Criză la orizont: Ilie Bolojan anunță posibile noi tăieri bugetare





România riscă să repete scenariul crizei din 2008-2010, avertizează președintele interimar Ilie Bolojan. Într-un interviu acordat Prima TV, acesta a vorbit despre „trepidațiile globale” și despre necesitatea unor măsuri rapide: reducerea cheltuielilor inutile, controlul companiilor de stat și austeritate bugetară.
Președintele interimar Ilie Bolojan a avertizat din nou asupra necesității unor tăieri de cheltuieli bugetare, pe fondul instabilității economice globale. În interviul de la Prima TV, amintit de Libertatea, Bolojan a atras atenția că actualul context – caracterizat de îndatorare ridicată, dobânzi mari și o ușoară recesiune – ar putea împinge România către o situație similară celei din perioada crizei financiare 2008-2010.
România, criza şi ce mai slabă performanţă fiscală din uniune
În timp ce deficitul bugetar crește, România continuă să aplice printre cele mai mici taxe din Uniunea Europeană, imediat după Irlanda. Taxarea averilor este aproape simbolică, iar inegalitatea economică între cei mai bogați 10% și restul populației a atins un nivel record.
„Când se cumulează un grad mare de îndatorare, dobânzi ridicate și o încetinire economică, există riscul să ne întoarcem în vremurile dificile de acum 15 ani”, a declarat Bolojan. El a propus trei direcții de acțiune pentru reducerea deficitului: eliminarea cheltuielilor inutile, readucerea sub control a companiilor de stat și o reducere sistematică a cheltuielilor publice.
Deși Ministerul Finanțelor susține că ANAF a îmbunătățit colectarea, Comisia Europeană a criticat într-un raport din 2024 performanțele slabe în administrarea veniturilor fiscale.
România și protejarea bogaților
România continuă să înregistreze una dintre cele mai slabe performanțe fiscale din Uniunea Europeană. Potrivit datelor Eurostat din 2023, România are cele mai mici taxe, după Irlanda, și impozitează cel mai puțin averile, comparativ cu restul statelor membre. De asemenea, un raport realizat de economistul Cornel Ban arată că România se află pe primul loc în UE în privința protejării celor mai bogați 10% dintre cetățeni, în timp ce inegalitatea dintre aceștia și cei mai săraci 50% atinge cote alarmante.
România rămâne, astfel, probabil cea mai vulnerabilă ţară din UE în fața unei noi crize economice majore.
Citește și:
Comentariile portalului
"Bolojan a atras atenția că actualul context – caracterizat de îndatorare ridicată, dobânzi mari și o ușoară recesiune" Îndatorarea asta ridicată cui i se datorează ? Nu cumva celor (...)
nu mai taiati, escrocilor!!
Wow, ce stire! Mandra ca sunt romanca desi e haos in tara. Stai, parca se si schimb situatia in tara, in special in justitie, cand citesc stirea asta!!!