sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Concert simfonic dedicat Zilei Naționale a României la Filarmonică… fără Imnul țării în program, decât la repetiții | Video

  de Tomck@t | 1 decembrie 2021, 3:18 PM | Cultură | Topic special

  0

  Concertul simfonic dedicat Zilei Naționale a României de către Filarmonica Arad nu este programat tocmai pe data Sărbătorii Naționale, ci pe a doua zi, joi (2 decembrie), ziua obișnuită de concerte a instituției de cultură. Programul anunțat, în mod bizar, nu conține Imnul Național, „Deșteaptă-te, române!”. În schimb, artiștii Filarmonicii l-au interpretat astăzi, în timpul repetițiilor, și au urcat videoclipul pe pagina de Facebook „Artiștii Filarmonicii Arad”, cu o urare tuturor românilor.

  „Românii de pretutindeni sărbătoresc pe 1 Decembrie Ziua Națională a României. Cu respect și recunoștință, ne-am început și noi azi repetiția prin intonarea Imnului Național. E ziua noastră, a voastră, a tuturor. La mulți ani, români! La mulți ani, România!” – este mesajul artiștilor Filarmonicii.

  Concertul simfonic dedicat Zilei Naționale a României din 2 decembrie, ora 19:00 (cu dirijorul Florin Totan și solista Anna Savkina din Rusia), oferă două lucrări emblematice pentru repertoriul muzicii clasice, românești și universale, „Divertismentul rustic” de Sabin Drăgoi și „Simfonia spaniolă” de Eduard Lalo.

  261117896 2223922194416063 6162784518131046383 n

  „Divertismentul rustic” al lui Sabin Drăgoi, partitura care a creat o modă românească după apariția ei și care a fost distinsă cu premiul de compoziție George Enescu în anul 1928, este prefațată astfel de unul dintre marile titluri violonistice ale secolului al XIX-lea, „Simfonia spaniolă” de Eduard Lalo, o partitură care la rândul ei inaugurează în muzica occidentală o serie de capodopere, inspirate din filonul folcloric și cântecul popular.

  Invitații orchestrei simfonice sunt dirijorul Florin Totan și violonista Anna Savkina (Rusia), o constantă colaboratoare a Filarmonicii în stagiunile ultimilor ani, câștigătoarea a numeroase premii internaționale, printre care Louis Spohr (Germania), David Oistrach (Rusia), Heino Eller (Estonia) și Andrea Postacchini (Italia).

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.