sâmbãtã, 25 mai, 2024

Special Arad Logo

  ExclusivConsilierul local Ilie Cheșa rămâne fără funcție, prin demisie din partid, după ce s-a făcut „pitbull” și a sărit să-l „muște” pe deputatul Todor, în consecință pe liderul Căprar – detalii în amănunt din culisele „circului” de la PSD Arad

  de Alin Olteanu | 30 noiembrie 2019, 12:42 PM | Politikos | Topic special

  3

  Acuzațiile de trădare nu au lipsit...

  … iar unele nici măcar nu au fost rostite, deși toți membrii vorbesc despre ele. Apare „în aer” scenariul unei înțelegeri Căprar-Falcă cu privire la postul de director al soției președintelui PSD Arad

  Scandalul din PSD, și nu referim la cel de la nivel național, ci la cel din Arad, a atins vineri cote inimaginabile, cearta fiind la un pas să degenereze până la nivel de lovituri. Până la urmă n-a fost vorba despre lovituri fizice, decât de unele „sub centură”, taberele din filială încercând, pe cât posibil, să programeze acțiuni viitoare care să le sporească șansele pentru locurile parlamentare eligibile în 2019.

  Așadar, la sediul partidului s-au întâlnit cei patru „mari” ai PSD, adică președintele Dorel Căprar, deputații Adrian Todor, Florin Tripa și senatorul Mihai Fifor. Chiar dacă întâlnirea programată era exclusivă, acum tragem concluzia că președintele Căprar și deputatul Todor l-au chemat ca „sprijin” (să dea din gură și tare, pe românește) pe Vasile Bociort, în timp ce Tripa și Fifor l-au convocat (deși a părut că a sosit ca din întâmplare) pe Ilie Cheșa, consilier local.

  Trebuie să vă spunem că informațiile noastre sunt verificate din mai multe surse, fiindcă, după scandal, s-au înroșit „liniile” telefoanelor celor patru, fiecare explicând ce s-a întâmplat membrilor interesați. Astfel am ajuns noi să le punem cap la cap.

  Ca la un concurs ilegal de luptă de câini

  Cel mai probabil cearta a debutat imediat după ce președintele Căprar a dat de înțeles că la discuție nu se va lua nicio decizie cu privire la candidatura lui Mihai Fifor la Primăria Arad, ci trebuie discutate detalii despre alegerile care urmează să aibă loc în filială în vederea desemnării delegaților la Congresul PSD din luna februarie. Probabil pentru a face ca lucrurile să nu meargă așa cum își plănuiseră strategia Mihai Fifor și Florin Tripa, care doreau să nu se mai întârzie și să se amâne enorm de mult discuția despre lansarea candidatului la Primăria Arad, așa cum s-a întâmplat ca în urmă cu patru ani (ăsta parcă ar fi un modus operandi prin care PNL este ajutat de PSD să nu aibă probleme la alegerile locale din muncipiu), când Bulumac a fost scos parcă din nisip, în plină vară, practic fără șanse să fie ales, Căprar și-a asmuțit „pitbull-ul”, adică pe Vasile Bociort, asupra celor doi. S-a lăsat cu scântei, cu telefoane date la primari în județ, pentru a li se cere acestora să confirme sau infirme acuzații aduse de Bociort și Tripa, acuzații care merg până într-acolo încât să se spună despre deputat că nu este văzut bine de edili etc. Lucrurile fiind tensionate gata, însoțite de urletele de rigoare, probabil că un sms l-a adus în „ring” pe Ilie Cheșa, consilier local și „pitbull”, cum se va vedea, al lui Fifor și Tripa.

  Astfel, Cheșa, zis și „Bilă”, și-a luat rolul în serios și „șo pe… Adrian Todor!”. Lansând o serie de acuzații la adresa deputatului Todor, dar mai ales că acesta a făcut o campanie electorală proastă, după ce, în timpul acesteia și-a luat concediu medical acuzând, cu acte de la doctor, dureri de spate, Cheșa, consilier local, n-a făcut decât să stârnească „monstrul”. Drept pentru care, au început să curgă, la adresa sa, insinuări care, până la urmă, așa cum veți vedea, au condus la gesturi extreme.

  Pe scurt, dar deloc de neglijat (asta pentru a ni se demonstra încă o dată cum se face politică la noi), Cheșa a fost întrebat cu privire la contractele de deratizare și dezinsecție pe care firma pe care o controlează prin interpuși (și există destui martori care confirmă că el se află în spatele societății) a câștigat contracte cu societatea CLM, Recons. Adică, pe baza căror relații, cu cine (Cheșa fiind acuzat că a fost văzut de mai multe ori în compania lui Adrain Barbeș, consilier PNL și om de casă al „sistemului” local) a ajuns „Bilă” să aibă asemenea contracte de lucrări? Mai mult, dacă nu cumva aceste contracte (pe românește, bani în buzunarul familiei) l-au făcut pe consilierul local PSD Ilie Cheșa să voteze „cu ambele mâini” proiectele „strategice” – deocamdată folosim doar această expresie, dar revenim cu subiectele în viitorul apropiat –  ale administrației liberale, referitoare la investițiile la Stadionul UTA, la gestionarea gunoiului etc.

