duminicã, 10 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Update 2ExclusivDecizie șoc în cazul Boghicevici: instanța l-a achitat pe inculpatul principal, Valentin Puică! Probleme pentru fostul ofițer SRI?

  de Alin Olteanu | 17 februarie 2016, 8:00 AM | Investigaţii | Recomandările editorilor

  20

  TITLUL PRINCIPAL (10 decembrie, 2015): Parfum de pușcărie în familia Boghicevici!

  Audiere-șoc astăzi, la Sala 104 a Tribunalului Arad, în cauza de evaziune fiscală de un milion de euro cuprinsă în Dosarul   1235/108/2015 – 3183/2015 –  în care soții Valentin și Elena Puică, plus Marius Gheorghiu sunt condamnați să execute ani grei de închisoare pentru că au fraudat statul timp de un an și jumătate prin mai multe firme-fantomă . Ei bine, așa cum scriam pe Special Arad la precedentul termen, numele fostului ofițer SRI, Cătălin Boghicevici (soțul deputatei cu același nume) a fost pronunțat apăsat în cursul cercetării judecătorești, fiind solicitat (în această etapă procesuală) ca martor pe care toți cei trei condamnați și toți martorii – fără absolut nicio excepție! – îl reclamă ca fiind OMUL DIN SPATELE ÎNTREGII AFACERI NEGRE!

  Ei bine, în ordine, Valentin Puica, Elena Puica, Marius Gheorghiu și Răzvan Morar (primii trei, aduși din Penitenciar în cătușe – cel din urmă – un adevărat martor-cheie! -, aflat în stare de libertate și nepus sub acuzare!) administrator,  lucrător sau… simpli băgători de seamă prin firma SC CLASS JOB WORK SRL ARAD  l-au indicat, sub prestare de jurământ, pe fostul ofițer SRI ca fiind „creierul din spatele întregii afaceri evazioniste”, „omul care dicta comenzile comenzile la alimente și orice marfă”, „omul care a înființat firmele”, „omul care plătea”… respectiv, autorul principal al (infr)acțiunilor!

  Vom detalia în zilele următoare întreaga ședință, amanetându-vă acum atenția cu doar câteva aspecte care, aproape evident, l-au șocat până și pe judecătorul cauzei, magistratul Florea Marinel (care, la un moment al audierilor, nu s-a sfiit să-l apostrofeze pe soțul deputatei Claudia Boghicevici că „aici, în boxă, în cătușe, sunt niște oameni care spun că dumneavoastră ar trebui să fiți în locul lor!”):

  • „Am deschis societatea SC CLASS JOB la indicația lui Cătălin Boghicevici, care i-a transmis lui Puică să caute oameni care să vor să deschidă firme contra 2000 de lei. După aceea, noi, toți, ne consideram angajații domnului Boghicevici.” (martorul Răzvan Morar)
  • „Cătălin Boghicevici mi-a dat 10.000 de Euro ca să părăsesc țara și să stau ascuns o vreme.” (Valentin Puică)
  • Am fost secretara domnului Boghicevici… am fost și la el acasă… eram în relații foarte bune” (Elena Puică)
  • Singurul om care avea autoritate supremă, dispunea de tranzacțiile firmei, care încasa, propriu-zis banii și care-i împărțea, era Cătălin Boghicevici” (Marius Gheorghiu)
  • Eu doar căutam comenzi pe piața intracomunitară și i le transmiteam lui Puică Valentin. Pentru fiecare tranzacție, luam 100 de lei… făceam cam 3-4 tranzacții pe săptămâmă. Banii îi încasam la negru…” (Cătălin Boghicevici)
  • „Domnul Boghicevici ne spunea că se rezolvă orice problemă cu organele de control… Într-adevăr, a fost o razie, la depozit… au venit cei de la Garda Financiară, iar domnul Boghicevici a venit, a vorbit cu ei și au plecat… doar au confiscat ceva și ne-au lăsat în pace.”  (Răzvan Morar)

  Întrebat de judecător, la sfârșitul audierii, dacă este de acord să facă testul-poligraf (detectorul de minciuni) pentru a își întări cele afirmate în fața Instanței, Cătălin Boghicevici a răspuns că „refuz să răspund la această întrebare”.


