sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Complexul de 12 etaje de la Polivalentă, al secretarului de stat Mihai Pașca, a trecut de vot cu un amendament

    de Raluca Medeleanu | 17 ianuarie 2024, 10:29 AM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

    17

    Complexul multifuncțional de locuințe, birouri și magazine, de până la 12 etaje, care aparține secretarului de stat în Ministerul Justiției, Mihai Pașca, membru PNL, a mai trecut de un vot în Consiliul Local Municipal, însă cu un amendament legat de locurile de parcare care interferau cu spațiul verde din zonă.

    Proiectul ce prevede construirea complexului multifuncțional de până la 12 etaje, pe terenul de 5000 metri de lângă Polivalentă, a stârnit însă controverse în rândul unora dintre locuitorii din 10 blocuri situate în zonă, care au trimis în decembrie inclusiv o scrisoare Primăriei Arad prin care cereau respingerea lui.

    Un reprezentant al acestor asociații de locatari a luat cuvântul și în cadrul ședinței CLM de marți, 16 ianuarie, acuzând inclusiv că nu au avut loc consultări publice în momentul elaborării. Acest lucru a fost însă negat de arhitectul șef al Municipiului Arad, Sorin Ciurariu, care a susținut că proiectul a trecut prin toate fazele legale.

    Reprezentantul locatarilor nemulțumiți a acuzat și că prin construirea complexului, se va produce prea multă umbră blocurilor anterior construite, diminuează spațiul verde și va aduce un număr crescut de autovehicule. Mai mult, a făcut propunerea ca Primăria să încerce achiziționarea terenului respectiv pentru a îl lega ca utilitate de sala de sport și bazinul de înot, în loc să permită construirea de noi spații locative.

    Legat de acest aspect, trebuie amintit că terenul în cauză chiar a aparținut Primăriei Arad (Municipiului Arad, mai exact), care l-a dat Consiliului Județean, instituția din urmă având intenția să facă acolo un hotel pentru sportivi, în acționariat cu o firmă. Dar firma a dat faliment și a fost lichidată, iar terenul a fost scos la vânzare printr-o licitație, câștigată în cele din urmă de Mihai Pașca și Florin Lucian Pașca. În ceea ce privește modul de desfășurare a licitației în sine, au apărut controverse, expuse și într-o investigație pe Special Arad (vezi AICI).

    Revenind la ședința CLM de marți, 16 decembrie, pe lângă reprezentantul asociației de proprietari din zonă, s-a mai înscris la cuvânt încă un arădean, printr-o intervenție video, care a ridicat semne de întrebare și în legătură cu legalitatea Planului Urbanistic Zonal. Printre altele, a invocat problema spațiilor verzi, a locurilor de parcare care, din punctul dumnealui de vedere, ar fi prea puține, respectiv a afirmat că ar fi probleme inclusiv de securitate la incendiu, din cauza „îngrămădirii” complexului între clădirile existente, pe străzile înguste. Cetățeanul a acuzat și că nu s-a făcut un studiu de oportunitate / de marketing pentru a determina dacă o astfel de clădire cu spații comerciale și birouri chiar este necesară în acea zonă.

    „Nu punem în discuție nerespectări care ar putea duce la invalidarea unui proiect”

    plansa complex multifunctional mihai pasca polivalenta

    În legătură cu aspectele expuse în cele două intervenții, arhitectul șef a susținut că toate temerile sunt nefondate.

    „În ceea ce privește partea de însorire, pentru toți cei care știu locația, nu există nicio construcție la nord. Din punctul ăsta de vedere, soarele se mișcă de la est la vest, fără ca această investiție să umbrească ceva, deci cine a ridicat această problemă, ori nu știe unde este locația, ori nu știe ce înseamnă studiu de însorire.  Din punctul de vedere al normelor și normativelor, pe lângă faptul că aici există colegul meu arhitect, care a întocmit documentația conform legislației în vigoare, lucru care e indubitabil, nu punem în discuție nerespectări care ar putea duce la invalidarea unui proiect.

