sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  De acum, orice amendă se poate plăti și la noul dispozitiv automat de la Poliția Locală

  de Special Arad | 9 iunie 2023, 1:47 PM | Știri Arad

  0

  Primăria Arad anunță că, începând cu această săptămână, orice amendă se poate plăti și la Poliția Locală Arad, întrucât la sediul situat pe Calea Victoriei nr. 35 b-37 este operațional un sistem de plată al amenzilor, în urma amplasării unui dispozitiv automat de încasare numerar. Menționăm că a fost eliminată obligativitatea pentru plătitor de a preda o copie de pe extrasul de cont sau de pe dovada de plată emisă de sistemul de plăți către agentul constatator sau organul din care acesta face parte.

  Rămân în continuare valabile celelalte mijloace de plată, respectiv plata online, în conturile dedicate (indiferent de localitatea pe a cărei rază acestea funcționează, de domiciliul/reședința contravenientului ori de locul săvârșirii contravenției), la instituțiile de credit autorizate cu care există încheiate convenții, la Trezoreria Statului (amenzile care fac venit la bugetul de stat) sau la casieriile autorităților administrației publice locale ori ale altor instituții publice abilitate să administreze veniturile bugetelor locale.
  Cetățenilor li se comunică prin afișare, pe ecranul aparatului, în limba română, informațiile necesare pentru efectuarea plății, iar la final se eliberează o chitanță de confirmare a plății, care evidențiază suma plătită. Menționăm că persoanele care doresc să utilizeze aparatul pot solicita polițiștilor locali îndrumări în vederea efectuării plății.

  Precizăm că, potrivit O.G. nr. 2/2001privind regimul juridic al contravențiilor, plata amenzii se poate efectua în termen de 15 zile de la comunicarea procesului-verbal (personal, prin semnarea acestuia imediat după întocmire, prin poștă cu confirmare de primire, situație în care se menționează data poștei ori prin afișare la domiciliul contravenientului, caz în care se menționează data afișării la efectuarea plății), dată până la care contravenientul beneficiază de plata a jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege (menționată de agent în procesul-verbal). După 15 zile de la data mai sus menționată, contravenientul nu mai beneficiază de posibilitatea achitării a jumătate din sumă, urmând a se efectua plata pentru întreaga sumă stabilită de agentul constatator.

  De asemenea, cetățenii trebuie să țină seama de faptul că nu scapă de plata amenzii dacă refuză semnarea ori primirea prin poștă a procesului-verbal, care se va comunica oricum, existând posibilitatea acestora de a pierde atât termenul de plată a amenzii reduse, cât și termenul de contestație.

  Reiterăm faptul că potrivit OUG nr. 97/2005, art. 3, „mențiunea privind stabilirea reședinței se înscrie la cererea persoanei fizice care locuiește mai mult de 15 zile la adresa la care are locuința secundară”. În caz contrar, vă asumați consecințele, inclusiv pe cele din sfera comunicării legale a actelor la o adresă la care, în fapt, nu mai locuiți.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.