duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  CNAS, din nou în impas. Nu se mai emite cardul european de sănătate

  de Special Arad | 14 august 2019, 8:49 AM | Naţional

  0

  După ce sistemul informatic a fost blocat de peste o lună, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a intrat într-un nou impas şi nu mai emite carduri europene de sănătate. Concret, instutuţia discută în prezent oferte pentru furnizarea respectivelor carduri, iar mai multe firme speră să câştige contractul, după ce au depus oferte la CNAS.

  Citește și „Sistemul informatic al CNAS nu a funcționat aproape o lună. Ce spune directorul CJAS Arad, Gheorghe Domșa

  Lentoarea cu care se rezolvă problemele în sistemul de asigurări de sănătate dă peste cap planurile de concediu şi planurile studenţilor care pleacă la studii în altă ţară. Specialiştii din sistem spun că este destul de târziu pentru discuţia pe baza ofertelor şi că, în tot acest timp, oamenii au de suferit iar adeverinţa în limba română, care, chipurile, ţine loc de card, nu este de niciun folos acestora. Câteva companii prestatoare de servicii electronice au depus oferte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru furnizarea de servicii de producţie şi distribuţie a cardului european de asigurări de sănătate, arată profit.ro. Contractul durează 3 ani şi are o valoare estimată de 11,41 milioane de lei. Pe scurt, cardul european de sănătate este documentul care conferă titularului asigurat dreptul la prestaţii medicale necesare în cadrul unei şederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene (UE). Acest document se eliberează la cererea persoanei asigurate, pentru deplasări scurte (de maxim un an) în afara graniţelor României şi este valabil numai pe teritoriul statelor membre UE. Cardul european de asigurat nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este condiţionată de prezentarea acestuia, fiind suficientă prezentarea oricărui alt tip de asigurare medicală.

  Citeste mai mult pe adevarul.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.