luni, 24 martie, 2025

Special Arad Logo

    Viața, așa cum e – Constituția trebuie rescrisă și CCR desființată după ce a salvat România

    de Valer Mărginean | 14 martie 2025, 8:18 AM | Topic special | Viața, așa cum e

    56

    C.C.R. „Maurul și-a făcut datoria, maurul poate să plece” - replică din piesa Conjurația lui Fiesco de Schiller (foto: ccr.ro)

    Ciudate și grele vremuri trăim. Avem în minte și-n vorbă mai mult Constituția și CCR decât prețurile explozive. Voci puternice, mai degrabă amenințătoare decât convingătoare, lansează acuzații și pretinse analize: în România democrația a fost ucisă, dictatura i-a luat locul.

    Și asta doar pentru că instanța supremă în materie de contencios constituțional, CCR, a „îndrăznit” să apeleze la prevederi din Constituție și să anuleze alegerile prezidențiale din noiembrie, iar acum, să confirme invalidarea candidaturii celui care a aruncat sămânța urii și a violenței între români.

    Nu voi înceta să susțin că nu există democrație fără respectarea legii. Cine înțelege, bine, cine nu, asta e.

    Viața de-acum ne arată o față hâdă a românilor, din țară sau din diaspora, ca și cum ar fi făcut legământ cu diavolul. O față pe care nu am mai văzut-o, dar îmi imaginez că așa era și atunci când comuniștii au câștigat cu forța puterea, prin fraudarea masivă și pe față a alegerilor din 1946, sub amenințarea tancurilor rusești. Și atunci, ca și acum, o mulțime de români au pactizat cu rușii, dezlănțuind o adevărată teroare împotriva altor români.

    Nu am trăit acele vremuri. Le știu doar din lecturi și, mai ales, din poveștile părinților și ale unor unchi mai bătrâni decât părinții mei, unchi care au trecut și prin „binefacerile” prizonieratului sovietic.

    Evident, să încerci, acum, să le demonstrezi că au fost „fermecați” (ca să nu spunem manipulați) de un șarlatan care voia, practic, să întoarcă țara la condiția de vasală a Rusiei, ar fi o pierdere totală de timp și energie. Acum nu ar accepta nicio demonstrație, oricât de logică și documentată ar fi – probabil nu vor accepta nici o eventuală condamnare penală a idolului lor, indiferent de dovezi  – așa că aceste rânduri nu li se adresează. Desigur, nu m-ar deranja să le citească și să se străduiască să le înțeleagă, dar nu am speranțe.

    Cum ar putea acum, la mare supărare și imensă frustrare, să accepte ideea că idolul lor, recent scos din joc de CCR, a premeditat totul, că a făcut un joc mizerabil, dar conștient, de învrăjbire a românilor împotriva românilor?

    A profitat de nemulțumirile românilor, reale și justificate, față de o clasă politică iremediabil compromisă, și-a fidelizat susținătorii – prin mesaje bine puse în scenă, în care îmbina fărâme de adevăruri cu minciuni halucinante, amestecate cu mesaje de tip Osho sau creștino-păgâne, toate comunicate printr-o atitudine teatral-mesianică – după care i-a învrăjbit împotriva „chiaburilor” care aveau alte opțiuni.

    Cu toate astea, nu mă pot bucura pentru frustrarea care-i domină acum. Nu doar pentru că nu-i creștinească bucuria pentru necazul altuia, ci mai ales pentru că îi înțeleg. Sunt convins că nu au dorit rău României și românilor, că au picat nevinovați în plasa unui șarlatan care le-a inoculat un vis. Care acum s-a năruit.

    Nu mă pot bucura pentru asta. E ca și cum m-aș bucura de necazul unui semen, victima unui escroc care i-a furat banii de pe card sau din cont.

    Sper doar, că mulți dintre ei vor avea tăria de caracter să înțeleagă cu adevărat ce s-a întâmplat și să schimbe macazul opțiunilor electorale. Totodată, sper să aibă puterea să(-și) recunoască ușurința cu care au picat în plasa de escroc ce le-a fost întinsă și altă dată să fie mai atenți cu falșii profeți.

    Da, Constituția României este departe de a fi perfectă și este absolut necesară rescrierea ei.

