vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Consecvent în susținerea incompetenților, Falcă este la un pas să piardă Filarmonica. Primăriile, mai încolo

    de Valer Mărginean | 12 aprilie 2022, 8:30 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    3

    (foto: Facebook)

    Cu cât un domeniu este mai reglementat, cu atât pare mai greu de urmărit și, contrar intențiilor declarate de legislatori, de respectat. Așa sunt, bunăoară, reglementările în materie fiscală: stufoase, încurcate (uneori, contradictorii), aproape imposibil de respectat ad litteram, dar relativ ușor de „driblat” de către inițiați. La fel și reglementările ce privesc administrația publică la toate nivelurile, făcute parcă special pentru a fi încălcate tocmai de cei chemați să le respecte primii. De fapt, putem bănui că acesta a fost și este în continuare scopul celor chemați să reglementeze (nu mai intrăm acum în amănunte).

    Sigur, cam pentru toată lumea este clar de ce-i nevoie de transparență deplină în administrație. Mai ales, este clar pentru funcționari și aleși, care au înțeles foarte repede cât de important este să nu-și „bage nimeni nasul” în munca lor. Din păcate, noi, „supușii” administrațiilor, suntem mai degrabă indiferenți când primăriile, de exemplu, nu dau publicității tot felul de hotărâri și dispoziții, studii sau proiecte și prin asta chiar îi ajutăm să facă absolut ce vor. Cu siguranță, dacă în locul orașului, județului sau țării ar fi gospodăria fiecăruia dintre noi, cu casă, terenuri, mașini, salarii, pensii, cu găinile și porcii din bătătură sau cu murăturile și clisa din cămară, am fi atenți la fiecare act, la fiecare proiect ce s-ar face din banii noștri, la fiecare achiziție. N-am mai fi noi așa de îngăduitori sau chiar nepăsători când funcționarii sau aleșii ar „uita” să facă o comunicare. Așa însă, cât timp ne administrăm singuri gospodăriile proprii, ne interesează mai puțin sau deloc cum este manageriată Filarmonica sau cine conduce școlile ori dacă funcționarii și aleșii fac tot felul de jocuri murdare pentru a-și impune favoriții în posturi de conducere. Deși, repet, ar trebui să ne intereseze pentru că în joc sunt banii noștri – numai bugetul Filarmonicii este de peste 7 milioane de lei, bani ce vor fi cheltuiți cam după cum „va dori mușchii” managerului, iar aceasta este doar una dintre instituțiile susținute financiar de noi. Ca să nu mai spun că ar trebui să fim extrem de interesați cine sunt numiți directori la școli, pentru că de ei depinde în mare măsură educația copiilor noștri. Am spus „numiți” în cunoștință de cauză, concursurile fiind mai degrabă un test pentru organizatori, care trebuie să găsească portițe prin care să poată trece concurenții care corespund voinței partidului aflat la putere. Dar, uite că nici asta nu prea ne interesează. Și-atunci, cum să ne intereseze ce face primăria Arad cu evaluarea managerului Filarmonicii?

    Nu mai reiau povestea evaluării – amănunte puteți citi aici –, dar am să vă spun o alta, care începe, cum altfel?, cu o șmecherie. Primăria, prin grija secretarului (general, nu fruntaș sau caporal!) al municipiului, ar trebui să comunice la timp ordinea de zi a ședințelor de Consiliu local, împreună cu proiectele de hotărâri ce vor fi supuse aprobării consilierilor locali, iar aceste proiecte trebuie să fie însoțite de toate celelalte documente care le susțin, de la expunere de motive, la raportul serviciului de specialitate și, desigur, anexele. De ce? Pentru că așa spune legea, peste care nu poate trece nici un secretar, fie el și mareșal, nu general. Evident, toate acestea trebuie să fie publicate și pe pagina oficială a primăriei, tot prin grija secretarului unității administrativ-teritoriale, în cazul nostru, municipiul Arad.

