duminicã, 19 mai, 2024

Special Arad Logo

  Despăgubiri de 600 de milioane de euro plătite de statul român constructorilor de drumuri

  de - | 9 martie 2024, 8:36 AM | Naţional

  0

  Statul român a plătit despăgubiri de peste 600 de milioane de euro constructurilor de autostrăzi și drumuri naționale în ultimii opt ani, în urma unor procese pierdute. Cu acești bani s-ar fi putut construi peste 100 de kilometri de autostradă.

  Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis pentru Europa Liberă că, din 2015 și până în 2023, a plătit despăgubiri de 2,92 de miliarde de lei (620 de milioane de euro).

  Suma reprezintă totalul daunelor stabilite în procese dintre compania statului român responsabilă cu infrastructura și firmele de construcții care s-au plâns în instanță că autoritățile nu au respectat diverse contracte.

  O sumă record, de aproape 50 de milioane de euro (243 milioane de lei) a fost plătită chiar în ultima zi din 2023, către compania italiană WeBuild, drept compensaţii pentru lucrările realizate între 2016-2020 de Astaldi pe autostrada Transilvania.

  Principalele lucruri imputate de constructori în arbitraj sau în instanţă sunt lipsa accesului la amplasament, din cauza nerealizării la timp a exproprierilor, schimbarea unor soluţii tehnice sau probleme legate de acordurile de mediu, spun reprezentanţii CNAIR.

  Unii antreprenori au reclamat și au demonstrat că CNAIR și supervizorii nu le-au validat lucrările finalizate sau că nu le-au fost aprobate prelungirile solicitate.

  Unii constructori ar fi „specializaţi” în litigii, spune reprezentantul Companiei de Drumuri, care oferă drept exemplu compania italiană Astaldi, preluată în 2020 de către WeBuild, noul nume al Salini Impregilo, astăzi una dintre companile de construţii de top din Europa.

  Cu excepţia Podului de la Brăila, revendicările acestei companii au fost legate de lucrări realizate în fapt de Astaldi (vechea denumire a grupului WeBuild) şi de Salini (care face din același grup), în urmă cu mai mulţi ani, pe Autostrada Transilvania şi pe mai multe secţiuni din Autostrada A1: loturile 3 şi 4 din porţiunea Sibiu – Orăştie şi pe secţiunile Arad – Nădlac, respectiv lotul 2 Lugoj – Deva.

  Mai multe AICI

  Citește și: Autostrada A1 va avea trei noi noduri rutiere în zona de Vest a țării

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.