    Constituția moștenită de la „tătucul” Iliescu trebuie trimisă în istorie. Pentru asta este nevoie de o clasă politică responsabilă și, dacă nu sunt prea pretențios, educată – vremea lichelelor semi analfabete, intrate în Parlament fără studii temeinice și fără pregătire politică trebuie să apună și în România. O clasă politică suficient de matură încât să lase deoparte măruntele orgolii așa-zis doctrinare și să se înceapă discuțiile serioase despre procedurile de urmat pentru adoptarea noii Constituții.

    Apoi, tot cu seriozitate și responsabilitate, să refacă întregul sistem legislativ, având la bază Constituția nouă.

    Sigur, se vor trezi mulți să spună că nu există lege perfectă, așa că putem trăi bine mersi cu imperfecțiunile astea din actuala Constituție, așa cum o face toată lumea. Au dreptate și ei, nu există lege perfectă, nu există Constituție perfectă. Nici măcar Constituția SUA nu este perfectă. Dacă ar fi fost perfectă, un președinte mai exaltat, de exemplu, n-ar fi avut posibilitatea să încalce anumite tratate internaționale, semnate demult de alți președinți în numele SUA.

    Doar că, problema noastră este mult mai serioasă decât anumite mici imperfecțiuni ale Legii fundamentale. Atât Constituția în vigoare, cât și întregul sistem care se bazează pe ea au devenit atât de imperfecte încât șubrezesc vizibil societatea și au devenit un adevărat pericol pentru stabilitatea țării și pentru drumul ei spre democrația deplină la care visăm cei mai mulți dintre noi.

    Aceste slăbiciuni s-au văzut clar cu ocazia alegerilor prezidențiale, devenite, în mod foarte curios, o miză extraordinar de mare pentru Rusia și pentru exponenții extremismului de dreapta din Europa și, iată, din SUA.

    Cine-ar fi crezut că un ditamai vicepreședintele SUA și cel mai bogat om al planetei vor emite păreri despre democrația din România și despre ce regim i-a trebui? Asta, în condițiile în care probabil niciunul dintre ei nu știe cum se numește capitala României sau în ce parte a globului ar trebui căutată.

    Iliescu nu a dorit o Lege fundamentală care să deschidă calea spre accesul la putere a poporului. Dorința lui și a ciracilor lui a fost aceea de a menține mecanismele conducerii statului în mâinile unui grup de privilegiați, ajunși la putere prin vot aparent liber și democratic. Așa se face că, într-un fel sau altul, tot ce mișcă în țara asta depinde, la urma urmei, de voința unui număr relativ mic de persoane, care își exercită imensa putere prin intermediul unor instituții ce funcționează într-o încrengătură aproape imposibil de desfăcut și de contracarat.

    CCR face parte din această încrengătură, dar a fost mai puțin expusă până acum. Ca și Serviciile, de altfel.

    Constituția noastră nu a fost făcută să apere democrația în fața oricărui fel de atac din afară sau din interior. Nu a fost gândită să asigure protecția instituțiilor statului împotriva unor imixtiuni din partea politicului care le-ar vulnerabiliza și le-ar afecta activitatea. Prin Constituție nu au fost înființate organisme de apărare a legislației împotriva unor atacuri politice de genul „ordonanței 13” a lui Dragnea sau a multor altora prin care a fost posibil ca infractori notorii, mai ales din rândul politicienilor, să scape nepedepsiți și cu averile ilicite neconfiscate, datorită împlinirii termenului de prescripție.

    Actuala Constituție iliesciană nu a vrut să facă din CCR altceva decât un instrument prin care politicul să controleze orice tentativă de interpretare a Constituției în afara intereselor conducătorilor. Acum însă, s-a întâmplat un accident care putea duce țara într-un mare impas din care n-am mai fi ieșit câteva decenii.

    Cu siguranță, dacă instituțiile statului ar fi fost lăsate să funcționeze, inclusiv să-și aleagă personalul, dacă Constituția și interpretarea ei ar fi fost lăsate de la început în seama unui complet specializat din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, atacul hibrid și desfășurat pe mai multe planuri ar fi fost anihilat mult mai devreme. Și n-ar mai fi fost nevoie de CCR, ca instanță supremă, nearmată, de apărare a țării – pentru că asta a fost în ultimele luni.

