joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  DEFĂIMAREA LUI DRAGNEA. Surse: Liderul PSD și-a fundamentat legea pe un document al unui ONG și nu al Comisiei Europene

  de - | 11 februarie 2016, 9:59 PM | Naţional

  1

  Proiectul Legii antidefăimare, iniţiat de liderul social-democrat Liviu Dragnea, a stârnit numeroase controverse atât în presă, cât şi în spaţiul virtual. Criticile vin din partea membrilor societăţii civile, care consideră că actul normativ reprezintă un atentat la adresa libertăţii de exprimare. Proiectului i se reproşează şi că dublează legi deja existente, fapt care ar putea crea confuzii, scrie Digi 24. Potrivit unui alt site, tocmai pe o confuzie s-a bazat și liderul PSD, pentru a „păcăli” parlamentarii, atunci când a prezentat proiectul de lege.

  Reprezentanţii societăţii civile nu văd rostul unui proiect care să amendeze defăimarea, din moment ce acest lucru intră deja în atribuţiile Consiliului de Combatere a discriminării.

  „Este o jucărie periculoasă în mâna judecătorilor, din cauza noilor concepte de care nu era nevoie, cum este grup social. Dublează legi existente şi le bruiază. CNCD-ul primeşte o sub-instituţie care are autoritatea să aplice amenzi. Este de neconceput pentru o instituție care nu are persoană juridică”, spune Mircea Toma, președintele ActiveWatch.

  Şi Asociaţia ProDemocraţia respinge iniţiativa lui Liviu Dragnea pe motiv că este neclară şi interpretabilă.

  „Sunt peste 8 milioane de cetăţeni pe Facebook. ONG-urile, cetăţenii sau jurnaliştii îşi exprimă activiatea. Pentru un astfel de canal de exprimare este important să nu fie afectat cu o lege care supra-reglementează Codul civil. Este un atentat la adresa libertății de exprimare”, spune Iuliana Iliescu, manager de proiecte ProDemocrația.

  „Deschide un evantai de posibilități singurului grup social care îl preocupă pe dl Dragnea, ca și pe majoritatea politicienilor. E vorba de hoţii politico-financiari, infractorii cu bani mulți care apar pe la televizor și în presă și care pot arunca o haită de avocați în capul unui jurnalist care scrie despre ei sau chiar împotriva cetățenilor care postează pe internet. Internetul e ultima redută într-o societate a exprimării libere”, spune jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

  Avocaţii atrag atenţia că intrarea în vigoare a unui astfel de proiect poate atrage procese la CEDO, din cauza sancţiunilor prevăzute care sunt mult prea aspre.

  „Să nu uităm că tot aceeaşi instanţă europeană a sancţionat în nenumărate rânduri state care aveau reglementări penale pentru fapte care intră în incidenţa libertăţii de exprimare, cum e cazul şi aici”, spune avocatul Artin Sarchizian, directorul Societății Române pentru Drepturile Omului.

  Oamenii au ieşit în stradă pentru a cere stoparea Legii Defăimării. Liderul PSD susţine în continuare proiectul de lege controversat

  cluj-465x390

  Legea Defăimării, inițiată de Liviu Dragnea, a scandalizat mediul online şi nu numai. Mii de oameni au postat pe reţelele de socializare mesaje prin care şi-au arătat nemulţumirea. În Bucureşti, Cluj, Alba Iulia, Constanţa şi Iaşi, lumea a ieşit, miercuri, în stradă pentru a protesta împotriva legii. Preşedintele PSD susţine în continuare că proiectul de lege este unul bun, potrivit EVZ.

  Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, susţine în continuare legea care i-a făcut pe internauţi să ia cu asalt pagina personală de Facebook a politicianului.