  În acel moment, probabil nemaiavând la dispoziție niciun argument, Cheșa a amenințat cu demisia. Fiind invitat să și-o scrie, acesta s-a conformat (la nervi, bineînțeles) și ca un novice politic a și semnat-o și depus-o cu număr de înregistrare.

  Ulterior, după ce unul din tabăra sa a anunțat presa că, datorită scandalului, Cheșa a demisionat ca un „erou”, s-a încercat o readaptare a „piesei” jucate în sediul PSD, fiind introdusă ideea că și-a retras demisia. Ha! Ha! Ha!

  Ilie Cheșa e la mâna președintelui Căprar în privința viitorului său în PSD

  Cu un simplu gest făcut la nervi, Cheșa și-a dat foc la „valiză”. Degeaba a încercat să introducă ideea că un consilier local, pentru a i se accepta demisia, trebuie sa ceară votul BPJ-ului. Nu ține. Și asta pentru că statul PSD stipulează clar că o demisie o dată depusă intră în vigoare imediat:

  demisia

  În concluzie, la această oră, Ilie Cheșa, nu mai este membru PSD. Pe cale de consecință, în următoarea lună, dacă actul semnat de el ajunge la Prefectură, Cheșa rămâne și fără scaunul de consilier local pe care l-a câștigat pe listele PSD.

  Altfel spus, pe un ton de glumă, Cheșa s-a dus la întâlnire ca „pitbull” împotriva lui Todor și Căprar și a sfârșit ca un cățeluș al președintelui PSD Arad, fiind efectiv în continuare la mâna acestuia.

  Ce nu s-a spus la întâlnirea-șoc de la PSD…

  În contrapartidă cu acuzațiile aduse lui Ilie Cheșa, că acesta lucrează mână-n mână cu puterea locală, adică PNL, și nu de azi, de ieri, mulți dintre cei cu care am discutat și-au exprimat mai multe nedumeriri cărora le și dăm curs:

  1. De ce, în cei trei ani de guvernare PSD, președintele Dorel Căprar nu a făcut demersuri pentru a schimba directorii instituțiilor descentralizate ale statului, cunoscuți ca foarte apropiați PNL-ului (ex: Domșa – de la Casa de Asigurări, Țigan – de la Direcția Silvică, Dănoiu – de la Protecția Mediului și alții)?

  2. În condițiile în care PNL a anunțat schimbarea tuturor directorilor puși de PSD, și mulți colegi ai lui Dorel Căprar își fac bagajele de plecare din funcții, de ce doamna Căprar, șefa Serviciului de Ambulanță Arad, nu este prima care își anunță demisia din funcție pentru a da un exemplu și pentru a nu lăsa loc de interpretări, având în vedere că soțul ei este acuzat de unii că e pe „blat” cu Falcă (în ciuda tuturor declaraților publice scandaloase dintre cei doi). Oare pentru că – se întreabă membri simpli – așa cum s-a lansat deja zvonul, s-a bătut palma între cei doi și în privința păstrării, de către aceasta, a funcției de la Ambulanță?

  3. De ce nici soția deputatului Tripa, director la Spitalul Dezna, nu și-a dat demisia pentru a lăsa loc de interpretări?

  Deocamdată, în privința acestor „nedumeriri”, nu ne-am documentat suficient, dar o să ajungem și la asta. Știm însă că există, din partea tuturor ministerelor, de când acestea au fost preluate de PNL, liste cu persoanele de conducere care urmează să fie schimbate. În domeniul Sănătății, în Arad, singura pe lista celor care urmează să fie schimbați este soția deputatului Tripa. În schimb, doamna Căprar – să nu fim cumva acuzați că scriem despre familie în condițiile în care nu a fost decizia noastră să o impunem ca director la o instituție publică – nu este nominalizată… lucru care dă apă la moară multora.

  În ceea ce-l privește pe Fifor…

  Acesta, din câte am aflat, nu a prea intervenit în discuția (ca o glumă… ca nu cumva să facă greșeala și să-și dea demisia a patra oară, iremediabil) de la sediul PSD, fiind pus la punct amenințător de către președintele Căprar: „Te las să candidezi la Primăria Arad!”. Ei bine… și dacă cumva fostul senator se decide să nu mai candideze? Cine din PSD își asumă rezultatele de la „locale” în condițiile în care Fifor este poziționat cel mai bine din partea stângii? Sau, să credem că președintele Căprar și-a pus în cap să elimine cu totul tabăra Fifor-Tripa, așa cum a făcut-o în urmă cu patru ani cu tabăra Măduța, sau în urmă cu opt ani cu tabăra Muscă, sau în urmă cu 12 ani cu alții? – asta însemnând că-și rezolvă păstrarea funcției de președinte și negocierea viitoarelor locuri parlamentare? Rămâne de văzut.

  Revenim luni. Nu înainte de a face precizarea că în cazul în care unii dintre cei amintiți în acest articol doresc să comenteze în vreun fel ce s-a scris mai sus, le punem la dispoziție spațiul necesar. Însă, suntem convinși că dacă am fi încercat să îi facem să ne spună cu exactitate, oficial, ce s-a întâmplat, nu am fi obținut nimic.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  0 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.