    Oricât de supărați ar fi acum adepții idolului scos din joc, va trebui să accepte evidența: România a fost în pericol să fie reintrodusă în sfera de influență a Rusiei. Or, așa ceva este inacceptabil, oricât ar fi fost de necesară înlăturarea de la putere a partidelor care au condus țara în ultimii 35 de ani. De altfel, dacă voiau cu adevărat asta, ar fi trebuit să voteze corespunzător la parlamentare, nu să aștepte un idol în cârje la prezidențiale.

    Știu că multora nu le va plăcea această idee, dar este cât se poate de reală: CCR a reușit performanța de a găsi, într-o Constituție depășită, argumentele constituționale pentru îndepărtarea pericolului iminent în care s-a aflat România. Iar acest fapt va trebui să constituie principalul argument pentru reformarea întregului eșafodaj constituțional.

    Iată o ideea pentru care merită să luptăm. Nu alegerea unui șarlatan în fruntea țării.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Valer Mărginean , va rog sa nominalizati articolele din Constitutia Romaniei s-au din Legea nr. 370 din 20 septembrie 2004 (**republicată**)pentru alegerea Președintelui României, emitent Parlamentul Romaniei, publicata in M.Of. nr. 650 din 12 septembrie 2011, care permit Curtii Constitutionale sau BEC sa anuleze alegeri sau sa interzica candidatura la presedentia Romaniei . Cetatenii Romaniei pot fi privati de dreptul de a fi alesi doar in urma unei Hotarari Judecatoresti ramase Definitiva, nici Curtea Constitutionala si nici BEC nu a fost investita de legiuitor sa ia asemenea decizie.

      +163 voturi
      +1
      -1
      • Dacă citiți motivarea hotărârilor, cu siguranță veți înțelege. Dacă doriți. Dacă nu, nu vă poate convinge absolut nimeni. Pentru că, la fel ca mulți alții, dvs. ați „judecat” singur cauzele și nu acceptați altă „sentință” decât a dvs.
        Dacă dvs. sunteți convins că toată prestația electorală a unui anume candidat și în legătură cu el a fost în conformitate cu legea, eu vă doresc sănătate. Mai multe nu pot face pentru dvs.

        --60 voturi
        +1
        -1
    2. „va trebui să accepte evidența: România a fost în pericol să fie reintrodusă în sfera de influență a Rusiei.”
      *
      În opinia autorului asta înseamnă democrație și valori europene: VA TREBUI SĂ ACCEPTĂM.
      Va trebui să pricepeți că PDS s-a asociat cu PLN și UMDR, au bătut palma cu Werner, au luat și serviciile de partea lor, au dat afară pe cei care-i incomodau și și-au numit oamenii la DNA și CCR. După ce s-au instalat la putere ca partid unic, și-au bătut joc de democrație și au călcat în picioare Constituția, vin acum să ne vorbească despre „pericolele” care ne pândesc și despre cum ne amenință Rusia democrația, deși dovezile din cauza cărora s-au anulat alegerile nu au mai fost prezentate nici acum. Ni se spune doar că vor fi arătate…cândva.
      *
      Cine ne spune că toate astea ? Partidul unic de la guvernare, serviciile de informații cu care au bătut palma, televiziunile și presa plătite cu milioane de euro din bani publici pentru propagandă.
      *
      Să spui că e democrație, că totul funcționează constituțional și că CCR a salvat România, în condițiile în care la guvernare e partidul unic ce conduce dictatorial, încălcând flagrant Constituția, valorile europene și democrația, înseamnă două lucruri: ori că ai grave probleme de logică elementară, ori că încerci să manipulezi.

      +129 voturi
      +1
      -1
      • Sigur, este destul de greu pentru dvs. să acceptați o evidență care ar defavoriza Rusia. Uitați, în spirit democraticeu accept această evidență. Dvs. sunteți liber să nu acceptați decât acele evidențe care vă convin. Apropo: ce legătură o fi fiind între a cere cuiva să accepte niște realități evidente și conduceea de către popor a treburilor unui stat?
        Dvs. puteți proba cele ce le-ați susținut în al treilea paragraf? Măcar acele articole din Constituție care au fost încălcate… Dar, v-aș ruga să probați cu adevărat, nu doar să lansați niște păreri, bazate pe cine știe ce informații„strălucite” luate de pe rețelele de socializare. Bănuiesc că sunteți specialist în drept constituțional, nu?
        Finalul apoteotic – și, desigur, elegant – mă îndemnă iarăși să vă înteb dacă puteți proba ceea ce spuneți? „Partid unic”, „conducere dictatorială”, „încălcarea flagrantă a Constituției” – chiar le puteți proba?
        Asta, așa, ca să vedem cae dintre noi doi are prbleme de logică elementară sau manipulează…
        totuși, dvs. chiar ați citit tot articolul…?