  „Ii invit pe toti romanii sa citeasca proiectul. Aceasta este calea corecta si simpla pentru a evita manipularile si intelegerea gresita. Initiativa ca atare, exprimata in proiectul de lege, vizeaza protejarea demnitatii umane. Este o lege a tolerantei intre grupurile sociale. (…) Nu este in nici un caz vorba despre o forma de a apara politicieni sau grupuri de interese, ci un cadru care asigura unor grupuri sociale garantia ca vor fi protejate impotriva discriminarii. Nu se are nicidecum in vedere cenzurarea presei. Presa e libera sa critice politicienii, sa atace grupurile de interese nelegitime, sa demaste coruptia – nimic din aceasta lege nu o impiedica s-o faca. Societatea in ansamblul ei, insa, trebuie sa fie mai atenta cu discriminarea grupurilor sociale”, a postat pe Facebook Liviu Dragnea.

  Postarea a fost prilej pentru internautii pusi pe sotii, care au trolat pagina lui Liviu Dragnea. Internautii de pe un grup de satira de pe Facebook au inceput, la ora 20:00, sa il injure pe Liviu Dragnea, iar in doua ore s-au strans peste 2.600 de comentarii.

  „Sa mai citesti si Constitutia, asa, cand ai un pic de timp liber”, i-a recomandat cineva.
  „Chemati minerii”, a scris altcineva, facand aluzie la Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD.
  „Eu dau like la toti defaimatorii, fara numar!”
  „Domnu Dragnea, de astia condamnati definitiv cu suspendare vad ca nu scrie nimic, de ei putem sa ne luam sau sint si ei „distinsi”?”
  „Un condamnat s-a gandit sa faca o lege, prin care sa ne inchida gura. Cine crezi, tovarase Dragnea (ca domn nu poti fi), ca o sa respecte o asa aberatie de lege?! Te asigur, tovarase Dragnea, de tot dispretul si scarbea mea si astept sa te vad la puscarie, alaturi de alti tovarasi de-ai tai!

  Comentariile lăsate pe pagina de facebook a lui Liviu Dragnea au fost şterse astăzi.

  Internauții au făcut mișto de Dragnea și pe Wikipedia

  Internauții au făcut mișto de Dragnea și pe Wikipedia

  Ulterior, Dragnea a ținut să revină cu precizări:

  „Câteva precizări legate de legislația referitoare la toleranță.
  Noua lege a toleranței vine în completarea ordonanței privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare. Ea nu anulează această lege și nici nu supra-reglementează domeniul drepturilor. Astfel, legislația nu doar permite, ci și garantează libertatea de exprimare. Ordonanța, pe care – repet – noua lege nu o anulează, garantează dreptul la libertatea de gândire, conștiință și religie, precum și dreptul la opinie și exprimare. Articolul 2, alineatul 8 stipulează că prevederile ordonanţei (care au efect și asupra celorlalte reglementări având același obiect) nu pot fi interpretate în sensul restrângerii dreptului la liberă exprimare, opinie şi la informaţie. Deci, liber la criticat politicieni și oameni de afaceri! Totuși, pentru a nu exista nici un fel de suspiciuni, discriminarea pe baza apartenenței politice și a averii a fost eliminată din textul legii, așa cum a fost el adoptat de comisiile de la Senat.
  Repet, legea toleranței este complementară ordonanței privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare. Articolul 2, alineatul 10 din această ordonanță stipulează că eliminarea formelor de discriminare se realizează prin prevenirea oricăror fapte de discriminare, prin instituirea unor măsuri speciale, inclusiv a unor măsuri afirmative, în vederea protecţiei persoanelor defavorizate care nu se bucură de egalitatea şanselor. Legea toleranței insituie aceste măsuri pozitive pentru protejarea demnității. Astfel, cadrele didactice, ca și instituțiile din administrația publică vor promova demnitatea umană și toleranța. De asemenea, mijloacele de comunicare publice (televiziunea publică, Radio România și Agerpres) vor include programe pentru promovarea toleranței față de diferențele de grup în cuantum de minim 1% din totalul timpului de transmisie. Legea nu instituie nici un fel de obligații pentru instituțiile private de presă și nici pentru deținătorii de conturi pe rețelele sociale online”, a postat Liviu Dragnea pe pagina de Facebook.

