duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Eclipsă parțială de lună în această noapte! Se poate vedea și din România

  de - | 28 octombrie 2023, 9:09 PM | Naţional

  0

  O eclipsă parțială de Lună se va produce în noaptea de sâmbătă spre duminică, fenomen care va fi vizibil și din România. Evenimentul astronomic va dura 4 ore și 28 de minute, iar faza maximă va ține o oră și 19 minute, scrie digi24.ro.

  Eclipsa se va produce în noaptea de sâmbătă spre duminică, când Luna se va afla în Constelația Aries, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Fazele eclipsei parțiale de Lună Fenomenul începe cu intrarea Lunii în penumbră la ora 21.02, la două ore după răsăritul satelitului natural al Pământului. Culoarea Lunii nu se va schimba mult la începutul fenomenului, deoarece penumbra Pământului nu este foarte opacă, spun specialiştii.

  Începând cu ora 22.00, în apropierea maximului eclipsei, partea de jos a Lunii va începe să aibă o culoare diferită faţă de cea de sus. Maximul eclipsei se va produce la ora 23.14, când Luna va fi total în penumbră şi aproximativ 7% în umbra Pământului. După maxim, Luna își va recăpăta strălucirea și culoarea, ieșind complet din umbră la 23.53 și complet din penumbră la 01.27.

  Pe glob, în medie, se produce o eclipsă de Lună pe an şi una de Soare (parţială) la 3-5 ani. Eclipsele de lună durează în medie 4-5 ore, încheie digi24.ro.

  Citește și:

  Cea mai lungă eclipsă totală de lună din acest secol, pe 27 iulie

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.