joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    De ce ai citi încă un articol despre Crăciun? Pentru că e „război” pe Facebook!

    de Mihai Todoca | 23 decembrie 2021, 10:46 AM | Blogul Special Arad

    0

    (foto: the independent)

    E perioada sărbătorilor de iarnă, a Crăciunului și cumva acest lucru, data din calendar îi face pe mulți dintre concetățenii noștri să devină mai buni. Sau cel puțin să pară că sunt așa. E perioada în care pozele de pe facebook inundă toată rețeaua socială cu explicațiile foto în genul: „Conducerea firmei X a donat…. copiilor nevoiași…”, „Partidul X a vizitat Centrul de Vârstnici Y unde a donat cadouri pentru….”, sau selfie-uri cu diverși „Am fost și noi să ducem cadouri unor persoane aflate în dificultate” etc.

    Știți prea bine, nu mai are sens să vă explicăm vouă, cititorilor, care este sensul și scopul acestor postări. Dar întrebarea noastră este: de ce e neapărată nevoie de această publicitate? Gestul este unul de admirat și sunt puține cazurile care merită cu adevărat mediatizate, scoase în față. Încercăm să dăm tot noi un răspuns, deși ele, ca număr e egal cu câți oameni au o părere pe subiect. Probabil că unii încearcă să-și răsplătească ignoranța față de cetățenii mai năpăstuiți decât ei, iar prin postările pe facebook ajung la o mult dorită căință, cea socială. Cum prea bine știm, judecata de pe facebook este mult mai cruntă decât cea din sala de tribunal, iar iertarea mult mai apreciată decât cea din Biserică.

    Poate că acum, mai mult ca oricând, ducem lipsă de umanitate, de acea umanitate pe care nu o porți pe piept să o vadă toată lumea, o porți în suflet, tocmai pentru ca ea să fie simțită și nu cântărită.

    Pe de altă parte trebuie să-i dăm Cezarului ce este al Cezarului și să spunem că fără facebook, multe dintre aceste acte de caritate nu ar fi fost făcute pentru simplul motiv că nu s-ar fi aflat de ele. Aici, scopul într-adevăr scuză mijloacele.

    Însă dorim să vă spunem, acum în prag de Crăciun, o poveste care nu credem că se va mai repeta vreodată. O poveste de demult, dar care cumva tinde să atingă firele fantasticului, chiar dacă ea este documentată ca fiind adevărată.

    În Primul Război Mondial, mai exact în anul 1914, ofițerii și comandanții forțelor beligerante creionau strategii de atac și/sau de apărare, acțiuni subversive menite să destabilizeze inamicul și acțiuni propagandistice, toate acestea în vederea câștigării războiului.

    Un lucru pe care ofițerii nu l-au luat în calcul a fost umanitatea soldaților francezi, germani și britanici care au traversat tranșeele și s-au aventurat în pământul nimănui. Deși la început acestea erau făcute cu acordul ofițerilor doar pentru a recupera cadavrele soldaților căzuți, în scurt timp ostașii au uitat de război pentru câteva clipe și sunt documentate cazuri în care inamicii au făcut schimb de mâncare și suveniruri, în timp ce mai multe întâlniri s-au încheiat cu colinde. Bărbații au jucat fotbal unii cu alții, creând una dintre cele mai memorabile imagini ale armistițiului care avea, în fapt scopul doar de a recupera trupurile soldaților căzuți.

    În plină iarnă, cu mâinile înghețate pe puști și cu ordinele de a ucide încă răsunându-le în urechi, soldații a trei popoare au ajuns să-și dea mâna, să cânte colinde, să-și facă daruri și să se joace.

    Dar războiul e război, ordinele sunt ordine. Crăciunul din anul 1914 a fost singurul în care umanitatea a fost dată-n dar tuturor.

    Oare acum unde e războiul? Cine și unde sunt ofițerii?

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.