joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Cu corupția-n brațe spre Schengen

    de Valer Mărginean | 1 noiembrie 2022, 8:28 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    10

    (foto: playtech.ro)

    Dacă tot am trecut peste una dintre cele mai urâte manipulări comise de presa noastră în ultima vreme – neurmată de vreo sancțiune pentru cei care au provocat-o, deci am trecut cu bine, cum s-ar zice – putem uita de Elon Musk cel ne-venit și să ne ocupăm de probleme cu adevărat serioase. Cum ar fi mult dorita aderare la spațiul Schengen, respectiv mult hulita opoziție a Olandei față de această aderare.

    Înainte de toate însă, se cuvine să amintim că România, ca stat membru al UE, face parte din acest spațiu, apartenență consemnată în actele de aderare la UE, doar că, deocamdată, controalele de la frontierele noastre nu au fost ridicate (este vorba despre frontierele din interiorul UE, nu de cele pe care le avem cu țări care nu fac parte din Uniune). Or, intrarea cu drepturi depline în „clubul” Schengen tocmai asta înseamnă: eliminarea controalelor vamale, atât pentru persoane, cât și pentru mărfuri (desigur, între anumite limite, pentru că nu se pune problema să nu se poată face verificări în situații care vizează ordinea și siguranța, de exemplu, dar nu-i cazul să insistăm cu amănunte). Irlanda este singura țară membră a UE care nu face parte din spațiul Schengen, chiar dacă, spre exemplu, participă la cooperarea polițienească Schengen și la cooperarea judiciară în materie penală.

    spatiul Schengen europarl.europa eu
    Sursa: europarl.europa.eu

    Ar fi, cred, de prisos să amintim despre întreaga cursă a României spre Schengen și despre obstacolele pe care le-a avut de trecut. Toate acestea sunt bine cunoscute, pentru că au fost folosite, după cum le dictau interesele, de toate partidele ce s-au perindat la putere în România, fiecare trăgând, oarecum firesc, spuza pe tura proprie. Doar că, iată, când să ne vedem cu sacii-n căruța pornită spre Schengen, apare Olanda, de fapt, Țările de Jos.

    Nu mă pot obișnui să spun sau să scriu Țările de Jos în loc de Olanda. Pur și simplu, mi se pare că nu sună bine în limba română. Țările de Jos este singura țară din Uniunea Europeană care se opune intrării României în spațiul Schengen… Cum adică, Țările de Jos ESTE…? Nici Țările de Jos SUNT nu-i corect de vreme ce este vorba de o singură țară – vorbim despre singurul stat european constituent al Regatului Țărilor de Jos, celelalte fiind Aruba, Curaçao și Saint Maarten din Caraibe. Așadar, nu-i corect nicicum cu Țările de Jos și sper să nu fiu prea aspru criticat că voi spune în continuare Olanda. Ca-n fotbal, unde, oficial, este voie să spui Olanda, nu Țările de Jos.

    Sigur, nu-i în regulă nici că Olanda este singura țară din UE care se opune aderării României la spațiul de libertate, securitate și justiție, cunoscut după denumirea localității luxembugheze în care au fost semnate atât Acordul cât și Convenția privitoare la libera circulație, adică Schengen. Da, puteau fi mai multe – nici Germania, Austria sau Franța nu ne-au vrut pe la începuturi –, dar uite că a rămas Olanda, singură, dar fermă. Nici măcar după votul covârșitor din Parlamentul European de adoptare a Rezoluției prin care Consiliul Uniunii este „îndemnat să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia sa privind aplicarea integrală a dispozițiilor acquis-ului Schengen în Republica Bulgaria și în România până la sfârșitul anului 2022, asigurând astfel eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre la începutul anului 2023”, Olanda nu a cedat, exprimându-și în continuare neîncrederea că România chiar este pregătită pentru a face acest pas. Mai exact, Olanda nu este convinsă că România chiar este un stat de drept, în accepțiunea europeană a ideii, fapt, de altfel, recunoscut și de organismele UE, de vreme ce încă nu am scăpat de Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV).

