DGSASPC reacționează în cazul acuzațiilor de abuz sexual de la Casa Vera din Sântana: „Toți cei 6 angajați ai Casei Vera din Sântana sunt cercetați disciplinar”

  de Lucian Dănilă | 2 aprilie 2019, 12:02 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  4

  Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad a reacționat în ceea ce privește acuzațiile de abuz sexual de la Casa Vera din Sântana, casă de tip familial în care o fetiță, adoptată între timp, spune că a fost abuzată sexual de doi dintre soții îngrijitoarelor.

  Mai mult decât declarația fetiței adoptate, o altă tânără care a crescut în aceeași casă, confirmă anumite forme de abuz sexual din partea celor două persoane.

  „Având în vedere gravitatea celor semnalate în mass-media cu privire la evenimente și acte, presupus a fi petrecute în urmă cu aproximativ 4-5 ani,  în Casa Vera din cadrul Compartimentului de Case de Tip Familial Sântana, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad informează că în acest caz, în conformitate cu prevederile Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, au fost luate următoarele măsuri administrative și disciplinare: toți cei 6 angajați ai Casei Vera din Sântana sunt cercetați disciplinar, iar până la definitivarea cercetărilor întreg personalul a fost delegat în centre pentru persoane adulte cu handicap din subordinea DGASPC Arad. În paralel, echipe mixte de psihologi și asistenți sociali realizează o evaluare a tuturor copiilor din casele de tip familial și centrele din subordine.

  De asemenea, DGASPC Arad informează că sistemul caselor de tip familial din subordinea instituției va fi reevaluat și restructurat ca urmare a oportunității de consolidare a rețelei de asistenți maternali. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad a fost cooptată ca partener în proiectul „TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”,  depus de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție în cadrul apelului non-competitiv „Reducerea numărului de copii și tineri plasați în instituții, prin consolidarea rețelei de asistenți maternali”.

  Conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad precizează că nu tolerează ca prin orice formă sau mijloc copiii ocrotiți în centrele din subordine să devină victime ale oricăror forme de abuz psihic, emoțional sau sexual și că va întreprinde toate măsurile necesare care să ducă la lămurirea acestor acuzații cu privire la faptele petrecute în Casa Vera din cadrul Compartimentului Case de Tip Familial Sântana”, scrie în comunicatul remis de directorul general al DGASPC Arad, Erika Stark.

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Mai sa fie, directia de protectie a copilului reactioneaza si ia masuri necesare DUPA infaptuirea nefericitului eveniment? Pai ce management e asta? Intervii ca sa repari? Pe trauma unor copii? Unde e controlul si preventia? Unde e raspunderea? Cine isi asuma asemenea atrocitati? Ca pana la urma nu s-au intamplat in ograda privata, ci intr-o institutie publica. Angajatele vor da cu subsemnatul probabil, dar cine le este sef nu raspunde? Ele trebuiau verificate, examinate periodic. Munca cu publicul si mai ales cu copiii, asta presupune. Verificari din partea sefilor ierarhici superiori, avize psihologice periodice, rapoarte de evaluare anuale etc. Sunt convins ca rapoartele de evaluare ale lor au fost de la Bine si Foarte bine in sus. Pai e posibil, doamna director? Doamna sef/coodonator de centre?

   +16 voturi
   +1
   -1
  2. Un ziarist adevarat ar reusi, daca si-ar propune, sa face cateva poze in biroul directoarei. Merita si ar fi edificator pentru ceea ce inseamna ideea de responsabilitate a managerului. Veti avea ocazia sa fotografiati o fresca a evului mediu unde exista un senior pe o mosie si sute sau mii de sarantoci.

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.