Update Dăncilă a căzut! Moțiunea de cenzură a trecut cu 238 de voturi „pentru”

  de Special Arad | 10 octombrie 2019, 10:58 AM | Politikos | Topic special

  0

  (foto: Special Arad)

  Moțiunea de cenzură semnată de 237 de parlamentari se dezbate începând cu ora 10 în plenul reunit al Parlamentului. Documentul a fost inițiat de partidele din Opoziției și a fost semnat de parlamentari de la PNL, USR, PMP, UDMR, Pro România și ALDE. Moțiunea a fost semnată și de patru parlamentari PSD și de un parlamentar al minorităților naționale. Pentru ca Executivul condus de Viorica Dăncilă să fie demis, Opoziția are nevoie de 233 de voturi, potrivit Digi24.ro.

  “Sunt șanse 100% ca moțiunea de cenzură să treacă, iar Guvernul să plece”, a declarat Ludovic Orban, înaintea începerii ședinței de plen a Parlamentului.

  Premierul Dăncilă a prezentat, în jurul orei 10:30, poziția Guvernului: Moțiunea, un amestec incoerent de falsuri, o încropire extrem de slabă, plină de demagogie. De asemenea, șefa PSD a spus despre liderul ALDE că și-a asigurat un sfârșit de carieră lamentabil după ce a căzut în capcana lui Victor Ponta, pe care l-a catalogat „maestrul minciunilor și expertul în jocuri de culise cu finalitate zero”.

  Update

  La ora 10:55 au început oficial dezbaterile parlamentarilor. Primul care a luat cuvântul a fost senatorul PSD Titus Corlățean, care a atacat Opoziția și pe liderii ei. Următoarea care a luat cuvântul a fost Raluca Turcan, liderul deputaților PNL, care a blamat guvernarea PSD: „mințiți, dezinformați, folosiți bugetul public în intres personal”. Dan Barna, președintele USR, a luat apoi cuvântul, adresându-se către Viorica Dăncilă: „Nu ați fost pregătită în niciun fel pentru funția de prim ministru și în acest an nu ați învățat nimic. Conduceți unul dintre cele mai incompetente guvderne din ultimii ani”, a spus acesta, iar singurul lucru pozitiv pe care l-a amintit în legătură cu mandatul lui Dăncilă e că aceasta nu l-a scăpat pe Dragnea de închisoare.
  Victor Ponta, liderul Pro România, a preluat cuvântul, spunând că „ne aflăm un fața unei moțiuni foarte ciudate și o spune un deputat aflat la al patrulea mandat. Doamna Dăncilă e supărată că toți consilierii dumneaei m-au sunat aseară să vorbim de moțiune. Dacă te superi că te refuză un bărbat nu e normal să o spuneți la microfon. Vă dau un cuvânt să-l căutați pe Google: tautologic”. Acesta a fost urmat de Kelemen Hunor, președintele UDMR, care a criticat Executivul PSD.

  13:33. Deputații PSD Marius Bota și Gabriel Petrea, dar și fostul membru PSD Mihăiță Găină au votat moțiunea de cenzură. Totodată, parlamentarii din grupul minorităților, inclusiv liderul grupului, Varujan Pambuccian, au introdus bile în urnele de vot.

  Însă, potrivit unor surse Digi24, deputatul PSD Sorina Bota a simulat votul și a plecat cu bilele.

  12.35. În parlament a început votul pe moțiunea de cenzură.

  12.00. Senatorul PSD Titus Corlățean a atacat în termeni duri, joi, în plenul Parlamentului, liderii Opoziției, denumindu-i, printre altele, „securiști” și „oamenii binomului” și anunțând că „voci neomarxiste din USR anunță că se impune stabilirea obligația avortului pentru femei fără venit”.

  11:31. Kelemen Hunor, președintele UDMR, critică Executivul PSD.

  11:25. Liderul USR Dan Barna a criticat la rândul său Guvernul Dăncilă.

  “Astăzi, Parlamentul României dă Bacalaureatul politic în fața cetățenilor. Astăzi, avem șansa să trecem acel examen și toată lumea este cu ochii pe noi. Nominalizarea dumneavoastră ca premier a fost o greșeală. Nu v-am susținut nici atunci, nu vă susținem nici acum. Conduceți de departe unul dintre cele mai incompetente guverne din ultimii 30 de ani. De fapt, am și pariat că acesta este cel mai incompetent Guvern pe care l-a avut România după Revoluție”.

  Dan Barna a acuzat-o pe Viorica Dăncilă că a „aruncat la gunoi 50 de ani de istorie diplomatică în Orientul Mijlociu”.

  Situația politică e relativ simplă, dar noi politicienii o complicăm peste măsură. Pe de o parte, se vede foarte clar că acest guvern nu mai are resursele necesare, nici combustibilul necesar pentru a continua guvernarea. Nu este și nu trebuie înțeles că ar fi ceva personal, însă pur și simplu constatăm că această guvernare s-a epuizat. Noi doi ani și jumătate am încercat să încărcăm bateria acestui guvern, dar degeaba sunteți energofagi dacă folosiți energie unde nu trebuie.

  11:35. Marius Pașcan, președintele PMP, a vorbit înaintea votului.

  11:39. Călin Popescu Tăriceanu i-a dat replica Vioricăi Dăncilă:

  Doamna premier, dragă Viorica, nu aveam nici cea mai mică intenție să iau azi cuvântul, la dezbaterea moțiunii, am fost parteneri doi ani și jumătate.
  Dacă mă apucam eu să dau din casă, cum se spune, fii convinsă că aveam mai multe de spus decât cei de la PNL sau de la USR, dar nu am vrut.
  Doamna prim-ministru ne spunea la începutul verii că nu a fost ea, că a fost timorată, că nu se simțea confortabilă, nu se identifica, ce să înțeleg, că asta e linia personală.

  Având în vedere că 70 la sută din populația României consideră că mergem în direcția greșită, aveți azi ocazia să rămâneți în istorie ca prima femeie prim-ministru și să ieșiți onorabil din scenă sau aveți varianta ca oamenii să își aducă aminte de dvs. ca de cineva care este ținut ostatic la Palatul Victoria. Dragă Viorica, dacă e adevărat că ești ținută ostatică împotriva voinței tale, atunci poți să nu spui nimic, clipiți de două ori și noi te eliberăm. Să știi de la mine că există viață și după ce nu mai ești prim ministru.

   

  UPDATE: Moțiunea de cenzură a fost votată de 244 de parlamentari, iar rezultatul arată un număr de 238 de voturi pentru demiterea guvernului Dăncilă.

   

  Live video

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.