miercuri, 28 februarie, 2024

Special Arad Logo

  „Desfrâul de pe Pădurii 19” – primele efecte ale investigației Special Arad. Colegiul Medicilor confirmă existența cercetării penale și a dispus controale

  de Alin Olteanu, Mihai Todoca | 27 octombrie 2021, 11:23 AM | Investigaţii | Topic special

  0

  În urmă cu o săptămână arătam că nu mai puțin de 9 cabinete stomatologice aparținând unor cetățeni italieni figurau cu sediul social la adresa strada Pădurii nr.19. Dintr-o omisiune pe care ne-o asumăm, lista de nouă cabinete este de fapt lista cu zece cabinete stomatologice, adăugând aici societatea Demisal Dent, firmă care -așa cum spun hârtiile- a funcționat fără nici o problemă timp de 8 ani, încheindu-și activitatea exact în această perioadă „fierbinte”.

  Demisal Dent a fost fondată de cetățenii italieni Passarello Danielle, Mazza Salvatore și Millian Negru, proprietarul imobilului de pe Pădurii 19. Același Millian Negru care mai are o firmă, NIMB Prestări Servicii, cu sediul în clădirea pe care o deține de pe strada Pădurii 19, și cu riscul de a fi redundanți sediul celorlalte nouă cabinete stomatologice.

  Mergând mai departe, noi am dorit să aflăm de la Colegiul Medicilor Stomatologi, dacă cetățeni italieni au înregistrate la instituție atestate și diplome de studii – ce apar , în mod fals, ca fiind certificate de Centrul Național pentru Recunoașterea și Echivalarea Diplomelor-, cât și dacă respectivele cabinete au autorizații de funcționare eliberate de CMSR. Răspunsul  ne-a confirmat informațiile.

  Pe scurt, CMS menționează că nu ne poate da punctual informații referitoare la cei 9 cetățeni, instituția fiind limitată de competența, respectiv de responsabilitatea față de munca și rolul organelor de cercetare îndrituite. Astfel, Colegiul ne confirmă existența unei anchete care cercetează întocmai acuzațiile de înșelăciune, exercitare fără drept a unei profesii, fals material în înscrisuri oficiale ori falsificarea de instrumente oficiale.

  Citește și: Sediul desfrâului de pe Pădurii 19 al medicilor stomatologi italieni și „activitatea” lor minunată

  În același răspuns, referitor la cele 9 cabinete medicale, CMSR s-a autosesizat în urma apariției primei părți a investigației Special Arad și a dispus efectuarea unor controale menționând că din cele 10 cabinete, doar două au avut avize de funcționare acordate în urmă cu mult timp. La fața locului, organele de control al CMSR nu au mai găsit nici măcar unul dintre cele două avizate. Tot ce au găsit acolo, spun ei, a fost un italian care nu vorbea coerent limba română și care spunea că acolo locuiește.

  În continuare redăm întregul răspuns așa cum ne-a fost transmis de către Colegiul Medicilor Stomatologi, cu mențiunea că investigația noastră va continua.

  „Urmare solicitărilor dumneavoastră înaintate în format electronic la data de 21.10.2021, prin prezenta vă comunicăm:

   1. La adresa https://cmdr.ro/membri/ se pot identifica toți membrii activi ai colegiului teritorial Arad, cetățeni români sau străini cu reședința/domiciliul în județ, persoane care au dobândit această calitate urmare parcurgerii unor proceduri care au implicat în principal prezentarea următoarelor documente:

  – cerere de înscriere şi de eliberare a certificatului de membru și copie a actului de identitate;

  – copia legalizată a diplomei de licenţă, copii ale altor titluri de calificare în profesia de medic stomatolog deţinute, precum şi, după caz, a documentului care atestă recunoaşterea acestuia/acestora;

  – dovada exercitării profesiei de medic stomatolog în ultimii 5 ani, respectiv adeverinţă emisă de unitatea în cadrul căreia s-a exercitat profesia de medic stomatolog, dacă este cazul, sau dovada atestării competenţei profesionale;

  – dovada deţinerii cunoştinţelor lingvistice necesare desfăşurării activităţilor profesionale în România, în cazul cetăţenilor străini, atestată în urma susţinerii unui interviu organizat la sediul Colegiului Medicilor Stomatologi din România, în faţa a cel puţin 3 membri ai Comisiei pentru avizări, studii şi strategii de dezvoltare din cadrul Consiliului naţional, sau prin certificat de competenţă lingvistică;

       În cazul în care medicul stomatolog întrerupe activitatea profesională sau se află într-o situaţie de incompatibilitate pe o perioadă mai mare de 5 ani, eliberarea/vizarea certificatului de membru în vederea reluării activităţii profesionale se va face numai după efectuarea stagiului de readaptare profesională şi atestarea competenţei profesionale.

