vineri, 8 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Contractul de salubrizare dintre ADI Deșeuri și Retim – în pericol! Retim are probleme să își dovedească respectarea ofertei tehnice, iar Polaris intervine pe străzi pentru a strânge munții de gunoi

  de Alin Olteanu, Andrei Fuliaș | 27 aprilie 2018, 12:36 PM | Investigaţii | Recomandările editorilor

  24

  Gunoaiele au pus stăpânire pe Arad de mai multe zile

  Contractul semnat de ADI Deșeuri și Retim scârțâie din toate încheieturile, ca să nu spunem, deocamdată, altceva. Special Arad a urmărit îndeaproape toate aspectele legate de acest contract, a publicat informațiile pe care arădenii ar fi trebuit să le știe. Lucruri și pozitive, dar mai ales, din păcate, negative. Astăzi însă, având în vedere ceea ce se întâmplă în zona 1 de strângere a gunoiului, ne vedem nevoiți să aducem în atenția publicului larg o situație care, din punctul nostru de vedere, este de o gravitate extremă. Iar dacă autoritățile competente verifică cele sesizate de noi mai jos (dacă vor să verifice.. căci am început să ne cam îndoim…) se poate ajunge la situația în care contractul dintre ADI Deșeuri și Retim va fi denunțat. De fapt, va înceta de drept!

  Dotarea tehnică

  Avem bănuiala, neconfirmată oficial, dar confirmată de acțiunea dezastruoasă din stradă, că la data începerii operării serviciului de salubritate, deși au avut perioadă de mobilizare de șase luni de la data semnării, noul operator, RETIM, nu și-a adus toate utilajele pentru a putea opera serviciul în condițiile contractuale asumate sub semnătură.

  În acest sens, chiar astăzi, Special Arad a surprins și filmat mașini ale altei companii care adună gunoiul de pe străzile Aradului, în speță Polaris, societate care nu mai are nici un contract, în consecință nici o obligație și drept de a presta serviciul de salubrizare.

  polaris retim

  Mai mult, mașinile pe care ADI Deșeuri trebuia să le „aducă” în proiect, după ce au fost în curtea RAR, au început să fie ridicate, abia azi, două câte două, probabil din lipsă de șoferi. Aceste zece mașini sunt pentru ridicare selectivă, ele ajungând astăzi în curtea Stației de Epurare Arad, aparținând de Compania de Apă-Canal. Și, într-adevăr, informațiile noastre sunt că Retim nu a reușit să angajeze șoferi care să conducă aceste mașini de gunoi (în condițiile în care prin oferta tehnică, societatea trebuia să le îndeplinească deja).

  retim rar epur

  La fel, în condițiile în care, în acest moment, Retim operează în șase localități (Timișoara, Jimbolia, Făget, Brad, Geaogiu și Fliași – la toate adăugându-se și localitățile limitrofe), iar parcul auto al societății are (decât) 54 de autogunoiere (vedeti tabelul de mai jos!), dacă facem o împărțire, obținem un rezultat îngrijorător, dar care confirmă temerile noastre. 54 împărțit la 7 (ARAD zona 1), obținem: 9 mașini de gunoi pentru municipiul Arad și celelalte localități din zona 1. ADI Deșeuri susține că Retim s-a angajat să aducă 28 de mașini (plus zece ale consiliului Județean Arad) pentru Arad, însă nu știm de ce acestea au dispărut din „piesaj”. Adică, poate că RETIM-ul le are, dar nu le are aici, în consecință munții de gunoie sunt vizibili la tot pasul.

  Pe parcursul celor trei zile de când Retim adună gunoaiele în zona 1 Arad, au fost folosite 28 de mașini, cu numere de înmatriculare pe Ilfov, București, Timișoara, Bihor, Buzău și doar una pe Arad. În niciuna dintre aceste zile, ÎN NICIUNA, Retim nu a folosit toate mașinile, în prima zi, folosind 11 autospeciale de gunoi, în 25 aprile – 14, în 26 aprile (ieri, în toiul scandalului) – 19! Nouăsprezece mașini pentru întreaga zonă 1, adică 25 de localități, inclusiv municipiul! Rezultatul s-a văzut și se vede în continuare!