    Am primit totuși alte două proiecte de hotărâre ce au legătură cu evaluarea managerului Filarmonicii. Un fel de a spune „evaluare”, pentru că, ceea ce trebuia să fie evaluare, a devenit o amplă acțiune de salvare de la repetenție a domnului Goe, cu promisiunea că va fi dus și la defilarea de 10 mai de la București de „mam’ mare, mamițica și tanti Mița”. Sau, poate doar de tanti Dana și nu la București, ci în orice altă parte a lumii, unde s-ar putea face noi și noi scenarii de salvare de la repetenție. Poate chiar la Bruxelles ori, mai ieftin, la sediul partidului, locuri în care pot primi binecuvântarea „patriarhului” Falcă, cunoscut promotor al competenței în administrație și politică.

    Să revenim însă la proiectele de hotărâre pe care cei din primărie au încercat să le „palmeze”, adică, cele privind soluționarea contestației la procedura de evaluare a managerului de la Filarmonica Arad, respectiv de numire a membrilor noii comisii de evaluare și a celorlalte.

    com contestatie
    Hotărârea de pus în ramă și în CV-ul membrilor comisiei

    Hotărârea comisiei de soluționare a contestației este un document de pus în ramă de lemn uscat, care să ardă repede, repede. Din cuprinsul ei nu se înțelege ce anume au judecat membrii comisiei. Oameni respectabili (unii), între care doi manageri de filarmonici (ambii „mufați” la fondurile gestionate de PNL pentru diverse „cântări”), au elaborat un document care seamănă cu o „partitură scrisă după ureche”. Poftim mostră de document oficial: „comisia a constatat (că) contestația este formulată cu privire la modul de respectare a procedurii privind organizarea și desfășurarea evaluării”? În ce constă nerespectarea? Ce drepturi i-au fost încălcate evaluatului, drepturi care l-ar fi pus în situația de a nu-și putea prezenta mărețul proiect? Fondul cauzei, adică procesul de evaluare, a fost afectat în vreo măsură, iar dacă a fost, în ce a constat? Toate întrebările astea, plus multe altele, vor rămâne fără răspuns.

    Și ce credeți că a analizat comisia asta de soluționare a contestației? Ne spun membrii comisiei, în document: „derularea procedurii privind desfășurarea evaluării”. Poate ne va explica președintele acestei comisii, domnul viceprimar Ilie Cheșa, fără să se facă și mai tare de rușine, cum a fost analizată „derularea desfășurării”.

    Iar pentru a comite un asemenea document, oamenii ăștia au primit, fără jenă, o grămadă de bani – tot din banii contribuabililor arădeni.

    Oricum, îl asigurăm pe domnul Cheșa că în „derularea desfășurării” activității sale politice îi vom reaminti de câte ori va fi nevoie isprava asta intelectual-juridică (ce va fi, cu siguranță, aprobată de consilieri). Pentru că va trebui, totuși, să se decidă cu cine votează. Acum este băiat mare, cu funcție, și trebuie să știe că nu poate oscila mereu între metafizica galbenă de Brad și clitorisul populist, roșu, de Dealul Fetii.

    Celălalt proiect cuprinde o mostră de pus la dosar și trimis la analiză și evaluare, când evaluarea funcționarilor publici va fi serioasă și reală. Mostra se numește „Raport al serviciului de specialitate” și, conform procedurii operaționale elaborată de primăria Arad (și verificată de doamna secretar general), ar trebui să cuprindă, printre altele: „consultările derulate în vederea elaborării proiectului de act normativ, organizaţiile şi specialiştii consultaţi, esenţa recomandărilor primite;  activităţile de informare publică privind elaborarea şi implementarea proiectului de act normativ; Totodată, acest document „are rolul de a analiza mai multe variante de realizare a scopului reglementării din perspectivă tehnică, economică şi juridică, cu prezentarea avantajelor şi dezavantajelor fiecăreia”.

