joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Cum să încărcați smartphone-ul sau laptopul corect

    de Special Arad | 23 mai 2018, 7:23 PM | IT | Utile

    0

    Fără o baterie, laptopul sau smartphone-ul devine o bucată de componente electronice fără valoare. Aceste acumulatoare au o durată de viață finită. În timp, aceste depozite de energie vor începe să-și piardă puterea mai repede și vor avea nevoie de mai mult timp să se încarce.

    Pentru a prelungi durata de a bateriei cât mai mult posibil, trebuie să aveți grijă de aparat, în mod corespunzător. Aceasta înseamnă să încărcăm corect acumulatorul. Bateriile reîncărcabile utilizate de telefoanele inteligente de astăzi, tablete, laptopuri și alte dispozitive folosesc toate tehnologia litiu-ion. Așa cum vă puteți aștepta, ele conțin … ioni de litiu.

    Când bateria se încarcă, ionii de litiu se deplasează de la un electrod, catod, la anod, printr-o soluție de electroliți din celula bateriei. Când bateria este descărcată, se produce reversul. Acești electroni, se deplasează prin circuitul bateriei, furnizând energie. De-a lungul anilor, a fost modificată formula electrolitului bateriilor litiu-ion pentru ca aceasta să dureze mai mult, să se încarce mai repede și să lucreze mai eficient.

    Ciclul de încărcare și descărcare a bateriei este limitat. Limita de încărcări/descărcări variază, poate dura doi, trei ani sau mai mult, așa că dacă observați că bateria scade ca putere pe un smartphone sau laptop, aveți pe cine să dați vina!

    Deci, cum faceți ca bateria să dureze cât mai mult posibil?

    Sigur ați auzit că trebuie să efectuați o încărcare completă și descărcarea totală când aparatul este nou. Acest lucru nu contează la bateriile moderne. Ceea ce contează cel mai mult este modul în care încărcați telefonul sau laptopul după ce ați început să-l utilizați!

    Reîncărcările parțiale sunt mai bune decât cele totale, deoarece acestea produc mai puțin stres bateriei. Când bateria se descarcă, este recomandabil să o lăsați să ajungă la aproximativ 50% înainte de o reîncărcare. În timp ce o încărcați, ar trebui să evitați încărcarea bateriei până la 100%.

    După ce ați reâncărcat complet bateria, nu lăsați dispozitivul conectat la priză! Aceasta nu este neapărat o problemă: bateriile litiu-ion au dispozitive de protecție integrate, proiectate să le împiedice să explodeze dacă sunt lăsate la încărcat, după ce sunt încărcate la maxim. Dar, pe termen lung bateriile vor îmbătrâni mai repede dacă se procedează în acest mod.

    Producătorii importanți de pe piață, Samsung, Apple, Google, Sony, la comecializarea produselor au instrucțiuni de folosire a bateriei. Documentația livrată împreună cu dispozitivul include mai multe sfaturi, așa că citiți-le cu atenție.

    Conform publicației Popular Science, o dată pe lună, ar trebui să descărcărcați aproape complet bateria până la aproximativ 5% pentru o recalibrare. Aceast operație permite aparatului o „estimare a timpului de încărcare a bateriei” un fel de a regla timpul de încărcare. Descărcarile regulate nu sunt o idee bună. În general, ar trebui să păstrați bateria peste 20%, potrivit companiei Samsung ce recomandă acest lucru pentru telefoanele Samsung.

    Acestea sunt recomandări, apropo: Nu este periculos să lasați smartphone-ul la încărcat peste noapte, telefoanele și laptopurile moderne includ mecanisme pentru minimizarea solicitării bateriei dacă dispozitivul este conectat în permanență.

    De asemenea bateriilor Li-Ion nu le plac temperaturile extreme. Evitați să lăsați telefoanele și laptopurile la soare sau în camere reci, aceste temperaturi extreme nu fac bine bateriilor! O altă precauție, utilizați încărcătorul oficial livrat împreună cu aparatul! Încărcătorul original este cel mai bun pentru sănătatea bateriei.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.