   

  UPDATE 1: „Boschetarii familiei Boghicevici” – mărturiile care sunt pe cale să dea de pământ cu rețeaua care produce bani negri pe ruta SRI-partide politice! (15 decembrie 2015)

  Soții Valentin și Elena Puică, plus Marius Gheorghiu și-au așteptat cuminți rândul în boxa Sălii de Judecată nr. 104, unde au fost aduși, din Penitenciarul Arad (cei doi bărbați sunt încarcerați în Penitenciarul de Maximă Siguranță de pe 6 Vânători, iar femeia în penitenciarul vechi, de pe Eftimie Murgu, de la începutul lui august anul curent, când au fost prinși și extrădați de Interpol din Belfast). Și-au așteptat cuminți, zicem, ultima speranță de a respira aerul libertății cu câțiva ani mai devreme decât pedepsele ce le-au fost aplicate… ca fiind singurii răspunzători de evazionarea statului cu 964.299 de euro – bani de care, în niciun caz, nu s-au bucurat ei… ei fiind maxim beneficiarii unei infime părți din „tun”…  a „ciubucului”. SC Ciubuc Business, de altfel, se și numește una dintre firmele-fantomă pe care Puica le-a înființat, recrutând boschetari la ordinul ofițerului SRI Cătălin Boghicevici, în vederea eludării taxelor, impozitelor… în scopul vădit de a eluda tot! Cel puțin așa declară toți inculpații și toți martorii – cu excepția celui ultim pomenit.
  E nedrept, așadar, din oricare unghi ai privi speța, ca întreaga răspundere pentru cele comise și cuprinse în rechizitoriul finalizat de procurorul Codrin Gavra în aprilie, 2013, să o poarte doar „uneltele” cu care a fost comisă infracțiunea!
  Înfățișarea din 10 decembrie a început la ora 12 și a durat aproximativ 3 ore.

  Martorul Răzvan Morar – chemat în fața Instanței de către cei condamnați – a „dat tot pe față”!

  Geanta lui Boghicevici – niște zilieri cu telefoane în rețea care se tot schimbau…

  „În calitatea mea de director comercial, depuneam și ridicam bani pentru SC CLASS JOB. În acte, firma era condusă de o femeie… dar nu mai țin minte cum o chema și nici nu mai știu măcar cum arată… nu m-am întâlnit niciodată cu ea. Aveam contract de muncă la respectiva firmă, iar Puică Valentin era director de vânzări… îmi era un fel de șef… dar nu el era șeful.
  Eu luam actele de la bancă și le puneam într-o geantă, în care se aflau și ștampilele și documentele celorlalte firme. Geanta o lua domnul Boghicevici.
  Eu descărcam din depozit marfa, pe care o predam lui Puică, iar el, la rândul lui, primea ordine de la Cătălin Boghicevici, ce să facă cu ea.

  O dată la 2-3 luni, schimbam telefoanele și cartelele – domnul Cătălin ni le schimba și ne dădea altele noi. (s.n.) Banii din bancă îi dădeam, îmediat după ce îi scoteam, lui. El ne ducea cu maşina şi ne aştepta. Niciodată nu l-am perceput pe Valentin Puica drept patron – ci ca pe un coleg, un pic mai sus ca mine. Câştigam 1200 de lei pe lună, salariu, pentru ceea ce făceam” –  s-a consemnat de către Instanță și s-a depus la dosar sub formă de declarație de martor.

  „Șoferilor de TIR, domnul Boghicevici li se recomanda cu alte nume…

  …câțiva îl cunoșteau drept domnul Alinalții, sub alte nume. El ne asigura că nu ni se poate întâmpla nimic, că are oameni peste tot… și, într-adevăr, când am avut un control la depozitul de pe 6 Vânători, de la Garda Financiară cred, a zis că rezolvă el tot – și a rezolvat: oamenii ăia au confiscat ceva și au plecat… fără alt efect.

