duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Datornic în 2020: Ce nu au voie să facă recuperatorii de creanțe când îi caută pe datornici

  de Special Arad | 7 martie 2020, 9:37 AM | Naţional

  0

  Recuperatorii de datorii pot contacta datornicii doar la domiciliu, doar în anumite zile și doar între anumite ore din zi, potrivit legislației din domeniu în vigoare. Mai mult, recuperatorii nu au voie să amenințe, să hărțuiască sau să abuzeze datornicii, în caz contrar riscând amenzi de până la 100.000 de lei, explică avocatnet.ro.

  În esență, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 52/2016, dar și a unei noi versiuni a Codului de conduită al Asociației de Management al Creanțelor Comerciale (AMCC), organizație ce reunește 17 firme din domeniu, recuperatorii de creanțe au o serie de acțiuni permise, dar și o serie de interdicții atunci când vine vorba de contactarea datornicilor și comunicarea cu aceștia.

  Practicile interzise la colectarea creanțelor

  În activitatea de colectare a datoriilor există, potrivit codului de conduită din domeniu, o serie de practici interzise sau inacceptabile. Mai exact, recuperatorii de creanțe nu au voie să:

  -folosească forța sau amenințări cu sancțiuni inexistente sau care nu pot fi consecința a actelor/faptelor debitorului sau a altor acțiuni care atentează la demnitatea debitorului;
  -folosească un limbaj vulgar sau oricare alți termeni care atentează la demnitatea debitorului;
  -folosească un ton nepoliticos;
  -folosească oricare alte metode menite să hărțuiasca debitorul;
  -trimită sau să folosească documente/scrisori care să sugereze în mod fals că activitățile sunt făcute de o instanță judecătorească sau o instituție de stat;
  -dea informații false referitoare la consecințele nerambursării debitului, printre care arestul sau detenția;
  primească bani de la datornici fără a emite o chitanță aferentă.

  Citește articolul integral pe avocatnet.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.