sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Despre protecția animalelor și nu numai, de vorbă cu subcomisarul Florin Agud, șeful Biroului Poliției Animalelor din IPJ Arad

    de Andrada Bobiș | 18 ianuarie 2023, 8:38 AM | Administraţie | Interviuri | Topic special

    1

    Am stat de vorbă cu subcomisarul de poliție Florin Agud, șeful Biroului Poliției Animalelor din cadrul IPJ Arad. Extrem de implicat în toată activitatea lui de până acum, așa cum s-a putut constata și în câteva articole de presă pe care Special Arad le-a publicat la vremea respectivă, a avut amabilitatea să răspundă întrebărilor noastre:

    – Cât de importantă este colaborarea acestei structuri cu asociațiile de protecție a animalelor din Arad?

    – Asociațiile pentru protecția animalelor sunt deosebit de importante în ceea ce facem noi. O colaborare eficientă cu aceste asociații, ale căror membri iubesc și salvează animalele, ne asigură o cunoaștere mai bună a fenomenului infracțional și contravențional în domeniu și de multe ori aceste asociații ne sesizează cu privire la persoanele care supun animalele unor acte de cruzime. Pot să spun că activitatea acestor asociații este esențială pentru ceea ce facem noi.

    – Ce v-ați propus pentru anul 2023 ca modificări / schimbări în cadrul acestei structuri?

    – De la înființare (sfârșitul anului 2020) și până în prezent, structura noastră a avut o creștere exponențială în ceea ce înseamnă activitățile desfășurate și a specializării în domeniu, în condițiile în care suntem pionieri în domeniul protecției animalelor. Având în vedere cele de mai sus, pot să spun că pentru anul 2023 îmi doresc în primul rând să fim sănătoși pentru a ne putea desfășura activitățile, creșterea eficienței în activitățile pe care le întreprindem zi de zi și mi-aș dori ca și dumneavoastră să ne sprijiniți prin mediatizarea activităților, astfel încât să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că și animalele au drepturi, iar nerespectarea acestora în mod clar atrage după sine, consecințe grave.

    – Ce se întâmplă cu cetățenii care nu țin în condiții legale animalele și la ce număr de telefon se poate apela în cazul în care animalele sunt în pericol?

    – În funcție de gravitatea faptelor comise, cei care supun la acte de cruzime ori la rele tratamente animalele vor fi trași la răspundere și vor suporta rigorile legii. Fie că este vorba de contravenții ori fapte de natură penală, lucrătorii Biroului pentru Protecția Animalelor vor aplica legislația în vigoare și vor lua măsurile legale care se impun. Se poate merge până la ridicarea animalului din mediul nociv în care se află și plasarea acestuia într-un adăpost autorizat, ori încredințarea animalului  către Asociațiile pentru Protecția Animalelor, de unde reiese din nou importanța acestora. Persoanele care constată acte de cruzime împotriva animalelor pot apela serviciul unic pentru apeluri de urgentă 112 sau pot sesiza aceste aspecte la adresa de e-mail: [email protected].

    – V-ați lovit vreodată de un ,,zid” al neputinței de-a ajuta animalele care sunt ținute în condiții ilegale?

    – Nu aș putea spune acest lucru. Colaborăm bine cu celelalte instituții cu atribuții în domeniul protecției animalelor, ne ajutăm reciproc, suntem într-un dialog continuu și încercăm ca de fiecare dată să luăm cele mai bune măsuri pentru animale. Măsurile luate vor respecta întotdeauna principiul gradualității. Legea va fi mereu aplicată atât în litera sa cât și în spiritul ei.

    – Care sunt pașii de urmat pentru emiterea unui ordin de plasare într-un adăpost a unui animal agresat, rănit sau maltratat?

    – Ordinul de plasare a animalului în adăpost se emite de îndată de către polițiști, potrivit legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, doar în următoarele situații: animalul este rănit sau schingiuit, animalul a fost implicat în lupte între animale sau cu animale, animalele domestice sau sălbatice captive asupra cărora a fost practicat tirul, animal folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale, animal domestic expus forțat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute, animale din specia ecvidee, bovine, ovine și caprine aflate fără supraveghere pe căile de circulație publică și animale care nu beneficiază de hrană și apă în cantități suficiente, de un adăpost corespunzător sau de tratamente medicale. El este emis de către organele de poliție pentru o perioadă de 45 de zile și este pus în aplicare, potrivit legii, de către reprezentanții Consiliului Județean.

    – Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un ONG în vederea  adăpostirii şi îngrijirii animalelor pentru a putea fi oferite spre adopţie?

    – Pentru a putea adăposti animalele care se află în situația de a fi încredințate asociațiilor, acestea trebuie să dețină un adăpost autorizat. Condițiile minime necesare pentru înființarea unui adăpost pentru câini sunt prevăzute în anexa 1 la OUG 155/2001. Pentru adopție, doritorii se pot adresa adăposturilor, care printr-o procedură simplă, oferă animalul spre adopție.

    – În Arad, câte astfel de organizații există în prezent?

    – În momentul de față, în Arad există trei adăposturi autorizate pentru câini fără stăpân. Pe lângă acestea, mai există mai multe asociații și persoane fizice care salvează și adăpostesc câini și pisici.

    – Ar fi necesar înființarea mai multor astfel de ONG-uri?

    – Având în vedere că din informațiile pe care le dețin costurile pentru întreținerea acestor animale sunt destul de mari, cred că ar fi oportună existența cât mai multor astfel de ONG-uri și asociații.

    – Ce mesaj doriți să le transmiteți la început de an cetățenilor din județul Arad?

    – Vreau să le urez tuturor arădenilor un An Nou fericit, multă sănătate, fericire, împlinirea tuturor dorințelor și doresc să-i asigur de faptul că IPJ Arad va veghea la siguranța acestora, iar Biroul pentru Protecția Animalelor va acționa cu fermitate de fiecare dată atunci când un animal se află într-o situație de pericol.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.