duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Dan Barna, la Arad, despre alegerile locale în două tururi: „Este un obiectiv foarte important, însă instrumentul prin care ajungem acolo este deschis”

  de Special Arad | 23 octombrie 2019, 5:57 PM | Politikos | Topic special

  0

  Dan Barna alături de Vlad Botoș (USR Arad) și Robert Calotă (PLUS Arad)

  (P) Dan Barna a fost prezent astăzi la Arad, ca parte a turneului de campanie pentru alegerile prezidențiale. Acesta a vorbit despre principalele obiective pe care le are pe agenda de candidat la președinția țării, dar și despre așteptările pe care le are partidul pe care îl reprezintă de la noul premier desemnat.

  Pe lângă promisiunile pe care le-a făcut despre dezvoltarea infrastructurii, stoparea defrișărilor, îmbunătățirea calității mediului, sau scăderea birocrației în sănătate, Dan Barna a vorbit despre principala miză pe care o are la ora actuală, anume înlăturarea de la putere a PSD-ului, partid pe care îl consideră principalul vinovat pentru situația dezastruoasă în care se află România. Acesta este de părere că, la ora actuală, în Parlament există o majoritate toxică ce va ține guvernarea minoritară a lui Ludovic Orban în incapacitatea de a face reformă.

  Legat de refuzul președintelui Pro România, Victor Ponta, de a susține noul Guvern PNL, Dan Barna a declarat astăzi la Arad că „România este în frământările trimiterii Guvernului Dăncilă în istorie. Am văzut că domnul Ponta tocmai a declarat că dorește să mențină în continuare Guvernul Dăncilă, nu cred că e o surpriză pentru nimeni”. Barna a subliniat, de asemenea, că este încrezător că premierul desemnat, Ludovic Orban, va reuși totuși să își construiască majoritatea și a reamintit că USR a fost consecvent în poziția sa de a solicita alegeri anticipate.

  „Am avut ieri o consultare cu premierul desemnat și am căzut de acord asupra unui protocol prin care prioritățile USR devin și priorități ale Guvernului și am încredere, sper, ca premierul desemnat să își construiască majoritatea necesară pentru învestirea Guvernului în zilele următoare”, a spus Barna.

  Candidatul USR la prezidențiale a spus că un Guvern fără PSD este o măsură necesară pentru ca România să se poată „însănătoși”, „e o reacție firească de stat care vrea să se modernizeze”. Acesta a vorbit, de asemenea, despre necesitatea unei reforme constituționale prin care președintele să poată să fie arbitrul crizelor politice, lucru ce se află și pe agenda sa politică pentru alegerile prezidențiale. Barna a opinat că ar fi fost atât de simplu dacă, în lipsa unei majorități în Parlament, președintele ar fi putut să dizolve Parlamentul și să fi avut acum alegeri anticipate, ieșind astfel din criză „în mod natural, întorcându-ne la popor, așa cum este normal într-o democrație, nu încercând să găsim fel de fel de combinații în care de fapt să-l vedem din nou pe Victor Ponta fiind arbitrul unei vieți politice care, de fapt, menține PSD într-o majoritate parlamentară”.

  Dan Barna a declarat că este extrem de convins că turul al doilea al alegerilor prezidențiale fără PSD este un obiectiv de care România are nevoie pentru a transmite mesajul că e un stat care vrea să se modernizeze, care vrea să meargă spre Europa și în care tinerii pot să își găsească oportunitățile de viață care să nu îi mai facă să vrea să plece din țară.

  La întrebarea Special Arad despre strategia USR-ului pentru a implementa alegerile locale în două tururi, Dan Barna a afirmat că este o temă foarte importantă, pentru care noul Guvern va fi tras la socoteală. Cu toate acestea, USR nu are pretenția de a indica modul prin care să fie adoptată această măsură.

  „Eu sunt optimist că vom ajunge la un rezultat tocmai în discuțiile și consultările pe care le-am avut cu premierul desemnat. Nu am condiționat instrumentul prin care vom ajunge acolo, alte partide au pus această condiție. Înțeleg că există promisiunea premierului că nu va da ordonanțe pe subiectul respectiv. Este o temă pe care noi o considerăm fundamental necesară pentru ca democrația și reprezentativitatea aleșilor locali să se întoarcă comunității. Aceste alegeri într-un singur tur fac posibilă alegerea de primar cu 12%-14%, ceea ce e complet nereprezentativ din punct de vedere al democrației locale. Este un obiectiv care pentru mine este foarte important, însă instrumentul prin care ajungem acolo – vorbim de asumarea răspunderii, fie că vorbim de ordonanță, fie că vorbim de calea parlamentară a unei majorități care adoptă măsura în Parlament – este deschis. Și în felul acesta, tocmai am arătat responsabilitatea USR în găsirea și crearea unui spațiu de negociere care să permită și interesele pe termen scurt legate de învestirea Guvernului, dar în egală măsură lasă un spațiu realist și credibil de atingere a acestui obiectiv. Repet, alegerea primarilor și președinților Consiliilor Județene prin alegeri din două tururi este una din temele care pentru noi sunt foarte importante și pentru care vom cere socoteală acestui Guvern în momentul în care va începe să funcționeze”, a declarat Dan Barna.

  (P)

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.