luni, 4 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  „Cui i-e frică de Virginia Woolf?”, „Cine a ucis-o pe Janis Joplin?” și „Trei surori”, în a doua și a treia seară FITCA

  de Special Arad | 24 noiembrie 2022, 3:01 PM | Cultură

  0

  Festivalul Internațional de Teatru Clasic (FITCA) și-a redeschis ieri seara porțile, într-o sinestezie a artelor, cu o paradă de modă „Belle Époque” de Vali Cioban, minirecitaluri Cári Tibor (pian), Szabolcs Boldizsár (flaut) și Teo Milea (pian), și – nu în ultimul rând – cu primul spectacol al acestei ediții de festival, spectacolul muzical de Ada Milea, „Chiritza în concert”, producție a Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.

  Joi, în a doua seară, iubitorii teatrului au parte de două spectacole, „Cui i-e frică de Virginia Woolf?”, adus la Arad de Teatrul Odeon din București și, din Novi Sad – Capitală Europeană a Culturii 2022, spectacolul „Cine a ucis-o pe Janis Joplin?” (de Tijana Grumić). Spectacolul sârbesc, cu subtitrare în limba română, se va juca și a doua oară, vineri seara, 25 noiembrie. De asemenea, vineri seara, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu va aduce la Arad „Trei surori” de Cehov, în regia lui Andrei și Andreea Grosu.

  Joi, 24 noiembrie, ora 18:00
  Sala mare
  Cui i-e frică de Virginia Woolf?, de Edward Albee
  Teatrul Odeon București
  Regia: Alexandru Mâzgăreanu

  Carmen Tănase și Adrian Titieni formează, alături de Ioana Mărcoiu și Silvian Vâlcu, distribuția spectacolului care deschide cea de-a doua seară a Festivalului Internațional de Teatru Clasic de la Arad. Este vorba despre „Cui i-e frică de Virginia Woolf”, de Edward Albee, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu. Producția Teatrului Odeon se joacă joi, 24 noiembrie, de la ora 18.00, pe scena Sălii Mari a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad.

  „Dramaturgul Edward Albee a scris piesa bazându-se pe relația unor prieteni apropiați, cineaștii experimentali Willard Maas și Marie Menken, la 34 de ani, aceeași vârstă pe care regizorul Alexandru Mâzgăreanu a împlinit-o recent. Andy Warhol spunea despre cuplul Willard și Marie, că «(…) au fost ultimii dintre marii boemi. Au scris, au filmat și au băut – prietenii lor i-au numit «bețivi cărturari». «Cui i-e frică de Virginia Woolf?» sparge convențiile sociale despre ideea de familie americană model și prezintă un cuplu căsătorit, Martha (Carmen Tănase) și George (Adrian Titieni) – denumiți după primul Președinte al Statelor Unite și soția lui – cu o relație turbulentă și aproape ruinată” – spun creatorii spectacolului.

  „«Cui i-e frică de Virginia Woolf?» de Edward Albee este o piesă construită pe subtilităţi. Tensiunea care se acumulează între personaje provine din acest război de gherilă dus de doi soţi care se pândesc şi atrag în jocurile lor ciudate un alt cuplu, novice în tacticile avansate de convieţuire în căsnicie. Spectacolul montat de Alexandru Mâzgăreanu la Teatrul Odeon nivelează întrucâtva aceste asperităţi ale textului şi optează pentru o şlefuire a personajelor. Crescendo-urile de intensitate urcă în decibeli până când sunt sparte de un strigăt, distanţele par că rămân mereu constante între personaje, într-o mişcare geometrică prin spaţiul de joc, ritmul descrie de câteva ori aceeaşi curbă gaussiană foarte simetrică” – scria Alina Epingeac în revista Amfiteatru.

  Traducerea textului poartă semnătura lui Ionuț Grama. Scenografia este realizată de Andrada Chiriac, costumele – de Alexandra Mâzgăreanu, iar muzica – de Alexandru Suciu.

  Biletele, care costă 80 de lei (în stal, lojă și la etajul I), 60 de lei (la etajul II) și 40 de lei (la etajul III), pot fi achiziționate fie de la casieria Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, fie online, de pe www.eventim.ro.

  Joi, 24 noiembrie, ora 20:30 / Vineri, 25 noiembrie, ora 20:30
  Sala Studio
  Cine a ucis-o pe Janis Joplin?, de Tijana Grumić
  Teatrul Național Novi Sad (Serbia)
  (spectacol cu subtitrare în limba română)
  Concept și regie: Sonja Petrović
  Traducere din limba sârbă: Octavia Nedelcu

  Cântăreață și compozitoare americană de rock și blues și personalitate marcantă a anilor ‘60,  Janis Joplin este sursă de inspirație pentru un spectacol special. Este vorba despre un demers teatral pus la punct de Teatrul Național Sârbesc Novi Sad (Serbia) și Novi Sad – Capitala Europeană a Tineretului OPENS și prezent pe scena arădeană, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Clasic 2022. Spectacolul „Cine a ucis-o pe Janis Joplin?”/ „Ko je ubio Dženis Džoplin?”, de Tijana Grumić se joacă  în zilele de 24 și 25 noiembrie, de la ora 20.30, pe scena Sălii Studio a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad. Dramaturgia este semnată de Nikolina Đukanović, iar conceptul și regia – de Sonja Petrović.

