joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Concert și expoziție Liszt Ferenc la Arad, în Casa Pianului „Jacques Faix”

    de Special Arad | 24 aprilie 2023, 1:30 PM | Cultură

    0

    Pianista Anna-Andrea Antal / Casa Pianului Jacques Faix (foto: culture.hu / Special Arad)

    Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar din București și Asociația Jaques Faix din Arad vă invită joi, 27 aprilie 2023, începând cu ora 18:00, la Casa Pianului „Jacques Faix” (Arad, Episcopiei 25), la vernisajul expoziției intitulate „Turneul lui Liszt Ferenc în Banat, Transilvania, Muntenia şi Moldova, în 1846-47”, urmat de un recital susținut de pianista Anna-Andrea Antal.

    Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar din București a organizat în anul 2021, cu ocazia împlinirii a 210 ani de la naşterea lui Liszt Ferenc o expoziţie evocând turneul acestui pianist virtuoz, compozitor şi pedagog maghiar în Banat, Transilvania, Muntenia și Moldova în anii 1846-47. În viaţa lui Liszt anul 1838 a însemnat începutul unei perioade de aproape zece ani în care a cucerit prin concertele sale toată Europa. Datorită lui s-a născut forma de reprezentare artistică pe care o numim astăzi recital de pian, pianistul fiind primit peste tot ca un superstar din zilele noastre. Spre finalul acestei perioade, în toamna anului 1846, începutul anului 1847, îndreptându-se spre Constantinopol, Liszt a petrecut câteva luni pe teritoriul de astăzi al României, timp în care a susţinut numeroase reprezentaţii. Expoziția prezintă modul în care a fost primit Liszt, condiţiile de călătorie, comentariile apărute în presa din acele vremuri, întâlnirile cu elita intelectuală locală, atrăgând atenţia şi asupra mărturiilor care există astăzi în oraşele în care a concertat Liszt.

    Expoziţia a fost realizată de graficiana Fülöp Mária Magdolna. Materialul foto şi textele au fost selectate şi redactate de Bara Hajnal, în baza cărţii „Clavir şi cobză” de László Ferenc, respectiv studiul intitulat „Liszt Ferenc”, de Lakatos István.

    După București, Mogoșoaia și Iași, expoziția ajunge de această dată la Arad, una din stațiile importante ale turneului.

    În cadrul vernisajului va avea loc un recital de pian susținut de Anna-Andrea Antal, studentă la Academia de Muzică „Gheroghe Dima” din Cluj, laureată a primei ediții a Concursului Internațional de Pian din Târgu Mureș.

    Antal Anna-Andrea a absolvit Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș sub îndrumarea doamnei profesoare Kovács Zsuzsa. În prezent este studentă în anul 4 la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, la clasa prof. univ. dr. Csíky Boldizsár și asist.univ. dr. Mihai Diaconescu. Pe parcursul anilor de școală a participat la numeroase concursuri și olimpiade, unde a câștigat multe premii de excelență. A avut ocazia de a susține concerte cu Filarmonica de Stat Târgu Mureș ca solist, dar colaborează frecvent și cu orchestrele filarmonice din Cluj, Satu Mare, Craiova, Sibiu în cadrul concertelor „Rock the Symphony” alături de dirijorul târgumureșean Remus Grama. În 2021 a susținut un turneu european de muzică de filme în colaborare cu Filarmonica de Stat Sibiu. În 2022, în cadrul primei ediții a Concursului Internațional de Pian din Târgu Mureș a obținut Premiul pentru cel mai bun concurent târgumureșan, oferit din institutul nostru, câștigând oportunitatea de a susține acest recital la Arad.

    Program:

    – Johann Sebastian Bach: Preludiu și fugă în sol diez minor
    – Ludwig van Beethoven: Sonata Les Adieux, în Mi bemol major, op. 81a
    – Liszt Ferenc: Ricordanza
    – Claude Debussy: Suita Pour le piano – Sarabande
    – Liszt Ferenc: Rapsodia ungară nr. 3

    Expoziția și concertul vor avea loc în Casa Pianului, acel edificiu arădean în care a trăit și a muncit odinioară constructorul de piane și fotograful amator Jacques Faix.

