miercuri, 21 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Concert eveniment la Arad: Orchestra de Cameră din Toulouse, Clara Cernat și Thierry Huillet – ambasadori ai patrimoniului muzical românesc | Foto • Video

  de Raluca Medeleanu | 26 august 2021, 11:11 PM | Cultură | Muzică | Topic special

  4

  Concertul de joi seara, la Sinagoga Neologă, a fost o raritate pe scena culturală arădeană! Orchestra de Cameră din Toulouse, una dintre cele mai vechi astfel de orchestre din Franța, în frunte cu solista violonistă de origine arădeană Clara Cernat și sub îndrumarea dirijorului – compozitor francez Thierry Huillet, a amintit publicului nu prea numeros din sală cât de valoroasă este muzica veche românească. Acesta este de altfel și scopul principal al evenimentului „Rapsodii pe teme românești”, un turneu care își dorește să conserve patrimoniul nostru muzical și, pe de altă parte, să valorifice moștenirea comunității evreiești din țară.

  Evenimentul a fost parte a unui proiect al Asociației Pantograf, organizat cu sprijinul Ministerului Culturii, Fondului Cultural Național, Institutului Francez, Comunității Evreilor din Arad și Primăriei Municipiului Arad – prin Centrul Municipal de Cultură Arad – și Asociația Culori cu Suflet.

  „Proiectul pe care asociația noastră l-a inițiat se numește Sunetul Sinagogilor, am mai avut concert la Lugoj, Caransebeș și Timișoara, continuăm la Arad și apoi la Oradea, sâmbătă. Proiectul își propune să multiplice eforturile comunităților evreilor de a pune în valoare acest patrimoniu extraordinar, iar noi am ales să facem acest lucru prin muzică”, a spus președintele Asociației Pantograf.

  „Exact acum 200 de ani, în 1821, au început să fie discuții despre construirea unei sinagogi la Arad. Dar construcția propriu-zisă a început abia în 1827. Construcția a durat până în 1834, când a fost finalizată, dar nu a fost foarte ușor de făcut acest lucru, deoarece au existat piedici. Pentru a putea fi realizată, judele Hirschl a trebuit să meargă la împăratul Francisc, i-a dat în gest simbolic un cadou, iar acesta, primindu-l, nu s-a mai opus construirii acestei sinagogi. În 1841 au introdus și orga, care acum o oră și jumătate s-a auzit, este funcțională și cântă foarte frumos, sperăm ca în viitor să o auziți și dumneavoastră”, a spus Raoul Vizental, președintele Comunității Evreiești din Arad.

  Concertul de la Arad, susținut de Orchestra de Cameră din Toulouse, a avut-o ca solistă pe Clara Cernat, care a debutat la Filarmonica Arad și care are numeroase premii internaționale, mai ales pentru repertoriul enescian. Are lansate multe albume cu muzica unor mari compozitori cum ar fi Enescu, ori Brahms. Virtuoaza violonistă este căsătorită cu Thierry Huillet, un multipremiat compozitor francez, care compune preponderent muzică de pian, dar cu care are și acest proiect de suflet: conservarea muzicii românești.

  IMG 5130

  Joi seara, au prezentat la Arad, în premieră, o lucrare inspirată de Sinagoga Nouă din cartierul timișorean Fabric, intitulată „Citadelle”, și patru rapsodii românești care poartă tot semnătura maestrului Huillet, inspirate din muzica noastră autohtonă, care la rândul ei a fost influențată de muzica otomană, greacă, armeană etc. De asemenea, în compozițiile muzicale respective am putut regăsi și numeroase „teme” specifice muzicii vechilor lăutari, care – din păcate – la ora actuală este pe cale de dispariție, foarte puține persoane depunând efortul să o conserve. Cei doi mari muzicieni, deși locuiesc la mii de kilometri de România, sunt printre cei care fac acest lucru. „Ne dorim ca melodiile lăutărești să pătrundă în sala de concert, să ajungă pe partituri”, a explicat Clara Cernat.

  Printre vechile compoziții muzicale românești, rearanjate într-o formulă contemporană de către Thierry Huillet, amintim compoziții create în anii 1700, preponderent de Dimitrie Cantemir (care a fost și cărtutar și compozitor!), combinate cu teme ale Mariei Tănase, ale lui Grigoraș Dumitru, ori Angheluș Dinicu. Ca detaliu, trebuie menționat că înainte de interpretarea vestitei „Ciocârlia”, în momentul de liniște, de afară au pătruns în sală sunete de păsări, lucru constatat cu entuziasm și de dirijorul Thierry Huillet.

  Frumusețea unei partituri poate anima muzicieni din lumea întreagă, noi vrem ca aceste partituri să ajungă și la muzicienii din generațiile următoare”, a spus Clara Cernat, amintind că în orchestra cu care cântă, deși este franțuzească, sunt și membri spanioli, catalani, ruși, ori francezo-germani.

  Seara s-a încheiat cu „Balada” de Ciprian Porumbescu.

  A fost un concert care ar fi meritat participarea unui număr mare de oameni, însă care a încântat urechile ale doar câtorva zeci, deși intrarea a fost gratuită. O rara avis printre mediocrele evenimente cu care se complace publicul arădean…

  Sperăm la cât mai multe astfel de evenimente de înaltă calitate pe viitor și cu un public pe măsură!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  2 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.