  „Janis Joplin aparține unei generații care a zguduit sistemul de modele și norme din lumea occidentală a anilor ‘60. A trăit în anii mișcărilor pentru drepturi civile, ai luptei pentru noi valori democratice, ai revoltei împotriva unui sistem politic care nu era dispus se schimbe, dar își dorea să fie parte a unui război. Spectacolul semnat de Sonja Petrović creează o legătură între mitul care a devenit Janis Joplin și originea acestuia. Tânăra regizoare celebrează sărbătoarea vieții artistei și, în același timp, spune povestea femeii din spatele legendei: povestea cuiva care nu a respectat niciodată cutumele timpului săuspun creatorii spectacolului.

  Distribuția este alcătuită din: Dimitrije Aranđelovic, Petar Banjac, Filip Grubač, Sonja Kesler, Bojana Milanović Popović, Vukašin Ranđelović, Igor Sakač, Stefan Vukić. Echipa este completată de: Željko Piškorić (decor), Senka Ranosavljević (costume), Nada Božić and Ana Mihajlov Čupić (designeri scenografie), Tihomir Boroja (light design), Mira Beba Dobrković (coregrafie), Snežana Radovanov (regizor tehnic), Srđan Stojnović (prompter) și Nada Božić și  Ana Mihajlov Čupić (design afiș). Specatcolul beneficiază de supratitrare în limba română. Traducerea din limba sârbă a fost realizată de Octavia Nedelcu.

  Biletele pentru acest spectacol, care costă 80 de lei, pot fi achiziționate fie de la casieria Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, fie  online, de pe www.eventim.ro.

  Vineri, 25 noiembrie, ora 18:00
  Sala mare
  Trei surori, de A.P.Cehov
  Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu
  Regia: Andrei și Andreea Grosu

  Ziua de vineri, 25 noiembrie, începe, pe scena Festivalului Internațional de Teatru Clasic, cu un spectacol al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu. Este vorba despre „Trei surori”, de A.P. Cehov, producție semnată regizoral de Andreea și Andrei Grosu.

  Un sunet lung și ascuțit ne rămâne lipit de creier. E soundtrack-ul tuturor momentelor în care am fi putut fi fericiți. În care ni s-ar fi schimbat viața. E sunetul ratării repetate care se scrie cu litere majuscule pe fruntea fiecăruia dintre noi. Un țiuit surd din ureche până în creier și din creier până în suflet. Eroii ne-eroi ai lui Cehov sunt cel mai aspru studiu asupra fericirii. Fericire. Fericirea. Ea, care uită să apară la câte unii. Despre care doar citim sau cu care ne închipuim întâlniri” – argumentează cei doi regizori.

  Traducerea și scenografia aparțin lui Vladimir Turturica, iar muzica originală – lui Mihai Dobre.

  „În «Trei surori» se așteaptă. Se așteaptă iubirea, se așteaptă viața, se așteaptă începutul până când vine sfârșitul. Suntem aduși pe lume pentru iubire, zice unul dintre nefericiții lui Cehov, sintetizând orice existența care pare neînsemnată. Iubirea suportă orice. E cea care dă sens încercărilor noastre. Oamenii ăștia, care caută iubirea cu atâta neliniște și care sunt speriați de gândul că ar putea să nu fie văzuți și iubiți, sunt obiectul nostru de lucru în acest spectacol. Toți vor un singur lucru, să scape din viața în care sunt captivi, să fugă, să urle, să dărâme bariere invizibile, să respire aerul pe care l-au simțit când au îndrăznit să viseze. Să fie liberi. Întru iubire” – spun creatorii spectacolului.

  Actorii care dau viață textului cehovian sunt : Raluca Iani, Ofelia Popii, Gabriela Pîrlițeanu, Ciprian Scurtea, Adrian Neacșu, Marius Turdeanu, Iustinian Turcu, Andrei Gîlcescu, Horia Fedorca, Adrian Matioc, Iustinian Turcu, Andrei Gîlcescu, Cendana Trifan, Diana Văcaru – Lazăr,  Mariana Mihu – Plier, Mihai Coman și Viorel Rață.

  Reprezentația este programată la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Clasic Ioan Slavici”.

  Biletele, care costă 80 de lei (în stal, lojă și la etajul I), 60 de lei (la etajul II) și 40 de lei (la etajul III), pot fi achiziționate fie de la casieria Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, fie  online, de pe www.eventim.ro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.