miercuri, 29 mai, 2024

Special Arad Logo

  Copilul tău refuză să-și facă temele? Află cauza și noi îți spunem soluția salvatoare

  de Andrada Bobiș | 30 noiembrie 2020, 4:51 PM | Educaţie

  2

  De mai bine de două săptămâni, „școala online” ( numai școală nu e, părerea mea) le dă mare bătaie de cap, atât elevilor, dar mai ales părinților. Află care este soluția pentru a-i face pe copii să se concentreze mai bine la teme.

  Nu știi ce să mai faci cu copilul tău care nu se mai poate concentra la teme? Nu este de mirare dragi părinți, atâta timp cât copilul este prezent în fața calculatorului/tabletei la orele „online”, mai bine de trei ore, cu pauze foarte scurte. Pentru ei este ceva nou, atât pentru elevii din ciclul primar, gimnazial cât și pentru liceeni.

  Elevilor le lipsesc acele activități practice în care ei se implică direct, cât și cele interactive, unde există socializare, comunicare. Copiii se simt singuri în fața calculatoarelor/tabletelor. Tocmai din acest motiv apare plictiseala și interesul scăzut față de orele „online” , iar când vine vorba de teme atunci copiii nu mai au puterea de concentrare.

  CAUZA LIPSEI TOTALE DE INTERES ÎN REZOLVAREA TEMELOR

  Credeți-mă, toată concentrarea lor le este consumată în acele 3/4 ore de activități „online”, în care ei se străduiesc să-l audă pe cel care le predăm (am auzit „n” cazuri în care elevii nu aud clar ce le vorbește profesorul)  sau nu cumva să se deconecteze din greșeală. Și sunt și alte multe cauze, care le perturbă atenția. Din această cauză, copiii nu mai au răbdare și nu se mai pot concentra în rezolvarea temelor pe care ei le primesc.

  SOLUȚIA SALVATOARE PENTRU PĂRINȚI

  Copilul tău stă acasă și face „școala online” supravegheați de unul dintre părinți sau cu bunicii? Nimic nou. Mai grav este faptul că sunt părinți nevoiți să-și lase copiii ( de clase primare) singuri acasă, forțați parcă să se maturizeze mai repede decât ar fi nevoie. Dar ce trebuie să faci tu, ca părinte, ca să-ți motivezi copilul să rezolve temele?

  Atunci când vii de la serviciu, NU te pune imediat lângă el să-l verifici sau să-i impui să-și rezolve temele pe care le are de făcut. Ia-l în brațe și laudă-l pentru că se descurcă. Explică-i  că ești mândru de el. Încurajează-l deseori și arată-i că ești mândru de el. Atitudinea aceasta  îl vor motiva să-ți arate că este ambițios și că vrea să-și rezolve temele. Petreceți împreună,  timp de calitate și evită să-i dai tableta să se joace, cât timp îți faci treburile casnice. Ieșiți 30 de minute la plimbare, evident, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.

  Pornind de la premisa că sistemul de învățământ este total „blocat” în acest moment (dar, nimeni nu contestă acest lucru) sau „defect” (cum îmi mai place mie să spun), programa extrem de încărcată și teme multe, nu te necăji dacă simți oboseala ce a pus stăpânire pe copilul tău. Înțelege că la vârsta de școală primară, nu este normal ca un copil să învețe probleme cu o necunoscută, în timp ce mai sănătos ar fi pentru ei să se joace (spre exemplu: jocuri de rol) sau să asculte povești.

  Așadar părinți, încercați să vă înțelegeți copiii și să aveți multă, multă, răbdare cu ei la teme, în perioada următoare. Nu se știe cât va dura această perioadă extrem de grea… și nu uitați să apreciați eforturile pe care copilul le depune !

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Într-adevăr este greu, nu neapărat în ceea ce privește tema pe care o primește, copilul meu are 6 ani și de multe ori rămâne singurel acasa sau cu bunica mea care oricum ar vrea sa ajute nu prea are cum nu se „pricepe” la tehnologie… El se panichează atunci când îi cade netul si se îngrijorează atunci cand nu mai este acceptat la oră… Este o perioada grea… Nu au fost pregătiți dragii de ei pentru o așa „școală” nici profesorii și clar nici noi părinții… De aceea avem nevoie de multă răbdare, multă iubire si multă încredere în ei, iar cu siguranță vom ieși cu bine din această perioadă dificilă.. 🇷🇴❤️🇷🇴

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.