        --57 voturi
        +1
        -1
    3. Valer Marginean, faptul ca evitati argumentarea juridica m-a convins ca nu o aveti Intrebarea mea a a fost bazata tocmai pe faptul ca argumentele CCR si BEC nu au au/avut suport juridic atunci cand au respins candidaturi la presedentia Romaniei ! Eu accept sentinta prevazuta in Constitutie si in lege. Eu nefiind membru s-au simpatizant al nici unui partid s-au ONG din Romania privesc detasat tot ce se intampla in Romania din punct de vedere politic si ma ajuta sa fiu impartial in judecatile mele . Nu trebuie sa fii mare specialist in legislatie pentru a vedea ca cei care au dispus si care sustin si aplauda eliminarea unor candidati la alegerile prezidentiale se bazeaza pe supozitii si pe „asa credem noi” , nici macar CSAT- nu a fost cappabil sa przinte dovada pe care pretind ca au pus-o la dispozitia CCR cu ocazia primului tur de alegeri din decembrie pentru ca aceasta sa poata anula alegerile, CSAT cauta si acum dovada si nu o gaseste. In fina va raspund cu raspunsul dumneavoastra va citez : „Dacă citiți motivarea hotărârilor, cu siguranță veți înțelege. Dacă doriți. Dacă nu, nu vă poate convinge absolut nimeni. Pentru că, la fel ca mulți alții, dvs. ați „judecat” singur cauzele și nu acceptați altă „sentință” decât a dvs.”inchei citatul . Daca aveti timp poate ajutati CSAT-ul sa gaseasca asa zise-le dovezi, daca nu intrebati-l pe Thierry Breton, Macron Emmanuel s-au pe Ursula Gertrud von der Leyen, oricare din ei va pot ajuta sa gasiti „dovezile” . Sunt curios cat va dura pana cei „anti” vor deveni cei mai „pro” ! In rest va doresc sanatate si va promit ca am sa va citesc articolele in continuare chiar daca vom avea opinii divergente asupra temei pe care o analizati !

      +70 voturi
      +1
      -1
      • Nu mă deranjează opiniile diferite de ale mele. Dimpotrivă. Mă ajută să-mi verific propriile opinii. E drept că uneori seamănă mai degrabă cu niște sentințe decât cu opinii, dar asta e.
        Nu puteți cere nimănui să re-dovedească, să re-susțină noște decizii ale unor organisme – în cazul de față, o imstanță de contencios constituțional – câtă vreme nu are la dispoziție dosarul complet al cauzei.
        Pe de altă parte, în acest caz concret (anularea alegerilor) nu se poate cere nici măcar CCR să facă puic ABSOLUT toate probele care susțin decizia. Dvs., dacă ați fi fost președinte și, apoi, judecător al CCR, ați fi făcut publice anumite informații privind eventuala implicare a Rusiei? Eventual cu numele și adresa, plus mijloacele tehnice de obținere a informațiilor, nu?
        Și, nu în ultimul rând, v-aș dupune atenției faptul că transparența cheltuirii banilor în campania electorală, precum și sursa acestor bani este o obligație legală, pe care CG nu a respectat-o…
        Îmi pare rău să vă contraxic, dar să știți că trebuie să fii cu adevărat specialist ca să poți interpreta un text de lege, mai ales unul constituțional. Dacă n-ar fi așa, statele ar renunța la finanțarea unor instanțe specializare în interpretarea legilor (la noi sunt, bunăoară, comete pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, altele pentru recursuri în interesul legii, ca să nu mai spunem de CCR). Să nu crefeþi că dacă ați vitit o lege, deja puteți intra în dispute cu un judecător.
        Știu că instituțiile noastre nu mai sunt credibile de când au intrat sub aripa politicului. Am fost, sunt și voi fi un critic al acedtei realități. Totuși, să știți că soluția pentru depășirea acestei situații nu este negarea completă a activității instituțiilor. Nici ceea ce propunea CG (desființarea) – o soluție cel puțin idioată, îmbrățișată orbește de oameni care nu au nivi cea mai mică idee despre fumcționarea și importanța sistemului public în general.
        Soluția, după părerea mea, este să criticăm ce-i de criticat și să luptăm.pentru corectarea greșelilor.
        Sigur, pentru asta va trebui să le cunoaștem activitatea, va să criticăm în cunoștință de cauză.
        PS „S-AU pe Ursula…”? 😊