    Pe de altă parte însă, Comisia Europeană (a nu se confunda cu Consiliul European!) respinge condiționarea intrării în Schengen de MCV, precizare care explică mult trâmbițata îndeplinire a criteriilor. În realitate, noi nu îndeplinim cel puțin unul dintre criteriile care definesc spațiul Schengen ca fiind al libertății, securității și justiției. Deci, JUSTIȚIEI! Or, aici se oprește puterea de înțelegere și de acceptare a Olandei, fără să fi intrat însă în amănunte și explicații, nici măcar cu ocazia neașteptatei vizite al premierului Mark Rutte în România. Surprinzătoare a fost și acceptarea invitației făcute de Guvernul nostru, în condițiile în care totul părea o mascaradă de târg sătesc, un fel de tentativă de a-l îmbuna pe premierul Rutte cu peisaje și tradiții populare – asta, ca să nu mai vorbim despre penibilul contract pentru navele alea de pompieri, pe care toată lumea normală l-a văzut ca pe o mită mascată. Dar, dacă tot a venit, a dat mâna cu cei câțiva soldați olandezi încartiruiți în România, după care a spus, aproape în clar, că deocamdată, nu. Cu siguranță însă, Rutte, ca și ceilalți decidenți olandezi, știe foarte bine cât de „independentă” este Justiția în România, cât de ușor scapă traficanții de țigări, de exemplu, sau, tot ca exemplu, cât de greu este în România să condamni un politician de soi. Și-atunci, cum să-și dorească un astfel de coleg de bancă în „clubul” Schengen? Sigur, au și ei problemele lor cu contrabanda, mai ales de droguri și poate tocmai de aia nu prea mai au chef de „concurență”.

    Evident, marea majoritate a românilor își doresc intrarea României în spațiul Schengen, chiar și cei care nu înțeleg și nici nu-i interesează beneficiile acestei intrări. Mai ales că, pentru a stârni un val de emoții, politicienii noștri au bătut multă monedă pe libertatea de circulație a persoanelor și mai puțin pe circulația mărfurilor, pe securitatea granițelor, pe justiție. Or, cum spuneam, tocmai aici este marea noastră problemă, la mărfuri, la vămi, la justiție… Și toate pleacă de la „seriozitatea” clasei politice. Am greși dacă am considera-o incompetentă. Dimpotrivă. Ca să pui în funcțiune și să întreții un întreg sistem de ocolire a interesului public în favoarea interesului personal sau de grup, nu poți fi idiot. Ca să faci față, ani de zile, presiunii extraordinare exercitate de UE, de exemplu pentru reformarea și eliberarea Justiției din ghearele intereselor politice, nu poți fi incompetent. A, desigur, idioții și, în general, incompetenții fac parte din acest joc, dar numai ca slujbași ai celor care dețin hățurile decizionale – politic, servicii.

    Înainte de recentul vot favorabil din Parlamentul European, mașinăria de propagandă și manipulare a fost pusă în funcțiune, dar nu pentru a anunța vizita celui mai bogat om al planetei în România, cum s-a întâmplat în weekendul cu schimbarea orei, ci pentru a demoniza Olanda. Care avea interese ascunse în spatele refuzului de a accepta intrarea României în Schengen, de natură economică.

    vagoane port constanta hotnews ro1
    Portul Constanța s-ar lupta cu cel din Rotterdam, dar nu poate din cauza… vagoanelor ruginite
    Sursa: hotnews.ro

    Am auzit destule despre cauzele ascunse ale îndărătniciei olandeze, toate ducând spre portul Constanța, cel apărat cu vitejie de imaculații oameni de stat ai României, demnitari cinstiți și serioși care au rezistat eroic tentației de a ceda administrarea portului hrăpăreților capitaliști olandezi. Am auzit de asemenea și despre marele pericol pe care portul Constanța l-ar reprezenta pentru „amărâtul” ăla de port Rotterdam și alte neghiobii conspiraționiste. Să fim serioși. Constanța nu poate fi o amenințare pentru Rotterdam. Cel puțin nu în prezent, dar nici într-un viitor cât de cât previzibil. Spre exemplu, volumul de mărfuri în containere ce-a trecut prin portul Rotterdam în 2021 a fost de 450 de milioane de tone. În acest timp, prin portul „concurent” Constanța au trecut 18 milioane de tone, adică de 25 de ori mai puțin. Concurență serioasă, nu-i așa?

