joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Concert simfonic dedicat Zilei Naționale a României la Filarmonica Arad

    de Special Arad | 29 noiembrie 2022, 11:57 AM | Cultură

    0

    Biletele la concertul „Crăciun de poveste” al Filarmonicii, din 22 decembrie, sunt deja vândute în întregime, la scurt timp după anunțarea evenimentului, dar iubitorii muzicii clasice se pot bucura de alte concerte ale instituției de cultură. Cel mai apropiat eveniment, la care biletele sunt încă disponibile, urmează pe 2 decembrie, ora 19, un concert simfonic dedicat Zilei Naționale a României.

    Invitații speciali sunt dirijorul Cristian Sandu și solista Ioana Cristina Goicea, iar în program se vor găsi lucrări de Ciprian Porumbescu, George Enescu, Grigoraș Dinicu, Constantin Silvestri și Mircea Chiriac.

    Regină a sensibilității, a poeziei și a nostalgiei, vioara este vocea centrală a serii extraordinare de 2 decembrie 2022, o seara simfonică dominată de prezența memorabilă a Ioanei Cristina Goicea, astăzi, una dintre interpretele de top ale violonisticii mondiale, într-un program de o expresivitate copleșitoare.

    Încărcată de simboluri sonore autohtone, îmbrățișate cu generozitate de literatura concertistică a ultimelor decenii, seara de muzica clasică românească vă așteaptă cu răscolitoarele Balade de Ciprian Porumbescu și George Enescu, cu romantica Serenadă de Mircea Chiriac sau cu fascinanta lume a virtuozității lui Grigoraș Dinicu, concentrată în paginile celebrei sale Hora staccato.

    Este deopotrivă o seară a virtuozității simfonice, echivalată prin energicele și temperamentalele dansuri populare românești, cuprinse în celebrele suite semnate de Constantin Silvestri, Bela Bartók sau Theodor Rogalski, dar și în spectaculoasa Rapsodie I de George Enescu.

    Capodopere incontestabile ale muzicii secolelor XIX și XX, accesibile, expresive și strălucitoare, splendidele partituri ale acestei seri de început de decembrie sunt percepute ca documente indispensabile pentru portofoliul orchestrelor și al interpreților de astăzi!

    Biletele pot fi achiziționate de la casieria Filarmonicii sau online, pe bilete.ro.

    Portret Ioana Cristina Goicea

    „Ioana Cristina Goicea este un artist adevărat, și asta este ceea ce contează. Are potențial să devină un star!” – Vadim Repin

    Violinista Ioana Cristina Goicea s-a născut în 1992 la București, într-o familie de muzicieni. Este fiica renumitei violoniste Cristina Anghelescu și nepoata pedagogului Aurelian Anghelescu.

    A absolvit Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din București, la clasa Prof. Radu Popescu și Rudolf Stamm și a continuat studiile în Germania la Universitățile de Muzică din Rostock, Leipzig și Hannover, cu profesorii Mariana Sîrbu, Petru Munteanu și Krzysztof Wegrzyn.
    În prezent, Ioana Cristina Goicea este profesor universitar de vioară la prestigioasa Academie de Muzică și Arte Performante din Viena (Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien), post obținut în Octombrie 2020, la vârsta de 27 de ani.

    Este laureată a concursurilor internaționale Regina Elisabeta (Bruxelles 2019), Indianapolis (USA 2018) și Fritz Kreisler (Viena, 2014). Este câștigătoarea concursurilor Michael Hill, Deutscher Musikwettbewerb Bonn, precum și a concursurilor internaționale Johannes Brahms și Andrea Postacchini.

    Ioana Cristina Goicea a concertat în săli renumite de concert din toată lumea: Concertgebouw Amsterdam, Berlin Konzerthaus, St Martin-in-the Fields Londra, Ateneul Roman, Wiener Konzerthaus, Townhall Auckland, Bozar Bruxelles, Melbourne Recital Centre, Meistersingerhalle Nürnberg, Shanghai Concert Hall, Konzerthaus Freiburg.
    Violonista Ioana Cristina Goicea a concertat ca solistă cu orchestrele Belgian National Orchestra, Nürnberger Symphoniker, NDR Radiophilharmonie Hannover, Auckland Philharmonia, Indianapolis Symphony, Baden-Baden Philharmonic, Südwestdeutsche Philharmonie, Norddeutsche Philarmonie, Filarmonica George Enescu, Orchestra Națională și Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Română de Tineret, I Virtuosi Italiani, precum și cu toate orchestrele simfonice din România. În 2015 a câștigat, împreună cu pianistul Andrei Banciu, premiul al doilea și „Young Award” la concursul internațional de muzică de cameră de la Trieste.
    A participat la prestigioasele Academii de Muzică de cameră: Verbier Academy și Heidelberger Frühling, la Masterclassuri în cadrul Kronberg Academy, precum și la cursuri de măiestrie cu profesorii Pinchas Zukerman, Mihaela Martin, Silvia Marcovici și Saschko Gawriloff.
    Ioana Cristina cântă pe o vioară „Gianbattista Guadagnini” (Parma, 1761), oferită de fundația Deutsche Stiftung Musikleben din Hamburg.