        --28 voturi
        +1
        -1
    4. Dintre comentacii astia de mai sus! Are careva din voi studii juridice? Daca NU…. nu va mai dati cu parerea! Am citit si Legea 370 si Constitutia iar CCR si BEC au baza legala pt deciziile pronuntate. Acuma, ca prevederile legale pot si trebuie detaliate, lamurite, procedurile clarificate si perfectionate … e adevarat! POT …AUR…. se aude!? Nu in strada si prin proteste se rezolva problemele ci in Parlament, prin initiative legislative, prin aplicarea legii! Dar…. n-ai cu cine dom’le, n-ai cu cine!

      --34 voturi
      +1
      -1
    5. Sa ne explice Cetățean, Anti și alți specialiști de ce consideră că e dictatura acum și nu sunt liberi.
      Libertatea nu e absolută, are și ea niste limite.
      Avocatul care a contestat candidatura lui Pinocchio avea libertatea să facă asta? Da. Tot liberi sunt și cei care îl amenința cu moartea, nu-i așa? E conform legii sa ameninți pe cineva cu moartea? În mintea unora, da. Conform legii, nu.

      +6 voturi
      +1
      -1
    6. Ori cine ce zicem noi zicem ei fac cum vreau ei,cum au ordin ca în Armată ordinul se execută nu se comentează care a făcut armat știe ce e ăla ordin o zi bună să aveți să fim mai buni nu așa răi că e postul Paștelui dacă știe cineva ce înseamnă să ne rugăm lui Bunul Dumnezeu că ne mai rabdă pe toți că noi nu putem vedea nulici pe aproapele nostru de cum să îl iubi dece nu mă lăsați să trimit comentariul rușine vou

      +3 voturi
      +1
      -1
    7. Dacă ar fi fost serioși CCR istii ăștia, ce mai cauta pe lista derbedeii Ponta și Antonescu ? Ei chiar au dat lovitura de stat în 2012 recunoscuta cu groaza de toate tarile UE ! P e când Georgescu este acuzat ca plănuia doar….Niște nemernici dacă nu aplica măsură identică

      +24 voturi
      +1
      -1
    8. Bună ziua,
      Vă rog să scrieți de acum încolo următoarele :
      – refacerea constituției
      -desființarea instituției prezidențiale cu tot tacâmul de acolo. Seful senatul sa fie si seful statului
      – desfiintare CCR . O fi folositoare in democrații consolidate.
      – desființare avocatul poporului. In loc sa apere militarii, le-a făcut rău.
      – reducere parlament la 100 membri.
      – eliminarea subvențiilor către partide. Nici un leu dat geaba. Eventual parlamentari voluntari.
      – introducerea serviciilor in inchisori sa își plăteasca cheltuieli. Cine nu munceste , la turtoi !
      – mărirea semnificativă a pensiilor membrilor CAP , care au avut pământul in fostele CAP , pe produsele cărora, partidul a făcut locuințe , săracilor ajunși în uzine, membrii de partid
      – investiții in agricultură
      – investiții in economie de ordinul zecilor de miliarde de euro.
      – nu cu 3-4 escadrile de F35 si 8-10 sisteme Patriot ținem noi Rusia pe loc. După capitularea Ucrainei, Rusia se va concentra pe România si Bulgaria sa le ,,apropie” . Restul vecinilor nostri sint deja apropiati de ruși.
      – dată lege care să protejeze investițiile majore ale statului în fața trădătorilor de activiști de mediu.