    Problema olandeză nu are neapărat legătură cu portul Constanța, ci cu vămile române, în general, cu faptul că România este cel mai mare „importator” de mărfuri contrafăcute pentru Europa, că suntem fruntași la contrabanda cu țigări, că în general suntem fruntași la corupție sau, altfel spus, că nu prea suntem de încredere pentru a ni se preda cheile graniței UE.

    Și, vorbind despre portul Constanța și încredere, să ne amintim că nu mult după votul din Parlamentul European, parlamentarii români au modificat condițiile de numire a membrilor în Consiliul de administrație a portului Constanța, eliminând condiția experienței în transporturi navale sau în domeniul portuar. Asta, ca să poată fi numit orice politruc în C.A. Și-atunci, cum poți avea încredere în astfel de decidenți?

    Desigur, România ar merita să intre în spațiul Schengen. Dar, în egală măsură, ar merita să fie condusă de o altă clasă politică. Până la urmă vom fi acceptați, cu drepturi depline, în „clubul” Schengen, mai ales că, de bine, de rău, mare parte din granițe ne sunt apărate de NATO, în special de americani. De altfel, este foarte posibil ca războiul din Ucraina vecină să fi nivelat puțin drumul nostru spre acel club de elită.

    Rămânem, totuși, cu o mare problemă pe cap: politicienii. Ce facem cu ei până intrăm în Schengen, dar mai ales după aceea? O speranță încă mai avem în Laura Codruța…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Poate ne explicati despre ce e vorba cand ne vorbiti de sperantele ”noastre” in Codruta, pe ce se bazeaza aceste sperante, cine sunt cei care se inscriu in categoria ”mai avem” – adica noi. Care noi?
      sau era doar ironie?
      V-ati legat de Shengen si ati subliniat ideea de probleme in justitie. Ce probleme si nu ma refer la afirmatii de tip bidon: coruptia, nepotismele, politicienii etc.? Ma refer la identificarea unor probleme in sistemul de justiei … ca poate ar vrea sa stie si cititorii la ce va ganditi.
      Apoi ati facut trimitere la nivelul politicienilor care nu ar fi reprezentativi pentru interesul general. Puteti fi mai concret? La ce probleme va referiti sau presupuneti ca toti cititorii dvs. stiu despre ce vorbiti, la ce va ganditi si daca da, de ce va mai osteniti sa scrieti daca noi deja stim?
      Parerea mea e ca ar rebui sa va (cineva din redactia voastra) asumati sarcina de a conduce, organiza, modera niste dezbateri pe tema justiei sau a clasei politice la care sa aiba acces si altii decat cei care detin monopolul comunicarii pe temele astea si care au fost cu grija, din timp selectati de cineva (de cei din justitie pe tema justitiei si de cei din politica pe teme politice (de sisteme politice si nu de barfe cu cine ce-a facut sau n-a facut)). Sau poate ar fi mai interesant pentru cititorii vostri sa vorbiti de accidente auto, de începerea proiectorii pentru centura de sud, de Falcă, Bibi, Bilcea si altii … care ne surprind cu poze langa niste oameni care au reusit ceva in viata (in mod cert fara ajutorul politicienilor). Sau poate ca este interesant, convenabil si haios sa screti doar articole despre nimic cu argumente neargumentate (ca cel de fata).