  Masini si utilaje Retim

  Ca urmare a acestor aspecte (inclusiv declarația vicepreședintelui Bîlcea care spunea că nu știe unde sunt mașinile promise prin oferta tehnică, dacă sunt în Arad sau doar au fost menționate în scris, ele fiind în alte zone în afara Aradului, chiar amenințând cu ruperea contractului!), este aproape clar ca RETIM nu și-a îndeplinit obligațiile asumate prin caietul de sarcini în ceea ce priveste dotarea tehnică. Și asta e dovedită de mizeria întâlnită în întreg municipiul și localitățile din Zona 1.

  Despre pubelele care trebuiau împărțite la întreaga populație înainte de începerea operării nici nu mai are rost să vorbim. Știm că s-a sistat împărțirea lor, știm că toate trebuiau să fie noi, dar s-au predat cetățenilor și multe folosite, aduse probabil din alte părți.

  Dotarea cu personal

  Este mai mult decât clar că acest aspect este deficitar pentru că, din informațiile pe care le deținem, RETIM nu a găsit și, în consecință, angajat destui șoferi pentru mașinile de gunoi (cele 38!)– tot o asumare prin oferta tehnică. Și, mai mult, că s-a procedat la o înduplecare a personalului să lucreze peste limita de program impusă prin Codul Muncii, în schimbul a… știm dar nu vrem să spunem că nu avem probe deocamdată.

  Condițiile pentru încetarea contractului

  Din subtitlu puteți observa că e vorba de ceva serios și grav. Citiți cu atenție paragrafele (4) și  (5) de mai jos!

  Perioada de mobilizare si incepere Retim

  Iar acum citiți paragraful (7):

  contractul inceteaza de drept

  Ei bine, pe aceste considerente, cerem autorităților competente și care sunt (la propriu) în slujba cetățeanului să nu mai prelungească agonia și să ia măsurile de rigoare. Să forțeze societatea să își respecte obligațiile, iar dacă nu o face, să plece! Bineînțeles că nu-i cerem să intervină directorului ADI Deșeuri, Adrian Țolea, pentru că acesta pare mai mult angajatul unei societăți comerciale, în speță Retim, decât un reprezentant al autorităților publice. Ne „îndreptăm” spre vicepreședintele CJ Arad, Sergiu Bîlcea, vinovat credem noi pentru că nu a verificat așa cum trebuie respectarea obligațiilor. Ne-ar fi plăcut să îl vedem într-o fotografie, pe domnul Bîlcea, asemeni primarului Firea la București, cum prezintă cele 28 de mașini de gunoi pregătite de intervenție în Arad! Dar, poate, nici vicepreședintele nu știe unde sunt mașinile și de aceea pare ascuns în aceste zile. Sau chiar le caută dumnealui!

  Nu ne rămâne decât să așteptăm… și nu amenzi, care au ajuns la 40.000 de lei, acestea nefiind o bucurie, căci tot noi o să le plătim…

  În plus, așteptăm explicații oficiale, de la același vicepreședinte Bîlcea, care să ne explice de ce niciuna dintre mașinile care au fost trecute în oferta tehnică a Retim-ului, NICIUNA (conform numerelor de înmatriculare), nu a lucrat în ultimele zile în Arad! Și știm ce spunem!

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • De unde stii asa de sigur? Ai fost acolo? Nu am dovezi ca s-a luat spaga, dar ai tu ca nu s-a luat? Exista suspiciuni care provin din faptul ca autoritatile par mai degraba de partea Retim decat a cetatenilor. Le-a dat amenda. Wau! O sa cred daca o sa vad ordinul de plata al Retim catre Politia locala. Dar contractul nu are penalitati pentru asemenea situatii dezastruoase? Special Arad, daca tot aveti contractul, vedeti ce scrie despre neindeplinirea obligatiilor sau asa ceva. Daca scrie…

    +17 voturi
    +1
    -1
   • Nu s-ar putea aplica pentru ceva record, sa intre si Aradul in Guiness book cu ceva? E si asta o performanta… Cea mai mare cantitate de gunoi pe metru patrat, neridicat de firma care cu siguranta ne va taxa ca si cand ar fi prestat exemplar. Si f… si cu banii luati. „Curat murdar, coane Fanica!” Curat misei!