  Mă întâlneam cu domnul Boghicevici la o spălătorie în Grădiște,

  unde beam o cafea și îi predam toți banii. Puică nu lua niciodată geanta în care erau actele” – a declarat Răzvan Morar sub prestare de jurământ. Judecător: „Câte clase aveți, ce calificare și unde ați mai lucrat până acum?”
  Morar: „Am terminat 11 clase, nu am nicio calificare, iar înainte de a lucra la domnul Boghicevici, am lucrat cu ziua…”
  Martorul a mai declarat pentru completarea dosarului că de înființarea SC CLASS JOB s-a ocupat un anume Covaci Călin (de negăsit… pe undeva prin Olanda la ora actuală), iar „Cătălin Boghicevici i-a zis lui Covaci să mai caute oameni dispuși să deschidă societăți comerciale contra sumei de 2000 de lei.”
  Judecător: „Soția lui Puică ce făcea pe acolo?…
  Morar: „Mai nimic!…”
  Judecător: „Pe soția domnului Boghicevici ați văzut-o pe acolo?
  Morar: „Nu. Știu cine era… cine este… dar nu trecea pe acolo. El era conducătorul. Camioanele erau încărcate de pe bursă, comandate de domnul Boghicevici. Alimentele erau achiziționate și plătite pe Class Job de pe piața intracomunitară… De unde să am eu 20.000 de euro – cât costa un transport?! Nimeni nu acționa fără dispoziția d-lui Boghicevici.”
  Judecător: „De ce în faza de urmărire penală nu ați pomenit deloc, în declarații, numele lui Cătălin Boghicevici?”
  Morar: „De frică! Mai ales că soții Puică și Gheorghiu erau fugiți din țară…”
  Judecător: „V-ați întâlnit, în timpul urmăririi penale, cu Cătălin Boghicevici?”
  Morar: „M-am întâlnit cu Cătălin Boghicevici pe stradă, cred că întâmplător, și mi-a spus să nu îl pomenesc… să-i incriminez doar pe cei trei.”

  Depoziția lui Cătălin Boghicevici e o plasă cu foarte multe găuri – țesută de el însuși astfel:

  „În 2010, cred, l-am cunoscut pe Valentin Puică… urmare a unei oferte pe care mi-a făcut-o pe o firmă. Pe Morar Răzvan Sorin nu îl cunosc – iar pe ceilalți îi cunosc prin Puică. Din ce țin eu minte, nu am achiziționat alte mărfuri prin Class Job, în afară de câteva comenzi care sunt cuprinse în facturi și pentru care s-a plătit…” – a început Cătălin Boghicevici să „țeasă cu găuri.”
  „Mă întâlneam cu martorii audiați la acest termen de câteva ori pe săptămână… îi facilitam lui Valentin Puica niște transporturi de marfă… Nu am achiziționat, personal, marfă de pe Class Job și nici nu am vândut. Nu am fost administrator la Class Job… Nu aveam o rețea de telefonie mobilă cu acești oameni… nu aveam telefon de serviciu cu ei… nu țin minte să fi avut numerele lor de telefon personale. Nu o știu nici pe patroană, Piț Viorica, nici pe Covaci Florin nu îl știu” –
  declară, pe propria răspundere, ofițerul demisionar din SRI.
  Judecător: „Nu cumva ați completat, cu mâna dumneavoastră, niște facturi pe Class Job, ca urmare a unor achiziții de la o firmă din Timișoara?”
  Boghicevici: „Nu…”
  Judecător: „De câți ani lucrați în domeniul comerțului în regim de firmă proprie?”
  Boghicevici: „Din 2008.”
  Judecător: „Martorii zic că vă cunosc foarte bine… că îi duceați la bancă… Mai spun că le-ați trimis bani în străinătate… Că le-ați dat bani inclusiv ca să părăsească țara…”
  Boghicevici: (…)
  Judecător: „Vă prezentați colaboratorilor dvs. cu alte nume?
  Boghicevici: „Mă prezentam doar cu prenumele: Cătălin Bogdan.”

  Judecător: „De ce cred martorii că dumneavoastră ar trebui să fiți după gratii și ei afară – din moment ce nu vă erau decât subalterni?…”