      +25 voturi
      +1
      -1
    9. De foarte multi ani pesedeul a fost „omu’ ros” din politichia românească. Ne-a băgat în NATO, a început negocierile pentru UE, etc. NIMIC! Ruși până în măduva oaselor! Crema intelectualilor a tot repetat la infinit acest lucru că ajungi sa crezi … i ce nu se vede! Show-ul a continuat până la acest venetic, care a devenit mai rus decât cei mai ruși dintre ruși! Dintr-o dată, pesedeul a devenit PRO european, PRO NATO, PRO teve, cei mai PRO dintre PRO! Personajul nou apărut pe scena politică a devenit OMU’ negru, căruia i se datorau toate nerealizările țării de-a lungul istoriei și din viitor! Toată ura intelectualității, toti îmbuibații societății din ultimii 35 de ani au tăbărât că șacalii, calificand-ul in fel și chip: legionar, comunist, legionar și comunist la un loc, putinist, trumpist, sexist, nebun, etc! Și să nu uităm, EXTREMIST! Nu mai conta că un legionar nu ar fi putut in veci sa fie comunist sau invers, nu mai conta că de 35 de ani politicienii mint într-una poporul, îl duc cu zahararelu’ in timp ce își fac mendrele personale și pe banii noștrii in parlamentul țării, și în număr mare … Da, mult prea mare raportat la numărul locuitorilor! Și da, lumea a uitat că a votat sa fie redus numărul la maxim 300 de nemernici! Și mai ales a uitat că cineva s-a folosit de acest lucru și a manipulat o țară întreagă doar că să rămână în continuare la putere! Mai mult, lumea l-a iertat și că a distrus o flota, și că și-a trimis una din fete fix in parlamentul european, și că pe cealaltă o tot prinde presa in ofsaid cu afaceriști ruși, nordiști, și toată familia cu interlopi … A trecut, intre timp „ghinion” și-a făcut și el mendrele! Fără urmași, a mers după principiul „trăiește clipa”: nu a lăsat nimic moștenire României educate, dar s-a spart în figuri: ne-a demonstrat că dacă îți dorești, poți cheltui o avere pe plimbări în interes de serviciu sau nu! Revenind în prezent, și-au vărsat cu toții veninul asupra personajului care, culmea, nu prididea să își de-a cu stangu-n dreptul, să zică inepții de seara până dimineața și a doua zi de la capat și să înregistreze succes după succes in ciuda oricărei logici! Și asta pentru că toți ceilalti erau aceeași nenorociți de 35 de ani, pe când el … acum a apărut in peisaj! Și, pentru unii, ar fi existat o cat de cat speranța să reprezinte altceva! În vechea gardă … nici o șansă, că doar nu își schimbă lupul năravul! Diaspora, cea care a salvat de atâtea ori democrația, a fost cea care, de data aceasta, i-a dat un sut! Și-a pus careva întrebarea „de ce”? Oare pentru că nici conducătorii din vest nu mai sunt ce au fost? Green deal, care a stricat tot ce funcționa ceas in vest? Decizii de genul „punem restricții pe gazele și petrolul rusesc cu care putin își finanțează mașinăria de război” și cumpărat mult mai scump din alte părți și, mai rău, de multe ori tot de la ruși luate dar prin interpuși și, evident, mai scump! Adică și scump, și finanțat in continuare bugetul rusesc de război! Mai mult, de ani de zile o retorică oficială în care soldatul rus e prost echipat, prost antrenat, nemâncat, tot ce e rusesc nu e bun, armata rusă sta sa o ia la fuga, Rusia sta sa se prăbușească datorita sancțiunilor … Diasporei s-au alăturat cei din țară nemulțumiți de clasa politică. Mulți, din ce in ce mai multi! Și culmea, toți nemulțumiții cu un nivel intelectual nu mai mult de 4 clase! Și extremiști până în măduva oaselor! Au apărut și mercenarii, și pentru că inițial cele 6 mașini pline ochi cu pierzători de vreme și înarmați cu arme albe, care mai de care mai albe, puși pe uzurparea puterii de stat din țară, erau prea puțin, i-au înmulți și perpetuat câtă frunză, câtă iarba, de ziceai că, daca vor, eliberează in câteva zile teritoriile ocupate de bestiile lu’ puțin! Alarma s-a dat, personaju-i vinovat, de concurent au scăpat! A intervenit și cecereu, ăla de face și desface, și fiindcă sistemul i-a răsplătit cu pensii speciale, au făcut ceea ce face orice cecereu dintr-o țară democratică: l-au interzis, că succes prea mare! Și, colac peste pupăză, apărătorii democrației promovează votul cenzitar, votul după facultăți și/sau orice alta forma de vot care să reducă pe viitor astfel de situații cu potențial de pericol pentru sistem! Sub oblăduirea mai marilor europei, toți îsi fac de cap, calca pe regulile democrației și dau cu dreptatea de pământ! Ursula, in obsesia ei de a merge până în panzele albe cu energia verde indiferent de costuri, închide ochii la toată nebunia! Americanii mai ridica glasul, dar prea târziu! Daca acum câteva luni toti s-ar fi făcut preș și ar fi încercat să repare cat mai rapid pasul făcut strâmb, acum rad, inca sub tejghea, dl tramp, care a dat drumul la toți nebunii planetei! Mai au puțin și o sa ii rânjească in fata, tocmai au descoperit că ne desparte un ocean de tara tuturor posibilităților! In fata rușilor toți sunt viteji nevoie mare, tocmai le-au mătrășit omul pe care îl susțineau pe fata in tara in care procentul celor PRO NATO, PRO UE, PRO SUA ne tine în fruntea listei in aceasta parte de lume! Iar cel mătrășit este cel mai prost spion rus de pe planeta, care s-a demascat de unul singur, in tara celor PRO, dar CONTRA rusiei! In final, atât ne-a răscolit personajul, că nici să numărăm nu mai suntem în stare: unii vad putini acolo unde alții numără triplu, in alta parte sunt câțiva acolo unde pe sticla se vad mulți! Curat murdar!

