De asta zboară cu Moșul! Renii din Norvegia sunt radioactivi…

  de Special Arad | 7 octombrie 2014, 3:46 PM | Internaţional

  0

  Niveluri de radioactivitate cu mult mai mari decât cel normal au fost depistate în rândul unor erbivore din Norvegia, dar în special în rândul renilor, dezvăluie un studiu publicat luni, notează Mediafax.

  După aproape 30 de ani de la explozia de la Centrala Atomoelectrică de la Cernobîl, în această toamnă s-a constatat cel mai înalt nivel de radioactivitate în rândul erbivorelor din această ţară înregistrat în ultimii ani. “Este un an extrem”, a subliniat Lavrans Skuterud, un cercetător de la Autoritate Norvegiană pentru Protecţie faţă de Radiaţii (Statens strålevern), relatează site-ul TheLocal.no.

  În septembrie, la reni de la Våga reinlag AS, în parcul Jotunheimen (centru), nivelul de Cesiu-137 radioactiv măsurat a atins 8.200 de becquereli pe kilogram. Ca termen de comparaţie, cel mai înalt nivel înregistrat în septembrie 2012 la reni, în aceeaşi zonă, a fost de 1.500 de becquereli pe kilogram.

  În cadrul cercetării din acest an s-a măsurat şi nivelul de radioactivitate în rândul oilor din Norvegia. Cel mai înalt nivel, de 4.500 de becquereli pe kilogram, a fost înregistrat atât în sud-vestul ţării, la Valdres, cât şi în sud-est, la Gudbrandsdalen.

  Limita de radiaţie este de 600 de becquereli pe kilogram în cazul cărnii de oaie vândute pentru consum uman.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.