  Boghicevici: „E ușor să acuzi!…”
  Judecător: „Să vi se tragă de acea sută de euro pe care trebuie să o dați martorului Morar?”
  Boghicevici: „Nu am să-i dau nimănui nimic.”
  Judecător: „Dar ei, cu toții, declară același lucru! Cum vă explicați acest lucru? De unde cunosc ei toate aceste amănunte?…”
  Boghicevici: „Sunt calomnii… Au avut timp să-și acordeze declarațiile.”
  El recunoaște în fața Instanței că a fost, de câteva ori, cu Puică în străinătate, dar „doar la sediile unor societăți din Ungaria, și nu în calitate de patron. Finul meu avea o firmă… îi rezolvam lui Puică anumite comenzi de pe bursa de transport. Pentru fiecare comandă concretizată primeam 100 de lei… Făceam cam 3-4 comenzi pe săptămână… Nu este adevărat că înființam firme prin interpuși, pe care apoi le controlam – și nici nu e adevărat că martorul și condamnații îmi erau subalterni…”
  Judecător: „Domnule Boghicevici, dacă noi căutăm și găsim acele facturi cu firma din Timișoara, completate cu scrisul dumneavoastră, ce veți mai zice?”
  Boghicevici: „Orice este posibil… a trecut mult timp de atunci. Poate că am cumpărat un facturier-două… dar faptul că am completat un formular de factură, nu înseamnă că reprezint Class Job-ul sau că îmi asum tranzacția.”

  Da, e nevoie de un detector de declarații clare – ca să aflăm științific cine minte. Doar că domnul Boghicevici nu prea vrea la detector…

  Judecător: „Domnule… ne trebuie explicații clare aici! – pentru că îi ținem pe oamenii ăștia după gratii și în boxă! Ce se întâmplă dacă aducem aici un om care declară că, în calitate de trasportator, a lucrat cu dvs. ca și reprezentant Class Job?!”
  Boghicevici: „Eu trimiteam adresa de încărcare doar… dacă s-au făcut și importuri, înseamnă că s-au făcut comenzi… am fost, însă, doar un intermediar. Eu trimiteam adresa la șofer sau la patronul firmei de transport, cu locul și firma pe care încărcau.”
  Judecător: „Domnule… dumneavoastră aveți cunoștințe juridice… nu sunteți luat de pe stradă… Dacă aduc aici oameni care spun că au lucrat cu Cătălin Boghucevici în calitate de patron al Class Job?… Eu lucrez la stat… am tot timpul din lume! (…) Este adevărat că i-ați dat lui Puica Valentin 10.000 de euro ca să părăsească țara?”
  Boghicevici: „Nu!”
  Judecător: „Sunteți de acord să fiți verificat cu testul poligraf?”
  Boghicevici: „Nu doresc să răspund la această întrebare!”


  UPDATE 2: O soluție pe scurt cât o… acuzație lungă și mare la adresa adevăraților vinovați… 

  În 18 ianuarie 2016, Tribunalul Arad amâna ședința în care mai mulți martori îl acuză pe Cătălin Boghicevici (soțul deputatei… ) că ar fi în spatele evaziunii fiscale de 1 milion de euro, dispunând, după acordul în prealabil, efectuarea unor teste cu poligraful. Cătălin Boghicevici refuza testul… Ieri, judecătorul de la Tribunalul Arad a dat o soluție care aruncă în aer întregul dosar și ne permite să ne gândim la… vinovați… Căci, dacă Valentin Puică nu e vinovat, atunci cine e?

  Așadar, solutia pe scurt: În baza art.396 alin.1) şi 5) raportat la art.16 alin.1 lit.c) Cod procedură penală, ACHITĂ pe inculpatul PUICA VALENTIN IOAN, deţinut în Penitenciarul Arad, pentru săvârşirea infracţiuni de evaziune fiscală prevăzută de art. 9 alin. 1 lit. b din Legea nr. 241/2005 cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal şi art. 5 Cod penal.

  În baza art. 397 alin.1 şi art. 25 Cod procedură penală raportat la art. 1357 Cod civil, respinge acţiunea civilă formulată în cauză de partea civilă Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara- Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad, cu sediul în Arad, bd. Revoluţiei nr. 79, jud Arad; exercitată în nume propriu şi în reprezentarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală ca reprezentant al Statului Român.


   

  Extras din materialul de Urmărire Penală: La începutul lui 2011, Puică Valentin a pus în aplicare un plan de recrutare a unor boschetari cu 6-7 clase, oameni fără adăpost și practic lipsiți de orice fel de discernămând social și economic. A fost creat un triunghi de firme-fantomă : Cristal Business Oil SRL, SC Ciubuc Business Food SRL și SC european White Sugar SRL – toate cu același sediu social (Tribunul Dobra, nr. 18) – firme prin care, conform materialelor de urmărire penală, s-au livrat pe piața internă cantități impresionante de mărfuri de aproape 22 de mililoane de lei noi. Cei trei amărâți au fost de acord să semneze actele de înființare a societăților și restul documentelor frauduloase pentru sume derizorii.