      +1 voturi
      +1
      -1
      • @Naspa – Faceți o propunere interesantă de înlocuire a presei cu niște dezbateri – pe care, ulterior, să le puteți critica, desigur, pentru că totul este, nu-i așa?, perfectibitl și criticabil. Interesantă, dar nu neapărat bună (dacă-mi mai permiteți și mie o opinie). Presa înseamnă altceva decât (îmi) cereți, altceva decât se urmărește într-o dezbatere, altceva decât se face în Justiție. N-am să vă explic ce înseamnă presă, dezbatere sau Justiție, în speranța că, măcar la nivel general, știți.
        În schimb, am să vă dau un exemplu de „problemă în Justiție” pe care speram să-l știți și să vi-l amintiți când citiți articolul meu. CEJ a transmis o recomandare confirm căreia judecătorii nu sunt obligsți să țină cont de deciziile Curții Constituționale, în mădura în care aceste decizii sunt contrare legislației europene. Ei bine, poate vă amintiți reacțiile clasei politice care a pirnit un soi de tsunami suvetanist-patriotard… Apoi, vă spune ceva samcționarea disciplinară a unor judecători care nu răspundeau la comenzi? Numele și cazul Danileț vă spune ceva? Dacă nu cunoașteți aceste probleme, mai bine nu citiți ce scriem noi aici, la Special Arad sau, măcar ce scriu eu. Poate vă veți găsi alte ținte, cu care să rezonați la expresii elevate de genul „bidonului”, care per se vă scot din acea categorie care v-a intrigat (nouă, noastre, noi, mai avem). Pentru cei care nu înțeleg câtă nevoie avem noi, ca națiune, ca țară, de (re)instaurarea cinstei în cheltuirea banor publici, inclusiv a celor primiți de la UE, amintirea Laurei Codruța Kövesi poate părea, într-adevăr de neînțeles și de neiertat. Dacă nici asta nu ați înțeles, sunteți un fericit prizonier al propriilor certitudini.
        PS Așteptăm cu real interes producțiile dvs., din care să învățăm și noi cum să facem presă adevărată.

        0 voturi
        +1
        -1
    2. Sa inteleg ca sufera de suveranism patriotard ideea suprematiei constitutiei, ca CEJ este direct divinitatea infalilibila, atotputenică și ubicua? Pe ce se mai fundamenteaza ideea de suveranitate, principul legalitatii si al ierarhiei actelor normative? Cum se mai face controlul de legalitate? La ce ne raportăm la sisteme de justiție din alte țări sau la cel dintr-o non-țară cum este adunătura aia de șmecheri de prin instituțiile ierupiene – este ca si cum ne-ati cere sa-l vedem pe Floaca ca fiind un mare reprezentant al justiei fiindca este ieuroparlamentar ales pe liste de partid in urma unor negocieri pe la bucuresti fara nicio legatura cu alegatorii?
      Sa inteleg ca Danilet ar trebui vazut ca un luptator pentru justitie si nu ca bufon? Si vreti sa vad ca Danilet ar fi o problema a justitiei? Nu, nu este fiindcă nu este decat un individ absolut irelevant dintr-o perspectiva sistemica.
      Sa inteleg ca Luluta este model de cinste si corectitudine asa cum s-a exprimat Liiceanu? Si nici ea nu este o problema a justiei din Romania mai ales ca nu mai profeseaza pe la noi si pentru ca totusi este doar o persoana nu o institutie.
      Nu, nu este rolul presei sa schimbe nimica. Presa „decat” relateaza, constată, informează doct dar vag. Doct sa dea impresia de competenta si vag fiindca nu poate purta discutii pe argumente concrete.

      0 voturi
      +1
      -1
      • @Nadpa – O singură nedumerire mai am: noi, cei care nu am fost educați la „școala” A3, mai avem vreun drept sau trebuie să ne îndreptăm, tăcuți, spre vreun lagăr?
        Totuși, când ne încântați cu o lecție de jurnalism? Că de gargare sub steag fals suntem sătui…

        +1 voturi
        +1
        -1
        • Corect. Mea culpa. Pe viitor voi incerca sa fiu ca alti comentatori: un pachet unsuros de încantare, o sugestie orgolioasa de apartenenta la clubul elitst al celor care stiu si care vorbesc doar intre ei fiindca si-au pierdut rabdarea cu vulgul, un civic adevarat neoprogresist care vine cu completari culte si spirituale (tot ca sa sugereze nivelul lui superior) si care chiar si cand vor sa critice ling, o colectie de referinte, citate si alte clisee debitate de altii, un conformist care gaseste explicatii la anormalitate si intolerant la argumente etc. Ca sa vă placa fiindca este foarte, foarte important pentru mine să va placă așa ca să facem gașcă, gașcă de inteligenți, culți și superiori.
          Oricum, de unde am plecat si unde am ajuns … De la solicitarea clarificarii unor aspecxte tehnice legate de subiectul abordat am derapat la Danilet si imediat apoi la desfiintarea celuilalt fara nicio incercare de a comunica pe subiect, ceva cu argumente.

