg și completează oferta firmelor românești. Organizăm și în acest an expoziția de animale. Vom avea animale din rasa taurină, bovină, ovină, păsări, porumbei, animale de blană, ponei, deci atât pentru fermieri dar și animale care să bucure copiii”, a spus Cimi Enache.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  4 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.