De la Hrebenciuc la Kipling și de la Codul penal la Cartea junglei

  de Lucian Valeriu | 21 octombrie 2014, 10:05 PM | Cultură

  0

  Ai citit stenogramele convorbirilor telefonice și ambientale dintre Hrebenciuc și Șova? E opera anului – de departe. Caragiale însuși n-ar fi intervenit în text. I-ar fi dat, pur și simplu, copy&paste, i-ar fi pus un titlu gen „Moartea dinozaurilor la telefon” și gata capodopera!
  Ei bine, la poezia care urmează mi-a sărit gândul în timpul și după lecturarea fabulosului dialog. Cântecul nopții în junglă deschide celebra Carte a junglei (1894) a lui Rudyard Kipling – doar aparent o culegere de povestiri pentru copii…
  (Re)citește acest adevărat imn al oricărei adunări, găști, trib sau gintă, al oricărei clase și al oricărui partid… de la maimuță-ncoace. Un imn universal. Și fă singur legături.

  Cântecul nopții în junglă

  Când vulturul Chil aduce
          Noaptea-n zbor, la el acasă,
  Cea pe care liliacul
          Mang, din gheare-n zori o lasă,
  Turmele din țarc, ori staul
          Rumegă și-adună vântul:
  Până mâine,-ncins de umbre
          E al nostru-ntreg pământul.

  Este mândrul ceas al celor
          De puterea lor în stare:
  Ceas de labe iuți, de pliscuri
          Oțelite și de gheare.
  Vă strigăm ca să se-audă
          Pân la voi: – Le meargă-n plin
  Vânătoarea celor care
          Legea junglei noastre-o țin!

  (traducere, Mihnea Gheorghiu)

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.