    Altfel spus, acest raport ar fi trebuit să reflecte câteva din activitățile de informare privind persoanele alese să-l evalueze pe „domnul Goe”, consultările cu specialiștii în domeniu și așa mai departe. Dar, mai ales, numele celor selectați spre a fi propuși. Altfel, ce raport „de specialitate” este dacă doar dă indicații – să se constituie comisii „cu respectarea prevederilor legale în vigoare”. E drept, la unele este foarte drastic acest raport – semn de scrupulozitate aferentă experienței al autoarei – pentru că se cere „respectarea tuturor (s.n.) prevederilor legale în vigoare”. Nu te joci cu specialiștii din primăria Arad, promovați și susținuți fervent de aceeași doamnă secretar general.

    raport de specialotat
    Competența, în exercițiul funcțiunii de specialitate…

    Desigur, pentru a comite astfel de rapoarte, autorii nu pot fi simpli funcționari plătiți cu salariul minim pe economie, trebuie musai să fie șefi de Serviciu, cu salarii babane și indemnizații de conducere, cu obrazul cât talpa bocancului, ca să nu le fie jenă să-și pună numele și funcția pe astfel de „opere” administrative.

    Evident, nu putem ști ce va fi la ședința CLM, dar putem bănui că nu va fi respins niciun proiect, nici măcar acea penibilă hotărâre a comisiei de soluționare a contestației. Poate, totuși, vom afla care au fost acele proceduri care au dus la anularea fondului cauzei, adică a evaluării propriu-zise, altfel ne-am putea gândi că, după modelul ăsta, o instanță de judecată ar putea anula fondul unei cauze penale, pe motivul invocat de inculpat, că ușa sălii de judecată scârțâia…

    Nici despre noile comisii propuse nu putem ști nimic până nu le vedem la lucru. Interesant este că din cea de evaluare a managementului fac parte și reprezentanți din Ministerul Culturii și este destul de greu de crezut că aceștia se vor lăsa (se)duși de „procedurile” cu care tanti Mița îl tot susține pe Domnul Goe, mai strident chiar decât Gh. Falcă.

    Și, pentru că a venit vorba despre președintele PNL Arad, să amintim de o altă „evaluare” la fel de tipic liberală ca și cea de la Filarmonică. Este vorba despre evaluarea proiectelor pentru posturile de director la școlile din Pecica (despre care am scris aici). Acestea au fost „evaluate”, la proba de interviu, de soldați cuminți și ascultători ai primarului liberal din localitate, între care un profesor incapabil să obțină mai mult de 3,40 la examenul de titularizare (totuși, un geniu față de același primar liberal Antal Peti, intelectual rasat și vedetă de seamă în organizația arădeană condusă de Falcă și Cionca). Ei bine, evaluarea în cadrul probei de interviu a unuia dintre proiectele de management, realizată de „comisia à la Peti” a fost pur și simplu aruncată la coșul de gunoi de o comisie independentă, formată din profesori universitari, din alt județ decât cel în care primarul de Pecica poate face ce vrea câtă vreme este susținut de tandemul Falcă – Cionca. Diferența dintre cele două note este cam de trei ori mai mare decât cea de 1,05 obținută la titularizare de primarul vedetă-n PNL Arad (de la 5 și ceva, la 8!). Să mai precizăm că spre deosebire de contestația de la Filarmonică, unde s-a analizat încălcarea unor proceduri știute doar de inițiați, în cazul doamnei de la Pecica s-a analizat fondul problemei, adică, evaluarea proiectului, nu culoarea ușii de la intrare sau a ochilor lu’ tanti Mița.

    Una peste alta, spre dezamăgirea lui Antal, doamna pe care n-a vrut-o defel la Școala generală nr. 2, a câștigat bătălia și este noua directoare adjunctă. Se pare că Falcă deja l-a consolat spunându-i că așa e viața, nu poți câștiga mereu. Uneori mai și pierzi. Cum ar fi, de exemplu, bătălia pentru funcția de manager la Filarmonica Arad. Apoi, cea pentru primărie.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Mă, mai lasă-ne cu Filarmonica păcii și cu managerii ei, că de când am auzit de ea, pt sindicaliști niciun manager nu a fost bun. Frandes nu a fost bun, Tălmaciu la fel, Vacean, care i-a pus la munca și le-a interzis folosirea instrumentelor Filarmonicii in scopuri personale gen vase de croaziera, n-a fost bun, pe Orban l-au propus ei, acum nici ăsta nu e bun și asta pentru că, după zvonurile din oraș, omul care trebuie să-l înlocuiască este deja pregătit de unii consilieri locali. Niciun manager nu a fost schimbat pentru că nu ar fi fost bun, ci pentru că mereu era altul care își aștepta rândul.

      +6 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.