joi, 25 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Descoperire epocală: NASA a anunțat că există apă pe Marte!

  de - | 29 septembrie 2015, 6:48 AM | Internaţional

  0

  NASA a anunţat că există apă lichidă pe Marte. Potrivit experţilor NASA, care au anunţat descoperirea majoră într-o conferinţă de presă, apa lichidă este sărată.

  Agenţia Aerospaţială Americană subliniază că a găsit „cele mai solide dovezi de până acum” privind existenţa apei în stare lichidă pe planeta Marte. Studiul a fost făcut de cercetători de la NASA, John Hopkins, Universitatea din Arizona și laboratorul de planetologie din Nantes. The Guardian comentează că foarte mulţi utilizatori  nu s-au putut conecta la streaming-ul video live NASA, iar informaţiile transmise au fost redistribuite de internauţi pe reţelele de socializare.
  Mary Beth Wilhelm, expert NASA, a explicat că sărurile, care demonstrează prezenţa apei lichide, au fost găsite în mai multe locuri şi deşi este prea devreme pentru a evalua implicaţiile privind viaţa pe Marte, aceste investigaţii astrobiologice trebuie aprofundate.

  Astfel, prezența apei în stare lichidă pe Marte are implicații astrobiologice, geologice și hidrologice și poate influența major explorările umane ulterioare. Probele sugerează că apa apare și dispare pe Marte odată cu anotimpurile marţiene.

  La rândul său, Lujendra Ojha a explicat, la conferința de presă, că prezenţa sărurilor (perclorat) de calciu permite apei să rămână în stare lichidă la temperaturi mai mici.
  La finalul conferinţei, Alfred McEwen, cercetător la Universitatea din Arizona a explicat că apa de pe Marte este mult mai sărată decât cea care există în ​​oceanele Pământului. Aceasta curge, probabil, în straturi subțiri de noroi.
  Apa lichidă curge în lunile de vară pe pereţii craterelor şi stâncilor ceea ce indică că pe Marte ar putea fi forme de viaţă, a anunţat NASA, citată The Guardian.

  Dungile de culoare închisă care apar pe suprafaţa planetei Marte corespund apei curgătoare, arată analiza imaginilor captate de sonda Mars Reconnaissance Orbiter, lansată în 2005. Concluzia este prezentată într-un studiu publicat luni şi realizat de Lujendra Ojha, Mary Beth Wilhelm, de la Centrul de cercetări al NASA din Moffett Field (California, SUA), şi Alfred McEwen, cercetător la Universitatea din Arizona.

  Autorii studiului declară că au găsit în acele urme semne ale prezenţei unor săruri minerale „hidratate”, care necesită apă pentru a se forma: „Aceste rezultate susţin ferm ipoteza că aceste linii conţin apă în stare lichidă în timpul sezoanelor calde de pe Marte şi aceasta în zilele noastre”,

  Oamenii de ştiinţă anunţaseră în luna aprilie, în Nature Geoscience, că pe suprafaţa planetei Marte se găseau şi percloraţi de calciu. Percloratul, tip de sare identic cu cel menţionat luni de NASA, este foarte absorbant şi coboară punctul de îngheţare a apei, astfel încât aceasta rămâne lichidă la temperaturi mai reci.

  Anterior, Agenția spațială americană a transmis, prin intermediul unui mesaj pe Twitter că va anunţa luni,o importantă descoperire științifică care va desluși un „mister” al planetei Marte. NASA a scris pe Twitter şi pe site-ul agenţiei că va anunţa rezolvarea misterului planetei Marte.

  „NASA to Announce Mars Mystery Solved” este titlul postării de pe site-ul NASA.

  Presa internaţională speculează că dezvăluirea ar avea legătură cu teoriile privind existența apei pe Planeta Roșie.

  Conferinţa de presă a fost anunţată pentru luni, 28 septembriei, ora 11.30, ora locală în Washington.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.