  Autori: Alin Olteanu, Lucian Valeriu

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. indiferent cine sunt persoanele din dosar, un singur lucru e cert, daca sunt vinovați vor plăti cu siguranța. Poate nu Știați, dar judecătorul amintit in articol, este cel nou venit in Tribunalul Arad, același care i-a condamnat pe cei 2 polițiști de la secția Micalaca, la ani grei de închisoare! Cu alte cuvinte, a aplicat legea! Spre deosebire de rahații in roba „cutumari”, care tolerau prin pedepse de tot rasul fapte de corupție grave (vezi cazurile „Valea Mureșului”, Toldan, Spanu&Bit si altii), judecătorul Florea va aplica legea si de data asta, am curaj sa pun pariu. Face parte din categoria magistraților „neunsi” si avem mare încredere ca va rămâne la fel de obiectiv, imparțial si corect in privința aplicării Legii! Cât despre voi, ceilalți „ciocanari” in roba, luați exemplu! Doar asa se schimba mentalitatea asta nenorocita a romanului privind corupția, spaga. Prin sentințe corecte, nu ca cea din cazul directoarei șpăgare de la pp14, achitata de 2 complete de judecată pe motiv ca fapta nu prezintă pericol social! Deși avea vreo 200 de părinți pe care i-a fraierit de cate 50 lei, inventând o taxa inexistenta! S-a reușit dovedirea a 100 milioane lei vechi furați, bani pe care inculpata i-a adus de acasă, confiscați in cele din urma de instanța si cu toate astea, imbecilii cu ciocanul in mâna o achita si-i aplica o amenda de 1000 lei!!!! RUSINE VIERMILOR!!! Rusine celor 2 magistrați care au aplicat legea după bunul plac, ori interes (cine stie…) in cazul Toldan si celorlalți magistrați care se simt cu musca pe căciula! Vrem cu toții stat de drept! In caz ca nu înțelegeți, magistraților, aceasta sintagma înseamnă aplicarea legii!!!!!!! RULE OF LAW!! Felicitam judecătorul Florea, demn de dat exemplu si ii ținem pumnii!

   +51 voturi
   +1
   -1
  2. Evident, un model gasit peste tot in tara. Doar ca in general lumina este stinsa. In functie de scara ierarhica, fiecare „gradu” avea agentura proprie cu care fura Romania. Si SRI tace? Fiind lumina stinsa, nici presa nu vede, nu aude, deci tace. Vai mama Romanie !

   +37 voturi
   +1
   -1
  3. Este superb cand citesti comentarii la subiect. Am si eu un punct de vedere,o fi plauzibil? vedem…cat timp im SRI umbra lui Coldea lumineaza,coruptii din Arad dorm linistiti,SRI lucreaza! Cotofanul,asta,Boghicevici sau deputata stie cum se traduce,nu va fi atins de adierea vantului…Trebuia luat,din iatac,cu pene si fulgi…Dar,piticania SRI-sta,nu-si face probleme,cand vedeti DVS. ca un fost/actual securist de tip nou sa fie intrebat de…buletin?! Stiti,sunt convins,ca actualul procuror sef al natiei,un nitu penalul,isi apara camarazii…pica,in lat,oligofrenii,boschetari…Adevaratii boschetari cand pica?…Intrebati-i pe coldea,ori pe nitu,horodniceanu,costinii,ori floricile bolos din magistratura aradeana,pe cei din militia de tip nu///ori pe…falcao,iotku,…!

   +12 voturi
   +1
   -1
  4. Si ce atata tevatura ?! O parashuta bagata in politichie de don Falcone pre criterii de dumnealui stiute…..caci madama nu a performat in niciun fel, niciodata ! Nici cand a frecat menta pe la DGASPC si nici acum ca parlamentar…..oare in judetul asta au disparut oamenii de valoare ?! De ce au votat-o ?? Inclin sa cred ca monsiul pre cand era la SRI mai furniza niscaiva informatii catre slugile PDL din judet, mai stii ?!

   +13 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.