sâmbãtã, 11 mai, 2024

Special Arad Logo

    Peste 1.071 de tone de deșeuri ce aveau România ca destinație au fost întoarse din drum, la frontierele din județul Arad

    de Ioana Costaș | 13 august 2023, 1:28 PM | Știri Arad

    0

    foto: Arhivă/Poliția de Frontieră

    Statistica Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Arad – pe primele șase luni ale anului – ne relevă un fapt îngrijorător: sute de tone de deșeuri vin lunar, ilegal, spre România. În perioada ianuarie-iunie 2023, Garda de Mediu – Comisariatul Județean Arad nu a permis intrarea pe teritoriul țării a 1.071,33 tone de deșeuri.

    Cele 1.071,33 tone de deșeuri care nu au intrat în România – este vorba despre îmbrăcăminte, plastic, metale neferoase, hârtie, carton, baterii auto, anvelope, aluminiu, sticlă, cupru, bronz, zinc și tonere – au provenit din Germania, Danemarca, Italia, Austria, Ungaria, Slovacia, Croația, Franța, Anglia, Cehia, Olanda, Polonia și Irlanda, având ca destinație județele Prahova, Ilfov, Timiș, Arad, Mureș, Sibiu, Buzău, Covasna, Dâmbovița, Hunedoara, Olt, Constanța, Vâlcea, Gorj și Alba.

    De ce nu au intrat în România cele 1.071,33 tone de deșeuri?

    Transporturile de deșeuri nu au trecut de controlul de frontieră și au fost întoarse din drum înainte de a pătrunde pe teritoriul țării noastre deoarece nu au îndeplinit condițiile legale.

    Odată ce polițiștii de frontieră au suspiciuni cu privire la un transport de deșeuri – pentru că în România intră deșeuri și în mod legal, acestea fiind transportate la firme specializate care se ocupă de reciclarea/valorificarea lor – solicită prezența comisarilor Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Arad. Aceștia, după ce constată că un transport de deșeuri nu îndeplinește condițiile legale de intrare pe teritoriul României, dispune întoarcerea acestuia în țara de proveniență. Spre exemplu, unora dintre transporturi nu le-a fost permisă intrarea pe teritoriul țării deoarece firma de destinație nu avea instalație de reciclare/valorificare a deșeurilor sau transportul nu era înregistrat în ROAFM ori operatorul economic nu era înscris în ROAFM. În alte cazuri, transporturile au fost întoarse deoarece deșeurile erau neconforme/amestecate.

    Operatorii care importă deșeuri pentru valorificare sunt obligați să înscrie tranzacțiile în timp real, iar acestea trebuie validate în urma unor verificări realizate de reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu. Administrația pentru Fondul de Mediu a lansat, prin intermediul platformei SIATD, un registru dinamic (ROAFM), prin cadrul căruia, reprezentanții Garda Națională de Mediu oferă, în urma verificărilor și prin documente specifice, punct de vedere referitor la tranzacțiile susținute de operatori. Utilizarea ROAFM poate fi făcută doar pe baza unei semnături electrionice certificate și toate importurile de deșeuri care nu apar în registru, pot fi considerate ilegale.

    În perioada ianuarie-iunie 2023, polițiștii de frontieră de la vămile Nădlac I, Nădlac II sau chiar Turnu și Vărșand, împreună cu comisarii Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Arad au întors din drum sute de tone de deșeuri ce au venit ilegal spre România.

    În luna ianuarie 2023, Garda de Mediu – Comisariatul Județean Arad a interzis pătrunderea pe teritoriul țării a peste 19 tone de deșeuri, iar în luna februarie peste 75 de tone de deșeuri au fost întoarse de la frontieră. Din luna martie, numărul transporturilor a crescut, astfel că în această lună au fost întoarse din drum peste 227 de tone de deșeri, în luna aprilie – peste 162 de tone, în luna mai – peste 25 de tone, în luna iunie – peste 336 de tone de deșeuri.

    Nu doar persoanele juridice au încercat să introducă ilegal deșeuri în România, ci și persoanele fizice. Opt persoane fizice, cu autovehicule personale de diferite tipuri, au încercat să introducă în țară mobilier, electrocasnice, obiecte casnice/gospodărești, piese auto din dezmembrări și alte obiecte din diferite materiale, comisarii Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Arad și polițiștii de frontieră interzicându-le intrarea pe teritoriul României.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.