          +3 voturi
          +1
          -1
          • @Naspa – N-ați solicitat nimic, doar ați „mușcat” în toate părțile, de la idei, la persoane pomenite și, desigur, autor. Copie nelegalizată după modelul A3.
            Și, pentru că ați pomenit de citate, mai, mai că-mi vine să scriu unul, din Nicolae Iorga…
            PS Așteptăm în continuare articolul dvs. Vă propun și o temă: televiziunea și manipularea minții. Cam așa se face la concursuri. Primești o temă, două, trei, apoi scrii. Iar dacă scrii bine, ești angajat și poți scrie pentru alții, dar pe subiectele tale.
            Chibiții se uită la A3, apoi scriu…

            --1 voturi
            +1
            -1
            • Nici nu v-ati gandit ca n-am cablu si ca nu ma uit la televiziuni de stiri si la talk-show-uri mai mult de 5 minute pe an, la toate la un loc si în total. Nu stiti dar ati presupus. Doct si vag dupa cum spuneam.
              Totusi, care-s problemele din justie mentionate in MCV si invocate de olandezi? Si incercati sa nu va referiti la persoane ci la institutii … asa din respect pentru cititori, pentru altii, nu pentru mine ca eu sunt prost si manipulat de A3 si nici n-as pricepe ca na, ma uit la A3 si deci dvs. nu scrieti pentru prostii care se uita la A3 ci doar pentru cei destepti la care insa nu le spuneti fiindca ei deja stiu. Incredibil!

              --1 voturi
              +1
              -1
            • @Naspa – Îmi place dialogul, îmi plac controversele pentru ca le percep ca fiind schimburi de idei. Ceea ce ați inițiat aici este însă departe de așa ceva pentru că un schimb de idei civilizat nu poate începe cu jigniri.
              Din respect pentru cititori, inclusiv pentru dvs., am exemplificat în primul răspuns. Speram că-l și citiți, nu doar îl criticați.
              Nu eu am numit-o pe LCK „Luluța”, marcă înregistrată A3, nicidecum BBC…
              Vă doresc o seară liniștită.

              0 voturi
              +1
              -1
    3. Valerică tată, tu-ți recitești – spre necesară corectare – textele pe care le scrii? N-ar fi rău să faci asta, atât în scop tehnoredacțional și gramatical (abundă greșelile), cât mai ales pentru a mai reflecta asupra ideilor pe care le pui în circulație în spațiul public. Din ce spui tu aici rezultă că toate celelalte țări din UE sunt proaste, corupte, oarbe fiindcă ne acceptă, numai Țăranii-de-Jos sunt vigilenți și principiali în ce privește corupția și Justiția. Haida-de! Uite cine ne critică pe noi: Olanda – care e una din țările cu cea mai mare toleranță la vicii și dezmăț!

      +1 voturi
      +1
      -1
      • @A.Rădeanu – „ARădică fiule”, pentru greșelile tehnice, îmi cer scuze și promit să fiu mai atent.
        Despre celelalte, știu și eu…? N-am sugerat nici că Olanda ar fi imaculată, dimpotrivă, nici că tările care ne acceptă ar fi corupte. Piate n-ar strica să recitiți partea cu MCV și cubrecomandarea de a NU fi luat în calcul pentru intearea în Schengen… Ei, iată că Olanda încă nu vrea să scoată din calcul acest criteriu și le amintește guvernanților noștri că mai au de lucru… Olanda, țară care are un indice al statului de drept mult peste media europeană, în timp ce România, mult sub. Despre toleranță, consum de droguri, libertăți este mult de discutat – știați că legislația penală a Olandei interzice orice formă de deținere, consum, comercializare a drogurilor, inclusiv a celor de risc scăzut? Și totuși, țigări cu „iarbă” se vând, legal, în baruri… Sistem interesant, de inspirație americană, probabil…

        0 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    7 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.