Datornic în 2020: Ce nu au voie să facă recuperatorii de creanțe când îi caută pe datornici





Recuperatorii de datorii pot contacta datornicii doar la domiciliu, doar în anumite zile și doar între anumite ore din zi, potrivit legislației din domeniu în vigoare. Mai mult, recuperatorii nu au voie să amenințe, să hărțuiască sau să abuzeze datornicii, în caz contrar riscând amenzi de până la 100.000 de lei, explică avocatnet.ro.
În esență, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 52/2016, dar și a unei noi versiuni a Codului de conduită al Asociației de Management al Creanțelor Comerciale (AMCC), organizație ce reunește 17 firme din domeniu, recuperatorii de creanțe au o serie de acțiuni permise, dar și o serie de interdicții atunci când vine vorba de contactarea datornicilor și comunicarea cu aceștia.
Practicile interzise la colectarea creanțelor
În activitatea de colectare a datoriilor există, potrivit codului de conduită din domeniu, o serie de practici interzise sau inacceptabile. Mai exact, recuperatorii de creanțe nu au voie să:
-folosească forța sau amenințări cu sancțiuni inexistente sau care nu pot fi consecința a actelor/faptelor debitorului sau a altor acțiuni care atentează la demnitatea debitorului;
-folosească un limbaj vulgar sau oricare alți termeni care atentează la demnitatea debitorului;
-folosească un ton nepoliticos;
-folosească oricare alte metode menite să hărțuiasca debitorul;
-trimită sau să folosească documente/scrisori care să sugereze în mod fals că activitățile sunt făcute de o instanță judecătorească sau o instituție de stat;
-dea informații false referitoare la consecințele nerambursării debitului, printre care arestul sau detenția;
primească bani de la datornici fără a emite o chitanță aferentă.
Citește articolul integral pe avocatnet.ro
Comentariile portalului
Am înțeles această atitudine. Numai că aprecierea situației depinde de raportarea la ideea de pandemie. Dacă acceptăm că a fost, asta înseamnă că măsurile de siguranță (...)
Ce ziceti de bl A1-3 de la Fat-Frumos care este in reabilitare de 3 ani de zile si nici acum nu e finalizat ?
Daca nu le convine,pot sa isi dea demisia(nu de onoare,ca de unde nu este....)si sa mearga in privat; de ex.CTP Arad ii poate angaja ca (...)