joi, 29 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Din ciclul „cacofonii urbane” – azi, violetul de Pecica (atenție, foto explicit!:)

  de Lucian Valeriu | 23 iunie 2014, 12:29 PM | Administraţie | Strada

  9

  …sau „un țâgan avea o casă”…
  Ce faci… cum îți găsești identitatea… cum ți-o afirmi… cum ți-o impui spectatorului, când ți-ai luat casă pe o stradă cu toate la fel? Ce faci ca să ieși în evidență d.p.d.v. estetic… al potenței financiar-artistice… cum faci? Cum te vede pe tine, cum te receptează corect vecinul, simplul trecător, dujmanul?… Îl știi, de exemplu, pe ăla care și-a luat TIR și tre` să-și pună el însemne ale identității personale cum ar fi o cruce aurită cu numele lui gravat pe ea, o superbă carpetă de la chinezi cu „Răpirea din Serai”, un „fuck you!” fosforescent… îl știi pe cocalaru cu BMW-ul tunat la care urlă „radio Guță” cât timp traversează artere populare…
  Îl știi.
  Ei bine, cu ăsta din Pecica să facem cunoștință amu. El e ăla care, când și-a luat casa, a știut dinainte că asta e ceva ce trebuie să sară în ochi, să îl delimiteze de restul „țăranilor” cu culorile lor terne, șterse și lipsite de tupeu…
  Am avut odată onoarea să beau, la Casa Universitarilor din Cluj Napoca, cu elita istoricilor transilvăneni. Teza dezbătută la masă era „e Ghiță Funar țigan sau nu e țigan?” (Funar fiind, la acea vreme, primarul orașului de pe Someș). Când unul dintre „papi” a venit cu argumentul „i-am vizitat casa natală din Tulcea și vă spun doar că brâul e vopsit în violet”… ei bine, niciunul dintre contestatari n-a mai avut contraargumente… așa că de aia zic că…
  Pe de altă parte… vorba lui Tomiță: „bă, casa aia îi un reper important: dacă-l întrebi pe unu unde stă pe ulița aia din Pecica, fac pariu că o să indice a doua… a treia de după / înainte de casa violet”… și cred că așa-i.
  Lasă că alt prieten, constructor în Italia și decorator, s-a jurat pe… duhurile lui Rembrandt și Monet s-a jurat… că el nici pentru de 10 ori suma n-ar fi făcut așa ceva… „decât, eventual, noaptea și sub protecția anonimatului”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. 1.Imaginea clasic-țărănească de tip proiect european cartier nou, etc. aparține exclusiv gândirii administrative a orașului pecica.
   2. Cel care și-a învioletat casa a fost inspirat și e foarte ok! Violetul este culoarea spiritului, a gândirii lucide, a echilibrului între viață și moarte. Wagner compunea într-o cameră cu perdele violet, Da Vinci se adâncea în meditație în fața unor geamuri violet când soarele strălucea în crugul zilei iar Hristos s purtat un vestmânt de culoare violet în timpul Patimilor.
   3.Rural vorbind – cum satu lui pahonțiu (un nume de om, nu altceva) știe omu să vină acas’ pă sară când tăte bordeiele sunt la fel?! Normal că și-a personalizat adăpostu. Și încă foarte inspirat.
   4.Nu oricine are curajul să poarte sau să-și coloreze domiciliul VIOLET.

   +9 voturi
   +1
   -1
  2. mda…cartierul lu peste…frauda,evaziune fiscala, mita si trafic de influienta…pecicanii au pierdut milioane de euro…insa elita politica prospera… DNA si SRI doarme…nimeni nu intreaba pe nimeni nimic…consilierii din pecica sunt manjiti taț, de la psd la pdl si pmp…

   +109 voturi
   +1
   -1
  3. Luci, nota 10. De fiecare data cand trec pe acolo violetul ala ma zgarie pe retina si nu spun asta din perspectiva utistului ci pentru faptul ca arata ca naiba si face nota discordanta fata de restul cartierului.
   Nu degeaba in „tarile cu apa calda” dispciplina in constructii si cei responsabili de urbanism nu te lasa sa folosesti decat o paleta limitata de culori. Tocmai pentru a evita situatii de genul celei de mai sus.

   P.S. Crucile cu leduri din cabinele tirurilor arata ca naiba (deh, invocand Divinitatea or fi mai feriti de accidente si gradul de risc scade odata cu intensitatea luminoasa a crucii) insa numele afisate pe acea placuta din cabina au o utilitate practica: prin aia se pot identifica unii cu altii cand se apeleaza prin statiile CB.

   +31 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.