marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Conferința „Muzică pentru Caragiale. Adaptare şi adoptare”, la Bibliotecă

  de Special Arad | 15 iunie 2023, 11:47 AM | Cultură

  0

  Miercuri, 28 iunie 2023, începând cu ora 14:00, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad va găzdui conferința „Muzică pentru Caragiale. Adaptare şi adoptare”, susținută de prof. univ. dr. Dan Dediu, compozitor și președinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

  Oglindă a societății românești, opera lui Ion Luca Caragiale devine o sursă de inspirație pentru creația muzicală, Dan Dediu oferind publicului arădean prin conferința „Muzică pentru Caragiale. Adaptare şi adoptare” un interesant punct de vedere privind transformarea pieselor de teatru „O scrisoare pierdută” și „D’ale carnavalului” în opere cântate. Referințele postmoderne, precum și elemente de eclectism stilistic, ritmurile dansante și aluziile culturale se vor regăsi în confesiunea compozitorului despre experiența și aventura adoptării lumii lui Caragiale în spațiul teatrului liric.

  Evenimentul, organizat de Pro Contemporania, în parteneriat cu The Culture Club, și găzduit de Sala de Artă și Multimedia „Sabin Drăgoi” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad, moderator fiind prof. Ioana Nistor, propune iubitorilor de muzică și teatru să descopere atât originalitatea și ingeniozitatea muzicală aplicată în sfera clasicismului literar cât și inovația și actualitatea compozitorului și pedagogului Dan Dediu, cu o amprentă bine definită, în care virtuozitatea, umorul și desele trimiteri la stiluri muzicale consacrate fac din lucrările sale adevărate pietre de încercare pentru interpreți, cu un succes garantat la public.

  ***

  Dan Dediu (*1967) a studiat compoziţia la Bucureşti cu Ştefan Niculescu şi Dan Constantinescu, iar la Viena cu Francis Burt. A compus peste 180 de opusuri ce acoperă aproape toate genurile muzicale: 5 simfonii şi alte 20 piese pentru orchestră, 11 concerte (saxofon, violă, vioară, pian, violoncel, trombon, chitară, dublu concert pentru vioară, violoncel, triplu concert pentru flaut, clarinet, violoncel, triplu concert pentru vioară, violoncel, pian), 7 cvartete de coarde, muzică de cameră în diferite formaţii, muzică pentru pian, coruri, cinci opere (Post-ficţiunea, Münchhausen, Eva!, O scrisoare pierdută, D’ale Carnavalului) și o ConcertOperă (Wagner Under). Este laureat al mai multor premii naţionale şi internaţionale de compoziţie și a coordonat în calitate de director artistic festivalul Săptămâna Internațională a Muzicii Noi (în 1999, 2001, 2007, 2008, 2016-2022). Dan Dediu este profesor de compoziţie, director artistic al ansamblului Profil, iar între 2008-2016 a fost rectorul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. De asemenea, este doctor honoris causa al Universității de Arte „George Enescu” din Iași, al Universității din Craiova și al Academiei de Muzică, Teatru și Arte plastice din Chișinău. În iunie 2022 a fost ales Președinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.