Explozie și spargere la un muzeu din Olanda care găzduia expoziția de aur dacic. A fost furat celebrul coif de la Coțofenești





O explozie a avut loc sâmbătă dimineața devreme în apropiere de Muzeul Drents din Assen, Olanda, provocată în scopul unei spargeri. Acolo se aflau într-o expoziție temporară unele dintre cele mai valoroase piese dacice din tezaurele românești.
Explozia a avut loc la aproximativ 3:45 dimineața, distrugând mai multe clădiri de-a lungul Brink, înregistrându-se inclusiv ferestre sparte.
Poliția nu a arestat încă niciun suspect și îndeamnă martorii care au văzut ceva să meargă la declarații. Ofițerii au efectuat o percheziție în zonă în urma exploziei, strângând probe și căutând piste.
Muzeul găzduiește o expoziție de aur dacic
Muzeul Drents găzduiește în prezent o mare expoziție arheologică intitulată Dacia – Rijk van goud en zilver (Dacia – Regatul Aurului și Argintului).
Expoziția prezintă peste 50 de comori de aur și argint din vechiul regat al Daciei, situat în România actuală, datând din secolul al XX-lea î.Hr. până în secolul al III-lea e.n.
Poliția nu a indicat dacă artefactele expuse au fost vizate în timpul tentativei de efracție.
Autoritățile continuă să investigheze și au cerut oricui dețin informații să ajute la identificarea celor responsabili.
Muzeul găzduiește expoziția „Dacia! Rijk van goud en zilver” („Dacia! Regatul aurului și argintului”) care se concentrează asupra spectaculoasei arte a orfevrăriei și argintăriei geto-dacice, unice în spațiul european.
Expoziția este deschisă în perioada 7 iulie 2024 – 26 ianuarie 2025, la Drents Museum din Assen, Regatul Țărilor de Jos, informează un comunicat al Muzeului Național de Istorie a României.
Este vorba despre 673 de bunuri din metale prețioase, făcând parte din peste 50 de tezaure, aflate în colecțiile a 18 muzee din România.
(Sursa: alba24.ro.)
Update
Ulterior, autoritățile olandeze au informat că un număr de exponate din expoziție “au fost furate de făptuitori încă neidentificați. Investigația și inventarul pieselor sunt în desfășurare.” MAE a cerut deja sprijinul tuturor țărilor invecinate Olandei pentru găsirea pieselor de tezaur furat, potrivit biziday.ro.
„Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a avut în cursul dimineții o convorbire cu omologul olandez Caspar Veldkamp în care a fost reiterată importanța patrimonială și simbolică deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz și emoția pe care dispariția lor o generează în România. Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar și urgent atât la nivel operațional cât și politic în soluționarea cazului. Îngrijorarea este împărtășită și au fost primite asigurări că autoritățile olandeze fac toate diligențele pentru ca aceste piese să fie recuperate. Poliția olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră și a informat Interpol”, mai anunță MAE.
Update 2
Printre artefactele furate se numără brățările dacice și celebrul coif de la Coțofenești (din fotografia principală a articolului).
Ministerul Culturii a transmis într-un comunicat faptul că rămân în contact cu Muzeul Național de Istorie a Românilor, MAE și autoritățile olandeze pentru a recupera bunurile.
„Potrivit informațiilor furnizate de conducerea Muzeului Drents și autoritățile olandeze, spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii. Toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislația românească și standardele internaționale privind organizarea expozițiilor.
Muzeul Național de Istorie a României este în contact permanent cu Muzeul Drents, autoritățile olandeze și române, depunând toate eforturile necesare pentru a sprijini ancheta în curs și pentru recuperarea urgentă a artefactelor furate. De asemenea, Ministerul Culturii din România a fost notificat imediat după incident și colaborează îndeaproape cu instituțiile competente din Olanda și România pentru a asigura recuperarea acestor piese de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul național”, a transmis instituția.
Proiectul expozițional este realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Național Secuiesc – Sfântu Gheorghe, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” – Vaslui, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Civilizației Gumelnița – Oltenița, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” – Bacău, Complexul Național Muzeal Neamț, Muzeul Municipiului București – Muzeul George Severeanu, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Muzeul Național al Unirii – Alba Iulia, Muzeul Județean Mureș, Muzeul Național al Bucovinei, Complexul Muzeal Bistrița Năsăud, Muzeul Județean Ialomița, Muzeul Național al Banatului – Timișoara, Muzeul Județean Argeș.
Citește și:
Comentariile portalului
Poate ii explica Piticul Pinocchio.
Opinia mea e ca acel text poate fi considerat adevarat poem doar de iubitorii acesti gen de voma literara si acestia cu toate ca nu sunt putini sunt totusi minoritari (...)
Fain!