    Portret Cristian Sandu

    Absolvent al Liceului de Artă din Târgu Mureș, Cristian Sandu și-a continuat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, specializările dirijat cor, dirijat orchestră, muzicologi,e iar în prezent este conferențiar universitar dr. în cadrul aceleiași instituții. Format sub îndrumarea maeştrilor Victor Dumănescu și Petre Sbârcea, debutează ca dirijor în 2004, la pupitrul Operei Naționale Române din Cluj. În 2007 absolvă cursurile Academiei Internaționale de Dirijat „Ilya Musin” din Sankt-Petersburg, clasa Leonid Korchmar iar în perioada 2015-2019 beneficiază de îndrumările lui Nello Santi, dirijor pe care îl asistă în teatrele San Carlo din Napoli, La Fenice din Veneția, Teatro alla Scala din Milano sau Opera din Zurich.

    Recunoasterea sa profesională este validată și de câştigarea Premiului I la Concursul Internaţional de Dirijat Orchestră „Jeunesses Musicales” (București 2010). În același an obţine doctoratul în muzică cu cercetarea Stilemele verismului în evoluţia operei moderne.

    Cu un amplu repertoriu în genurile simfonic, operă sau muzică sacră, colaborează cu Opera Naţională Română Cluj, Opera Maghiară Cluj, Opera Naţională Bucureşti, Opera Naţională Iaşi, Opera Naţională Timişoara, Opera Craiova, Opera Brașov, Teatrul Naţional de Operă şi Balet Constanţa, Teatrul Naţional de Operă şi Operetă Galaţi, Orchestra de Cameră Radio București, Filarmonicile de Stat din Cluj, Iaşi, Sibiu, Satu Mare, Arad, Oradea, Târgu-Mureş, Botoşani, Bacău etc

    Participă în festivaluri și jurii internaționale: Concursul Internațional de Canto Petre Stefănescu-Goangă, Concursul Vocal Internațional Vox Artis, Concursul internațional de canto Alfredo Giacomotti, Black Sea Conductig Festival, Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Virginia Zeani.

    Prima sa apariţie internaţională are loc în 2006 cu Orchestra Radio din Kiev, în cadrul Daegu International Opera Festival (Coreea de Sud). Colaborează apoi cu Orchestra Națională a Ucrainei, Orchestra de Stat Klassika din Sankt Petersburg, Orchestra Simfonică Bruno Maderna din Forli, Orchestra Filarmonicii din Dnepropetrovsk, Orchestra Sinfolario din Lecco, Daegu Opera Festival Orchestra, Orchestra de Cameră din Palermo.

    Anul 2013 aduce prima sa apariţie la pupitrul Teatrului Academic de Operă şi Balet din Almaty (Kazakstan), la bicentenarul naşterii lui Giuseppe Verdi.

    În perioada 2014-2016 este dirijor invitat al Operei Naționale București, unde conduce premiera operei Rigoletto în compania regizorului Stephen Barlow. Colaborează cu nume mari ale baletului internațional, precum Alina Cojocaru, Johan Kobborg, Yana Salenko, Osiel Guneo, Xander Parish şi conduce producția de balet DSCH/The Dream, pe muzica de Shostakovici și Mendelssohn.

    Anul 2017 prilejuieşte debutul său în Japonia alături de Tokyo New City Orchestra, iar în 2018 în cadrul Festivalului Internaţional Virginia Zeani dirijează în premieră națională opera La Sonnambula împreună cu Filarmonica Naţională a Moldovei. În 2019 revine în Japonia pentru un turneu de concerte cu Osaka Symphony Orchestra și Tokyo 21C Philharmonic Orchestra.

    În 2020 debutează la Teatrul Colon din Bogotá, în fața Orchestrei Simfonice Naționale a Columbiei, cu baletul Lacul lebedelor, iar în 2021 colaborează în Serbia, cu Teatrul Național de Operă din Belgrad.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.