Consilierii au aprobat noi reglementări pentru accesul în situații de urgență a autovehiculelor de mare tonaj





Consilierii locali au aprobat modificarea Regulamentului de acces și circulația utilajelor și a autovehiculelor de transport marfă cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 t în municipiul Arad, astfel încât să permită accesul gratuit al utilajelor pentru a interveni în zonă, în situații de urgență.
În ședința de marți, 13 iunie, consilierul Cristian Galea a cerut mai multe clarificări înainte de supunerea la vot a proiectului de hotărâre, întrucât în prima parte a documentului se specifică scutirea de plată a utilajelor de intervenție doar în cazul inundațiilor/ incidente pe cursurile de apă, însă apoi formularea documentului ar fi lăsat loc de interpretare, formulându-se că până la urmă gratuitatea accesului s-ar referi pentru orice urgență. Galea a insistat pe importanța acestei facilități a accesului și în alte situații de urgență, de exemplu pentru tractări în cazul unor accidente.
Aflat în sală, directorul Adrian Toma de la Direcția Generală de Poliția Locală a afirmat că și până acum instituția a fost înțelegătoare în astfel de situații și că, deși în textul proiectului se menționează doar inundațiile, pe viitor se va acționa cu aceeași înțelegere.
Totuși, nu s-a adus niciun amendament suplimentar proiectului de hotărâre pentru a nota oficial extinderea condițiilor de acces gratuit în cazuri de urgență.
Cităm paragrafele actualizate în Regulamentul de acces, așa cum au fost votate în ședința CLM de marți:
„Cele care efectuează transporturi şi cele specializate, deţinute sau utilizate de către Administraţia Naţională Apele Române, respectiv alte instituţii cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă care fac obiectul Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundaţii, secetă hidrologică precum şi incidente/accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă şi poluări marine în zona costieră aprobat prin Ordinul nr. 459/78/2019 al Ministrului Apelor și Pădurilor și al Ministrului Afacerilor Interne, care se deplasează pentru acţiunile de prevenire, intervenţie şi eliminare a efectelor inundaţiilor, a incidentelor/accidentelor la construcţii hidrotehnice, poluărilor accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră, şi de reconstrucţie şi reabilitare a obiectivelor afectate, pentru executarea unor lucrări provizorii în regim de urgenţă – acces gratuit”.
Modificări se aduc și la contravenții, după cum urmează: „Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului–verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ. (2) Împotriva procesului–verbal de constatare și sancționare se poate depune plângere la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia ori la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia, aplicându–se în acest sens prevederile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, cu modificările și completările ulterioare”.
Citește și:
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)