      +9 voturi
      +1
      -1
    10. Avem o tara minunata avem termocentrala mintia care au vinduto pe nimic si da insusi ciolacu a vindut si portile de fier avem o tara in cit am putea hranii 40 de state
      Asta doar daca scapam de europa ma pis pe ea Europa ca nu o adus nimic bun

      +7 voturi
      +1
      -1
      • Știți dvs. sigur că vânzarea Termocentralei Mintia s-a făcut „pe nimic”… Presupun că ați avut acces la documente, la obligațiile părților, la retehnologizare, nu? Statul a primit aproape 100 de milioane de euro pe o grămadă de fier vechi și niște clădiri, iar cumpărătorul o repune în fumcțiune pe banii lui.
        Știți dvs. sigur că Porțile de fier au fost vândute… Când? Cui?
        Vorbiți prostii. Așa cum vorbiți și despre Europa. Noroc, totuși, că soarta României nu depinde doar de oameni care nu știu decât să micționeze…

        --10 voturi
        +1
        -1
    11. Si eu care credeam ca ccr ul asta al domnului care a scris articolul se pronunta asupra constitutionalitatii legilor, si are doar rol consultativ, nicidecum de instanta de judecata…. Mai nou vad ca judeca si cazuri penale… Sa zicem asa, ale unor candidati la alegeri. Dar pe aia dinainte de 2024, de ce nu ii intreaba de unde au 280 de mil de euro, i-au adus cumva de acasa?! Cine ii finanteaza pe acesti psd isti si alte culori prezente in viata politica din aceasta minunata colonie europeana denumita generic,, romania”?Lamuriti-ne va rugam in legatura cu acest ccr, de cand se transforma in instanta care pronunta hotarari definitive in spete?!

      +12 voturi
      +1
      -1
      • Ați crezut total greșit și asta, pentru că nu vă bazați crezul pe studiu. Ce-ar fi să citiți atribuțiile CCR înainte de a comenta cu un aer de superioritate fără suport?
        Apoi, să mai studiați câte ceva în legătură cu „penalul” și mai ales cu „judecata”. Cu siguranță veți înțelege că CCR nu a judecat niciun caz penal.
        Nu am înțeles pe cine ați vizat când ați pomenit „pe aia dinainte de 2024”. „Aia” sau „ăia”? În ambele situații, la cine vă referiți?
        Posibil să fiți intetesat de cheltuielile cu campania electorală, decontate de la buget.
        Nu este o situație normală, dar este legală. Ilegal este să nu declari sursa banilor cheltuiți în campanie. Toți ceilalți candidați, chiar și i dependenții, au declarat de u de au avut banii și câți bani au avut. Mai.puțin unul. Mai șmecher. Zero lei.
        Alegând un mincinos vreți să scăpați țara de mincinoși?

