marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Cum s-a văzut eclipsa totală de Soare în SUA și din spațiu | Foto / Video

  de - | 22 august 2017, 10:02 AM | Internaţional

  0

  O eclipsă totală de soare a fost vizibilă de pe teritoriul Statelor Unite, prima care a traversat America de Nord, de la un ţărm la celălalt, după 99 de ani. S-a estimat că fenomenul va atrage cel mai mare număr de spectatori din istorie, asta înseamnând venituri de milioane de dolari pentru micile orașe situate în zonele de unde putea fi observată eclipsa totală, relatează Digi 24.

  În timp ce milioane vedeau eclipsa, doar șase oameni au văzut umbra lunii deasupra Statelor Unite”, se arată pe pagina de Facebook a Stației Spațiale Internaționale.

  Marea Eclipsă Americană este cea de-a 11-a eclipsă totală de Soare din secolul 21, dar a 13-a trecere a umbrei Lunii peste Pământ, în acest secol. O eclipsă de Soare se produce când Luna trece între Pământ şi Soare, ceea ce întunecă total sau parţial Soarele văzut de pe Pământ.


  Această eclipsă face parte din seria Saros 145, cea care a produs şi Eclipsa de Soare din 11 august 1999, care a traversat Oceanul Atlantic de Nord, Europa (în România, la Ocnele Mari producându-se faza maximă) şi Asia. Ea ar putea să egaleze, în număr de observatori, recordul absolut al „eclipsei eurasice” din august 1999, cât şi al celei din 22 iulie 2009.

  Următoarea eclipsă solară totală se va produce pe 2 iulie 2019 şi va fi vizibilă deasupra Oceanului Pacific.

  Eclipsa totală de soare văzută din spațiu:

  NTk4MTNkYjA4ZGFlOTA2OGI3MjNkMzVmOA==.thumb NzVjYzI0ODAyNjQ0MzU1OTc1NWQ0M2FmOA==.thumb OWVhYjVkMjBmZjZkYzhmZmMzYTMxMDQ3OQ==.thumb

  Punctul de maximă vizibilitate a eclipsei – faza de eclipsă totală – a avut loc la ora 20.43, ora României. Ultima dată când o eclipsă a fost văzută de-a lungul Pacificului până la Atlantic a fost pe 8 iunie 1918, când o eclipsă totală a fost vizibilă din Washington până în Florida.


  Au fost planificate căsătorii care să coincidă cu marele moment, expediţii cu canoe şi chiar o transmisie în direct a hit-ului „Total Eclipse of the Heart”, cântat de britanica Bonnie Tyler.

  Ca eclipsă parțială, fenomenul era vizbil și în unele părţi din vestul Europei, la apusul soarelui: în Islanda, Marea Britanie, Norvegia, Franţa şi Peninsula Iberică.

  Sursa: digi24.ro

  #Eclipse2017 LIVE: Through the Eyes of NASA

  On Monday, Aug. 21, all of North America will be treated to an eclipse of the Sun, and NASA will carry it live from coast to coast from unique vantage points on the ground and from aircraft and spacecraft, including the International Space Station. Coverage starts at noon ET/9am PT on Aug 21. Watch it live here on NASA's Facebook page or on your TV with the Facebook video app, available in major TV app stores. #Eclipse2017

  Posted by NASA – National Aeronautics and Space Administration on Monday, August 21, 2017

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.