    Din punct de vedere al consultării, s-au produs toate etapele de consultare și proiectul a ajuns în fața dumneavoastră pentru că a trecut prin toate etapele, conform legislației în vigoare și normativelor privitoare la PUZ-uri. 

    Din punct de vedere al spațiilor verzi, noi avem o hotărâre de consiliul (din 2022, care impune un procent mai mare, n.red.), dar care se aplică din momentul în care a fost aprobată, ori acest proiect a avut începutul înainte de hotărârea de consiliu. În aceste condiții, la fel ca la toate celelalte proiecte, nu am aplicat hotărârea de consiliu”, a spus arhitectul șef Sorin Ciurariu.

    Despre normele ISU, a spus că nu își pune problema că nu vor fi respectate prevederile la momentul în care va fi construit complexul.

    „Avizul acesta nu se dă la PUZ, ci la autorizație. În funcție de cum se conformează față de indicatorii maximali stabiliți prin PUZ, se dă avizul respectiv. S-ar putea să fie mai puține etaje, s-ar putea să fie mai puține apartamente, mai puține mașini… aici există un maximal, care trebuie agrementat printr-un proiect de autorizare și proiectul acela trebuie făcut la momentul la care se face, conform legislației în vigoare”

    Proiectul a trecut de vot, dar cu un amendament care mută parcarea exterioară pentru că ar fi desființat spațiul verde

    „Motivația: pentru a se evita schimbarea destinației spațiilor verzi. Propunem, la articolul 2 se introduce un nou punct, 2.6, având următorul conținut: prin excepție de la articolul 1 și 2, parcarea publică din exteriorul incintei se va realiza în condițiile legii, pe cheltuiala exclusivă a investitorului, fără nicio pretenție ulterioară și fără contraprestație, pe un alt amplasament decât cel propus, astfel cum a fost stabilit de către Consiliul Local al Municipiului Arad, pe un teren adecvat în proximitate, fără destinație de spațiu verde”, este amendamentul citit de consilierul local Cosmin Buruc, totodată și președintele ședinței.

    Atât amendamentul cât și întregul proiect au trecut de votul consilierilor, însă nu au primit unanimitate de voturi, 2 consilieri (PMP) s-au abținut de la vot, iar alți 5 (USR) au votat împotrivă.

     

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Daca se si face va fi mișto. Bravo primăriei ca nu a pus botul la cei care doar baga de vina și instigă pe altii, gen USR și alți agitatori din zonă. Progresul apare cand faci nu cand gasesti motive sa nu faci. Poate schimbam si primarul anul acesta să mai mișcăm Aradul în sus

      --6 voturi
      +1
      -1
    2. Deranjant pentru mine este modul in care prin diverse asocieri, manevre cei care vremelnic se afla la conducerea urbei au decis sa “privatizeze” terenurile orasului! Si culmea sunt platiti serios sa munceasca vicios!
      Pana la aceste ultime etape deja’ totul a primit aspect de legalitate!
      Dar sa ai tupeul sa numesti pe cineva invidios sau sa-l preamaresti pe investitor este cinic si revoltator!

      +4 voturi
      +1
      -1
    3. Pentru Sorin:

      Tu ai văzut cum stau treburile cu terenul pe care se construiește măgăoaia aia ?
      A fost terenul municipalității și a ajunsla cine trebuie în final.
      Vă fură ăștia pe față,construiesc ce vor și unde vor, iar arădenii dorm pe ei.
      Li se mai miră că Oradea și Timișoara sunt cu mult peste.

      +4 voturi
      +1
      -1
    4. pt csm
      cand stii tu ca a fost al municipalitatii terenul? acum 20 de ani?ai verificat macar ce sustii? sau e mai usor sa iei de bun tot ce insinueaza presa influențată și cei care vor sa scoata castig politic din asta? stii ca instanța a decis lichidarea acolo si scoaterea terenului la licitație? cel mai usor e sa arunci cu noroi pt ca daca altul a facut ceva inseamna ca puteai si tu sa faci. dar poate nu ai fost in stare ceea ce e greu de acceptat. si atunci e mai la indemana sa murdaresti reusita altuia