        --10 voturi
        +1
        -1
    12. Și în comunism și în rs exista un partid politic, iar celelalte sunt doar de fațada, însă domnul cg vroia o dictatura fără niciun partid, probabil o conducerea a tarii prin mercenari ca nu ne-a spus cum va fi, bineînțeles ca după asemenea declaratii nu te califici la funcția de președinte. Sunt convins ca instituțiile si-au făcut datoria și o vor face în continuare chiar dacă unora nu le convine.

      --8 voturi
      +1
      -1
    13. Suntem chiar asa de mulți prosti în România? 45% ar fi votat cu Georgescu. Și ce alternativa avem? Crinul, Frigusor, Lasconeza? Poate Ponta? Nu știu. Cert este ca de 35 de ani avem aceleasi figuri PSD-PNL-UDMR. Vrem schimbare. Apropo soția mea este judecător și este total de acord ca CCR sa fie desființată.

      +10 voturi
      +1
      -1
      • O fi semănând, dar problema nu-i chiar așa de simplă pe cât pare. ßi, oricum, nu trebuie tratată simplist, așa cum pare că este tratată de politicieni.
        Nimic surprinzător, la fel de simplist au tratat ei și alte teme – patriotism, însemne naționale, inclusiv ziua națională, religie, suveranitate etc. – care au fost, apoi, confiscate de extremiști…

        0 voturi
        +1
        -1
    14. Înýeleg că opiniile mele nunsunt bune (corecte) pentru că nu coincid cu ale dvs.
      Retrogradările despre care vorbiți nu sunt urmarea prestației (absolut mediocre) doar a unor politicieni. Instabilitatea politică (de care se fac vinovați și alții, nu doar cei vizați de toată lumea) este principala cauză, pentru că generează și instabilitate economică.
      Prin urmare, subiectivismul nostru, al românilor, nu are legătură cu neîncrederea orgsnismelor internaționale în Romània.
      Totuși, nu văd legătura dintre reyrogradare și tema articolului și, implicit cu incorectitufinea opiniei mele.
      Am criticat politicienii care conduc România în zeci de articole. Chiar nu.pot relua de fiecare dată această temă, mai ales că aceste articole sunt pe site.
      Da, trebuie o schimbare majoră în România. Dar asta nu înseamnă că voi milita vreodată pentru o aventură cu primul șarlatan care vină să se auto proclame mesia. Sau cu un mimvinos mai grozav decât sunt cei ce ne conduc acum – totuși, actualii nu au pretins că s-au întâlnit cu extrateteștri, nici că știu ce a vorbit Decebal cu nu știu ce babe într-um turn imaginar și nivi nu propun „programe” inspirate din filme.
      Dvs. sunteți liber să aveți ce opinie vreți, dim partea mea sunteți liber să-l votați și Duras Dourpaneus, dacă Decebal nu candidează, dar asta nu înseamnă că vreuna dintre opinii nu este bună.
      Sunt opinii difetite, fiecare este liber să-și argumenteze opinia, dar nu să spună că opinia celuilalt nu este corectă.

      --3 voturi
      +1
      -1
    15. … nu sunt in masura sa fac acest lucru.Totusi, imi permit sa va fac o sugestie: abordati „problematica” putin altfel, mai repliat, mai „umbrelat” – „undeva pentru toata lumea” , sa spunem „; util – impartial, daca se poate.Ca exemplu, sa consideram ca ati aborda un subiect mult mai „larg”decat cel local: „Hegemonul lupta pentru suprematie impotriva unei lumi multipolare.” Citeam un articol in „ziarul” la care .lucrati., si am ramas surprins ca aproape toate comentariile se refereau la un „grup statuar”. Autorul articolului ridica la „fileu” cu totul alte chestiuni, mult mai importante (pot spune, chiar de finete). Totusi – „comentatorii” plusau pe „statuie” (ciudat) – cizme, manta, mitraliera, etc. Totusi, complexitatea evenimentelor pe care le traim astazi este coplesitoare, nu este corect sa ramanem la un nivel atat de pueril.O seara frumoasa!

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.