Contractul de salubrizare dintre ADI Deșeuri și Retim – în pericol! Retim are probleme să își dovedească respectarea ofertei tehnice, iar Polaris intervine pe străzi pentru a strânge munții de gunoi





Contractul semnat de ADI Deșeuri și Retim scârțâie din toate încheieturile, ca să nu spunem, deocamdată, altceva. Special Arad a urmărit îndeaproape toate aspectele legate de acest contract, a publicat informațiile pe care arădenii ar fi trebuit să le știe. Lucruri și pozitive, dar mai ales, din păcate, negative. Astăzi însă, având în vedere ceea ce se întâmplă în zona 1 de strângere a gunoiului, ne vedem nevoiți să aducem în atenția publicului larg o situație care, din punctul nostru de vedere, este de o gravitate extremă. Iar dacă autoritățile competente verifică cele sesizate de noi mai jos (dacă vor să verifice.. căci am început să ne cam îndoim…) se poate ajunge la situația în care contractul dintre ADI Deșeuri și Retim va fi denunțat. De fapt, va înceta de drept!
Dotarea tehnică
Avem bănuiala, neconfirmată oficial, dar confirmată de acțiunea dezastruoasă din stradă, că la data începerii operării serviciului de salubritate, deși au avut perioadă de mobilizare de șase luni de la data semnării, noul operator, RETIM, nu și-a adus toate utilajele pentru a putea opera serviciul în condițiile contractuale asumate sub semnătură.
În acest sens, chiar astăzi, Special Arad a surprins și filmat mașini ale altei companii care adună gunoiul de pe străzile Aradului, în speță Polaris, societate care nu mai are nici un contract, în consecință nici o obligație și drept de a presta serviciul de salubrizare.
Mai mult, mașinile pe care ADI Deșeuri trebuia să le „aducă” în proiect, după ce au fost în curtea RAR, au început să fie ridicate, abia azi, două câte două, probabil din lipsă de șoferi. Aceste zece mașini sunt pentru ridicare selectivă, ele ajungând astăzi în curtea Stației de Epurare Arad, aparținând de Compania de Apă-Canal. Și, într-adevăr, informațiile noastre sunt că Retim nu a reușit să angajeze șoferi care să conducă aceste mașini de gunoi (în condițiile în care prin oferta tehnică, societatea trebuia să le îndeplinească deja).
La fel, în condițiile în care, în acest moment, Retim operează în șase localități (Timișoara, Jimbolia, Făget, Brad, Geaogiu și Fliași – la toate adăugându-se și localitățile limitrofe), iar parcul auto al societății are (decât) 54 de autogunoiere (vedeti tabelul de mai jos!), dacă facem o împărțire, obținem un rezultat îngrijorător, dar care confirmă temerile noastre. 54 împărțit la 7 (ARAD zona 1), obținem: 9 mașini de gunoi pentru municipiul Arad și celelalte localități din zona 1. ADI Deșeuri susține că Retim s-a angajat să aducă 28 de mașini (plus zece ale consiliului Județean Arad) pentru Arad, însă nu știm de ce acestea au dispărut din „piesaj”. Adică, poate că RETIM-ul le are, dar nu le are aici, în consecință munții de gunoie sunt vizibili la tot pasul.
Pe parcursul celor trei zile de când Retim adună gunoaiele în zona 1 Arad, au fost folosite 28 de mașini, cu numere de înmatriculare pe Ilfov, București, Timișoara, Bihor, Buzău și doar una pe Arad. În niciuna dintre aceste zile, ÎN NICIUNA, Retim nu a folosit toate mașinile, în prima zi, folosind 11 autospeciale de gunoi, în 25 aprile – 14, în 26 aprile (ieri, în toiul scandalului) – 19! Nouăsprezece mașini pentru întreaga zonă 1, adică 25 de localități, inclusiv municipiul! Rezultatul s-a văzut și se vede în continuare!
Ca urmare a acestor aspecte (inclusiv declarația vicepreședintelui Bîlcea care spunea că nu știe unde sunt mașinile promise prin oferta tehnică, dacă sunt în Arad sau doar au fost menționate în scris, ele fiind în alte zone în afara Aradului, chiar amenințând cu ruperea contractului!), este aproape clar ca RETIM nu și-a îndeplinit obligațiile asumate prin caietul de sarcini în ceea ce priveste dotarea tehnică. Și asta e dovedită de mizeria întâlnită în întreg municipiul și localitățile din Zona 1.
Despre pubelele care trebuiau împărțite la întreaga populație înainte de începerea operării nici nu mai are rost să vorbim. Știm că s-a sistat împărțirea lor, știm că toate trebuiau să fie noi, dar s-au predat cetățenilor și multe folosite, aduse probabil din alte părți.
Dotarea cu personal
Este mai mult decât clar că acest aspect este deficitar pentru că, din informațiile pe care le deținem, RETIM nu a găsit și, în consecință, angajat destui șoferi pentru mașinile de gunoi (cele 38!)– tot o asumare prin oferta tehnică. Și, mai mult, că s-a procedat la o înduplecare a personalului să lucreze peste limita de program impusă prin Codul Muncii, în schimbul a… știm dar nu vrem să spunem că nu avem probe deocamdată.
Condițiile pentru încetarea contractului
Din subtitlu puteți observa că e vorba de ceva serios și grav. Citiți cu atenție paragrafele (4) și (5) de mai jos!
Iar acum citiți paragraful (7):
Ei bine, pe aceste considerente, cerem autorităților competente și care sunt (la propriu) în slujba cetățeanului să nu mai prelungească agonia și să ia măsurile de rigoare. Să forțeze societatea să își respecte obligațiile, iar dacă nu o face, să plece! Bineînțeles că nu-i cerem să intervină directorului ADI Deșeuri, Adrian Țolea, pentru că acesta pare mai mult angajatul unei societăți comerciale, în speță Retim, decât un reprezentant al autorităților publice. Ne „îndreptăm” spre vicepreședintele CJ Arad, Sergiu Bîlcea, vinovat credem noi pentru că nu a verificat așa cum trebuie respectarea obligațiilor. Ne-ar fi plăcut să îl vedem într-o fotografie, pe domnul Bîlcea, asemeni primarului Firea la București, cum prezintă cele 28 de mașini de gunoi pregătite de intervenție în Arad! Dar, poate, nici vicepreședintele nu știe unde sunt mașinile și de aceea pare ascuns în aceste zile. Sau chiar le caută dumnealui!
Nu ne rămâne decât să așteptăm… și nu amenzi, care au ajuns la 40.000 de lei, acestea nefiind o bucurie, căci tot noi o să le plătim…
În plus, așteptăm explicații oficiale, de la același vicepreședinte Bîlcea, care să ne explice de ce niciuna dintre mașinile care au fost trecute în oferta tehnică a Retim-ului, NICIUNA (conform numerelor de înmatriculare), nu a lucrat în ultimele zile în Arad! Și știm ce spunem!
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)