      --3 voturi
      +1
      -1
    5. pt Mihai Todoca
      asa si? era un teren cu procese si plangeri penale la momentul acela. pretul la o astfel de licitatie se stabileste prin evaluare. instanta a decis ca trebuie scos la licitatie. putea sa il cumpere oricine inclusiv oricare dintre cei care comenteaza acum. si inainte sa spunem minciuna cu „nu s-a stiut ca se vinde”, vanzarea s-a facut la a 8a sau a 10a licitatie, iar in presa s-a tot scris de situația terenului. Nu ai cum sa tii secret atatea termene. oricine se interesa afla toate conditiile. Cateodata explicatia e si indiferența nu doar corupția. Probabil ca daca era cumparat de orice alt dezvoltator toata lumea dadea din umeri. dar aici fiind usor de speculat politic e prilej de manifestat frustrarile. am si eu o intrebare: unde in minunata investigatie la care ati postat linkul rezulta ca cei care au cumparat terenul au comis vreo ilegalitate. si de ce peste 10 ani cand terenul era al celor de la continental nu ati avut nimic de comentat. nu de alta dar daca a fost vreo nelegalitate, acolo s-a comis. Frustrarea si invidia, mai ales motivate politic nu fac decat sa potențeze pe cel împotriva caruia se îndreaptă. Aveți un exemplu ăn Arad cam de 20 de ani. Si e bine mersi. Cred ca mai trebuie sa schimbați placa

      --4 voturi
      +1
      -1
    6. @dani
      Cine a “adus” ca aport terenul care apartinea orasului intr-o investitie? Si nu, nu a apartinut niciodata Continentalului!
      Iar banii cheltuiti care erau ai Continentalului in aceasta au fost echivalati cu terenul! Ori ar fi trebuit recuperati de la cei care i-au cheltuit!
      Rationamentul dvs. este specific distorsionarilor/manipularilor realitatii care au loc de zeci de ani sub obladuirea unei justitii esuate in slujba puterii!

      +3 voturi
      +1
      -1
    7. Proiectul pare frumos, interesant si cred ca este nevoie de investitii; banuiesc ca aceasta a fost si intentia la nivelul asocierii!
      Ceea ce deranjeaza este modul in care s-a ajuns la achizitia terenului si ca nu au fost responsabilizati pentru banii respectivi, vinovatii! Iar terenul sa fi reintrat in proprietatea orasului!

      +2 voturi
      +1
      -1
    8. @ElenaE
      Când un Proiect începe cu o hoție „cât casa”, când sunt „puse la bătaie” abuzuri la limita legii (și peste , depinde pe cine întrebi), când se face trafic de influență „la greu”, pt albirea acestei tâlhării, când slugoii șefului beneficiar se întrec în a-i lua apărarea cu cele mai inepte justificări, deci, când toate astea se întâmplă sub nasul nostru, dvs mai aveți speranța unui „Proiect frumos, interesant, de care era nevoie…?”
      .
      Sincer, vă admir optimismul…
      .
      PS: nu știu cum naiba dar:
      – Magazinul Ziridava și clădirile adiacente goale, deși în „buricul târgului” , e deja un proiect mort (în majoritatea marilor orașe, vechile magazine „universale” , gen Ziridava, au fost rentabilizate cu succes);
      – proiectul Galleria Mall e și el mort;
      – fostul Mall Armonia a și dispărut deja;
      – pe Centru sunt o mulțime de clădiri goale , complet nefolosite, etc
      – și atunci DE CE CREDEȚI că acest proiect ar fi fezabil?
      Poate doar dacă „dl. Secretar de Stat” , cel „alb” și „complet legal și imaculat” nu ÎI VA „CONVINGE” PE PATRONII cu sedii de birouri și magazine, că TREBUIE să se mute în „gemenii” ăștia doi, dacă vor să le mai meargă afacerile…
      Iar de probleme „juridice”, normal că n-o să-i doară capul.
      Ei bine, cine intră într-o asemenea locație, are toate șansele să plece „și fără chiloții decpe el” , dar în deplină „legalitate”.

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.