marþi, 26 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  Update 4Conflictul dintre pădurarul Jiva și familia Surda este vechi. A mai existat un atac cu armă!

  de Special Arad | 13 martie 2017, 9:56 AM | Gurahonţ | Știri Arad

  8

  Titlu principal (10 martie): Atac cu arme de foc asupra unui paznic de vânătoare de la Gurahonț!

  Știri Arad. Răfuiala între braconieri a atins cote alarmante aseară, în jurul 22, când asupra mașinii de teren a pădurarului Sorin Jiva s-a tras cu pușca, încercându-se eliminarea acestuia. Totul s-a întâmplat pe valea Iacobinilor la Ocolul Silvic de Stat Gurahonț, de la Cabana Bălești mai sus.

  Din informațiile pe care le deținem, Sorin Jiva este pădurarul care i-a deranjat cel mai mult pe braconieri, iar aseară, în timp ce-și făcea rondul, fiind în timpul serviciului, i-a surprins pe braconieri. Aceștia au tras asupra mașinii, rănindu-l în picior și plămân – dar asta nu e confirmat oficial.

  Se pare că doi dintre braconieri sunt din Secaș, iar unul din Șoimuș. Mai mult, dar informațiile nu au fost confirmate, doi dintre aceștia se pare că au fost prinși și vor fi reținuți.

  UPDATE – comunicat

  „Parchetul Tribunalului Arad a dispus începerea urmăririi penale, in rem – cu privire la fapte –, în data de 9 martie și succesiv la 10 martie, prin efectuarea urmăririi penale față de suspecții Surda Călin Ștefan și Tamaș Valentin pentru comiterea infracțiunilor de tentativă la omor, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și uz de armă fără drept, existând suspiciunea rezonabilă că, în cursul serii de 9 martie, au executat focuri de armă asupra victimei J.S., care se deplasa cu autoturismul său în apropierea cantonului silvic Brazi. Persoana vătămată a suferit plăgi împușcate. În acest moment, cercetările continuă pentru stabilirea adevărului în cauză”, este comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.

  UPDATE 2

  Ultimele informații cu privire la motivul atacului asupra pădurarului (care acum era încadrat paznic de vânătoare) Jiva sunt că la mijloc ar fi o răzbunare nu numai a braconierilor ci și a hoților de lemne.

  Asupra lui Jiva s-a tras cu „poște”, adică gloanțe cu bile, trei dintre acestea rănindu-l grav pe pădurar. Din informațiile pe care le mai deținem, se pare că Jiva s-ar fi deplasat 1 kilometru, de la mașina cu care a intrat în șanț, pe jos, până la Cabana Bălești, pierzând mult sânge. Acolo i-a spus cabanierei să cheme Ambulanța pentru că vrea să mai trăiască pentru fiul său. Din cauza pierderii acestei cantități mari de sânge, Jiva nu a putut fi operat.

  UDPADE 3

  Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au decis: „Față de inculpatul Surda Călin Ștefan s-a luat măsura preventivă a arestului la domiciliu, iar față de inculpatul Tamas Valentin cea a arestării preventive, ambele pe 30 de zile”. Aceștia pot face recurs.

  autori tentativa de omor

  UPDATE 4 – Conflictul dintre pădurarul Jiva Sorin, aflat acum la Spitalul Județean din Timișoara, și familiile din care provin atacatorii săi, sunt mai vechi. În urmă cu aproximativ trei ani, unchiul lui Surda a tras asupra casei pădurarului, în care se aflau soția și mama acestuia. În consecință, judecătorii l-au condamnat la închisoare și, din informațiile pe care le avem, atacatorul de atunci mai are de făcut vreo câteva luni până la eliberare.

  Cum spuneam mai sus, mobilul atacului asupra paznicului Jiva este nu atât braconajul cât traficul de lemn. Mai mult ca sigur, majoritatea familiilor din zonă se ocupă cu exploatarea lemnului și, în cazul în care cineva li se opune, atunci intervine „problema existenței”. Excluzând prelucrarea și exploatarea lemnului, nu prea ai, în zona Gurahonțului, cum trăi onorabil. Așa încât, când cineva îți spune stop, cum înțelegem că ar fi făcut Sorin Jiva, atunci  iese scandalul și, din păcate, se poate ajunge ca și acum la moarte de om.

  Din informațiile pe care le deținem, în ciuda faptului că procurorii i-au ridicat pe cei doi atacatori, conflictul nu este nici pe departe încheiat. Și, opinăm, atât timp cât legea nu va fi foarte clară în domeniul silvic, acest fel de reglări de conturi vor mai exista. și nu doar în zona Gurahonțului.

  Ca un amănunt interesant, reținut de noi, am aflat că familia Surda ar avea grijă, în zonă, de domeniul unui cunoscut om politic din Arad, de unde și „libertatea” de a face orice în zonă pentru că există „spate”. Până la confirmarea acestei informații nu dorim să facem public numele acestuia.

  Citește și Zeci de inspectori în control la Gurahonț și Lipova. Silvicultorii au „zăcut și suferit” seri la rând în cabanele IPA Lipova și Neudorf. Ministrul Cristiana Palmer speră la prinderea hoților din păduri…

   

   

   

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • ar trebui luata la puricat toata zona de la Gurahont pana la Halmagiu, pe linie silvica bineinteles. mai ales zona Avram Iancu-Varfurile, unde exista de-asemenea echipe de evazionisti si speculanti de lemn, fara nici o alta ocupatie sau venituri,dar au in curte cate 3-4 masini si tractoare. de unde ? din specula si evaziune, ca nu platesc nimic la stat, nici amenzile pe care le mai primesc de la jandarmerie prin piete.

    +8 voturi
    +1
    -1
    • Mafioata in haina statului!

     PROCUROAREA GULER DE LA GURAHONT ESTE PRINCIPALUL VINOVAT! (Cenzurat de redacție) NESIMTITO, DIN CAUZA „CLEMENȚEI” CU CARE II TRATAI PE BRACONIERI SI PE HOTII DE LEMN S-A AJUNS AICI! MA INTREB, OARE APUCI PENSIA IN FUNCȚIE, SAU TE SALTĂ DNA-ul? E PREA DE TOT, DOMNILOR DE LA DNA! FACETI CEVA CU ACEASTA (cenzurat de redacție)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

     +3 voturi
     +1
     -1
  1. Niste dobitoci de politisti au pus botul , cand i au prins cu lemne fara acte . Nr ul lui Seculici il am si eu dar nu stiu daca imi raspunde . In orice caz nu la 2 noapte. Asa ca daca le ati dat drumu….ramane sa il sunati pe Seculici …o sa va spuna cam ce pot sa va spun si eu.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  6 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.