    +16 voturi
    +1
    -1
  1. Prin NEPROFESIONALISMUL și DEZORGANIZAREA celor din conducerea orașului , Aradul a ajuns printre cele mai jalnice orașe din tara , iar situația de fata este picătură care umple paharul .
   ……..Am avut odată un oraș frumos și civilizat………
   odată denult……..

   +16 voturi
   +1
   -1
  2. O localitate, chiar si oraselele astea mici sunt conduse de administratii alese prin vot. Io n-am votat firme si asociatii ci candidatii la alegerile locale. Si ca mine ati facut si voi, ceilalti.
   Eu tot ma intreb de ce se cauta responsabili acolo unde nu exista raspundere si nu este chemat sa dea explicatii nenicul ales sa ne reprezinte interesele, ca nu poate fi primar fara responsabilitati decat atunci cand nu mai este primar?
   Eu as propune o strangere de semnaturi pentru demiterea primarului.
   Asa o sa avem in sfarsit parte de o reabilitate a noastra – ca tara jerpeliti si prosti si nacajiti am ajuns in ultimul timp. Am putea arata ca aradeanul nu este suflet de sluga. Cui? Pai tuturor si in primul rand noua insine si alesilor nostrii, care, poate, vor pricepe care este ordinea fireasca a lucrurilor. Am da un semnal ca exista un civism care poate sanctiona amatorismul, demagogia, impostura, nesimtirea si inganfarea care caracterizeaza politicienii in general si pe cei locali in special.
   Cred ca avem ocazia sa-i aruncam in tomberoane si sa-i scoatem in strada, sa-i duca RETIM la Timisoara, pe smecherasii sclifositi care ne conduc – prin alegeri libere???!
   Da mi-e teama ca dupa atata rahat porocaliu, aradeanul nu mai este in stare sa se revolte. Cred ca este o specie decrepita, penibila si jenanta. Aradul este populat de oameni invinsi, umili, inculti si fricosi. Aradul are cetateni dresati sa fie vaci de muls pentru politrucii locali.
   Daca ziarul asta vrea sa fie mai mult decat un perete pe care se caca mustele, ar trebui sa se gandeasca serios la un astfel de demers civic, nu de alta dar de la politicieni nu cred ca cineva mai asteapta ceva. De fapt nimeni nu mai asteapta nimic de la nimeni din cei care isi sfarma cu mare vitejie caramizi pe pieptul lor de mari luptatori pentru binele prostanilor care populeaza oreselul asta mic si provincial, nici macar de la presa asta de telectuali impotenti, si de luptatori cu limbuta.

   +14 voturi
   +1
   -1
   • Nu am prea înțeles mare lucru. Dar propunerea de a iniția o listă de semnături pentru demiterea primarului, am înțeles-o … și voi semna. 🙂
    Bună propunerea! Și bine înțeles că nu mă aștept ca paranoidul să se demită, că semnez eu pe o listă.
    Dar demersul, dacă lista devine consistentă, ar atrage atenția.
    Și propun să mergem cu tomberoanele noi de la RETIM prin oraș … și în ele să ținem LISTA.

    +11 voturi
    +1
    -1
    • Ganz genau, cum zice francezul!
     Io de primar nu cred ca-s bun, dar unul independent si nascut in Arad, poate si cu ceva la capitolul cultura si cu un picut de scoala, ar fi mai nimerit decat tot ce pot propune partidele noastre, TOATE. Sincer as vrea sa pot avea de votat un independent care nu a mai facut politica si care a miscat ceva in jurul, pur si simplu din civism, nu din interes.
     Ma uit sa vad care sunt conditiile pentru demiterea primarului si revin cu informatii.
     Asa mai in stiki sa nu ne auda nimeni, nu cred ca o sa facem mare branza, ca prostia-i multa si plina de idei fixe, cam ca aia cu „fura da mai si face”.

     +4 voturi
     +1
     -1

  Scrie un comentariu

  2 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.