    Despre Jacques Faix și Casa Pianului

    Jacques Faix s-a născut la Arad în anul 1870 – numele Faix îl moștenește de la tatăl lui, croitorul Jakab Faix care s-a căsătorit cu Ana Koditek, fiica unui renumit tâmplar din Arad, în atelierul căruia marele pictor Mihály Munkácsy a fost ucenic timp de 2 ani, cât a locuit în Arad. Jacques Faix inițial a dorit să învețe să construiască orgi, urmând școala de meserii din Arad, dar în final a plecat la Viena să se specializeze în construirea de piane. Primul lui atelier de construit piane l-a inaugurat în anul 1896 în centrul Vienei, unde a fost apreciat pentru calitatea pianelor. În anul 1901 directorul artistic al Școlii de muzică Schreyer din Arad (unul dintre cele 6 conservatoare din Europa la aceea vreme) îl contactează pe reputatul maistru constructor de piane propunându-i să se întoarcă la Arad cu scopul de a contribui la efortul elitei arădene de a organiza concerte cu mari artiști internaționali ai vremii, pe care Jacques Faix i-a cunoscut la Viena și nu numai. Jacques Faix s-a mutat acasă cu familia în anul 1901, amenajând în clădirea de pe strada Battyhány (astăzi Episcopiei) nr. 25 atelierul său numit „Atelier de construire piane și depozit de piane” și un „Salon al pianului” unde organiza serate muzicale pentru elita socială și culturală a Aradului. Concertele pentru marele public le organiza în sala mare a hotelului „Crucea Albă” (astăzi Hotel Ardealul) unde au concertat mari nume precum: Pablo Casals, Anton Kneisel etc.

    Casa familiei, care avea ca atracție principală muzica și promovarea artelor, a avut un rol important în viața culturală și socială a Aradului. Salonul lor a fost un loc notoriu de întâlnire a intelectualilor și artiștilor, vizitat adesea de celebritățile aflate în oraș. Poetul Ady Endre a trecut pragul salonului lor de mai multe ori, iar vizitei lui Pablo Casals îi stă mărturie fotografia acestuia cu dedicația pentru Jacques Faix. După moda vremurilor, familia s-a alăturat mișcării turismului înflorită la prag de secol XX. Drept consecință în 1910 Faix a fost ales în conducerea Asociației Turistice din Arad și era membru al Societății Carpatine Ardelene, respectiv Societății Kölcsey.

    Nu există date care să ne indice unde, când și de la cine și-a însușit Jacqus Faix tehnica fotografiatului cu excepția faptului că baronul Adolf Neuman a sponsorizat înființarea Clubului Foto in anul 1906. Primele informații se referă la primul său succes din 1905: a fost premiat la Budapesta la Expoziția Națională de Fotografie de Artă, ediția I, organizată de Photo Club, unde a participat cu 30 de diapozitive stereo. În 1906 a luat ființă Clubul Foto din Arad, Jacques Faix fiind membru în conducere acestuia din anul 1909. Perioada de glorie a durat până în anul 1914, a rămas motorul principal al vieții clubului și în perioada interbelică până la moartea lui în 1950. În anul 2004 Magyar Fotográfiai Múzeum (Muzeul Fotografiei Maghiare) a organizat la Kecskemét expoziția retrospectivă Jacques Faix și a publicat un volum selectiv cu titlul Jacques Faix, clasicistul din Arad. Concomitent, în Galeria Mai Manó a Casei Fotografiilor Maghiari au fost expuse fotografii realizate cu ocazia călătoriilor sale, cu titlul „Orașe la începutul secolului XX – Jacques Faix (1870-1950). (sursă: maimanohaz.blog.hu)

    Asociația Jaques Faix își propune ca în memoria celui a cărui nume îl poartă să promoveze la nivel local cultura și tinerii artiști, și să desăvârșească munca lui Faix de promovare, în comunitate arădeană și nu numai, a valorilor autentice. Organizatorii propun să treceți pragul acestei case, să îl cunoașteți mai îndeaproape pe Jacques Faix și să vă bucurați de evenimentele socio-culturale organizate, degustând un vin în compania diferitelor forme de exprimare artistică, așa cum se obișnuia în perioada de glorie a orașului Arad.

    Citește și: Înapoi în timp. Pianul Faix Jacques și-a reprimit casa din Arad și așteaptă serile de altădată

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.