  În cazul întreruperii exercitării profesiei de medic pe o perioadă mai mare de 10 ani, durata stagiilor va fi de 1 an.

  La finalizarea programului de pregătire profesională de 6 luni sau un an, într-un cabinet stomatologic autorizat sub coordonarea directă a unui medic cu o vechime neîntreruptă în profesie mai mare de 8 ani sau cu grad de medic primar sau specialist, acesta va emite o adeverință care să ateste parcurgerea perioadei de pregătire profesională şi propunerea de reacordare a dreptului de liberă practică. Doar urmare eliberării acestei adeverințe, ce constituie dovada privind efectuarea stagiului de pregătire profesională, poate avea loc susţinerea unui examen pentru redobândirea calităţii de membru al Colegiului Medicilor Stomatologi.

  2. Solicitanții care nu figurează în registrul public la adresa https://cmdr.ro/membri/ este posibil să fie în curs de prezentare a documentației, ori aceasta deși a fost înregistrată sub condiția prezentării unui dosar complet, nu au mai fost prezenți în vederea finalizării procedurilor.

  3. În ceea ce privește autenticitatea anumitor documente de studiu emise de instituții de învățământ din străinătate sau atestate emise de la nivelul Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, la nivel local nu aveam posibilitatea verificării acestora și nici nu ne-am pus problema atâta timp cât au fost traduse și autentificate de notar sau au fost prezentate în original, purtând însemnele instituțiilor abilitate ori comunicate direct de la nivel central.

  Schimbul de informaţii cu autorităţile competente din diferite state membre se efectuează prin intermediul IMI, iar accesul la informaţiile din dosarul IMI se limitează în conformitate cu normele legale în vigoare privind protecţia datelor cu caracter personal. Verificările în sistemul IMI pot fi realizate prin intermediul CMSR (deci la nivel central), în toată aria schimbului de informaţii cu autorităţile competente din alte state inclusiv statul italian sau urmare solicitării acestuia. Doar prin această comunicare date referitoare la măsuri disciplinare ori sancţiuni penale impuse sau orice alte circumstanţe specifice grave care pot avea consecinţe asupra desfăşurării activităţilor profesionale, pot fi confirmate sau nu.

  În concluzie, deocamdată, din considerente legislative pe linie de protecţia datelor cu caracter personal,  confidenţialitate, limitare de competențe respectiv de responsabilitate față de munca și rolul organelor de cercetare îndrituite, nu vă putem furniza nicio informație despre persoanele fizice enumerate sau atare situații care ar determina suspiciunea rezonabilă de înșelăciune, exercitare fără drept a unei profesii, fals material în înscrisuri oficiale ori falsificarea de instrumente oficiale.

  4. Cu referire la cabinetele medicale furnizoare de servicii de sănătate, deci de interes public, putem preciza că dintre acestea doar două au fost autorizate cu mulți ani în urmă pentru sediul de pe Pădurii 19.

  În ceea ce privește diferența de cabinete enumerate, nu avem înregistrate informări sau cereri în acest sens, însă urmare solicitării dumneavoastră, autosesizându-ne am procedat la exercitarea atribuțiilor de control și supraveghere de îndată, dar la adresa respectivă nu le-am mai identificat nici măcar pe cele două autorizate în trecut, ceea ce înseamnă că reprezentanții legali ai acestora, medicii stomatologi, nu ne-au solicitat aviz, nici pentru schimbarea sediului nici pentru eventuale modificări ale listei de personal medical de specialitate angajat cu contract individual de muncă ori în altă formă. La adresa respectivă am fost întâmpinați doar de un cetățean italian, care nu se exprima coerent în limba română dar cu privire la care am înțeles că acolo locuiește.

  În consecință, am solicitat în scris celor doi medici stomatologi comunicarea unui punct de vedere asupra situației, urmând ca în continuare să informăm instituțiile abilitate și să aplicăm Decizia CMSR publicată în Monitorul Oficial sub numărul nr. 6/2014 privind aprobarea criteriilor de bună practică în cadrul cabinetelor de medicină dentară şi a procedurii de evaluare în exercitarea atribuţiilor de avizare, control şi supraveghere a cabinetelor de medicină dentară. Cu considerație, Biroul executiv al colegiului teritorial Arad prin PREȘEDINTE Dr. Ioan Flueraș”.

  Deocamdată, cum spuneam, atât, dar vom reveni mai repede decât încearcă unii să își șteargă urmele.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.