  Cum a „păcălit” Dragnea Parlamentul cu o pseudo-Convenție Europeană elaborată de un ONG cu numele „Consiliul European al Toleranței”

  Sursa: coalitiaromanilor.org

  Proiectul de lege initiat de Liviu Dragnea, prin care acesta si PSD incearca sa ingradeasca libertatea de exprimare atat a presei cat si in mediul on-line, este „justificat” de initiator pe baza unei „conventii cadru europene”, care este de fapt un simplu document elaborat de un ONG cu nume inselator, si nu de un organism european.

  Acest detaliu esential a scapat din vedere tuturor parlamentarilor si comentatorilor pe acest proiect de lege, desi, daca acest detaliu ar fi fost descoperit la timp, acest proiect nici nu trebuia sa ajunga in Camera Deputatilor.

  Astfel, in expunerea de motive a „Proiectului de Lege privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup” (PL-x nr. 649/2015), Liviu Dragnea justifica:

  2. Compatibilitatea proiectului de act normativ cu legislatia comunitara in materie

  Propunerea legislativa vine in completarea legislatiei comunitare in materie, fiind inspirata de «Conventia Cadru Europeana pentru Promovarea Tolerantei si Combaterea Intolerantei», propusa ca model pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, de catre Consiliul European al Tolerantei si Reconcilierii„.

  In cazul adoptarii prezentei propuneri legislative, Romania ar fi primul stat membru al Uniunii Europene care ar promova acest model pro-activ pentru asimilarea la nivelul societatii romanesti a principiilor si valorilor privind demnitatea umana si toleranta fata de diferente dintre grupurile sociale.

  La punctul 4 din expunerea de motive, acelasi Liviu Dragnea, singur initiator, justifica:

  4. Alte acte normative si sau documente internationale din care decurg angajamente

  Romania s-a angajat sa promoveze o legislatie moderna in domeniul respectarii drepturilor omului si pentru combaterea discriminarii. Propunerea legislativa a fost inspirata de «Conventia Cadru Europeana pentru Promovarea Tolerantei si Combaterea Intolerantei» propusa ca model pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, de catre Consiliul European al Tolerantei si Reconcilierii.

  Cine este „Consiliul European al Tolerantei si Reconcilierii”?

  Conform site-ului http://ectr.eu/about-us, „Consiliul European al Tolerantei si Reconcilierii”, in engleza „The European Council on Tolerance and Reconciliation”, este „un ONG international, creat in octombrie 2008 de Aleksander Kwasniewski, fost presedinte al Poloniei, si Moshe Kantor, Presedintele Congresului Evreiesc European” cu scopul de a promova toleranta.

  Citește continuarea pe coalitiaromanilor.org

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. bunicii astora au defaimat in temnite si lagare de munca crema patriotilor romani dupa ce ciuma rosie a ajuns in Romania1
   parintii lor au siluit o tara intreaga timp de 45 de ani in cea mai neagra pagina a comunismului mondial!
   iar acum acesti fii de tradatori de neam si tara, dupa ce au distrus o tara si un neam prin ceea ce au facut timp de 26 de ani au tupeul sa vina in calitatea lor de infractori dovediti sa-si bata joc inca o data de acest popor, punindu-i botnita in bot pentru a nu fi deranjati in mistirea tihnita a toto ce au furat de la amarati!
   nu baieti fata de voi si neamurile voastre cocalare, acest popor nu va avea nici o farama de toleranta atat de mult dorita!
   ce vreti voi nu accepta nici o fiinta cat de cat rationala!!
   si de ce va este frica nu veti scapa!!
   veti da socoteala voi si toate neamurile vostre jivinelor!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.