sâmbãtã, 22 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Clinici care „tratează homosexualitatea” încă funcţionează în China

  de Special Arad | 30 iulie 2014, 3:01 PM | Internaţional

  1

  Activiștii pentru drepturile homosexualilor din China se pregătesc pentru ceea ce cred că ar putea fi o piatră de hotar în lupta împotriva tratării homosexualităţii ca pe o boală, în ţara lor natală. La finele acestei luni, un tribunal chinez va judeca primul proces intentat împotriva unei clinici care susţine că „vindecă” persoanele gay.

  După ce campaniile duse de comunităţile LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și transsexuali) din Europa și America au reuşit, cu mai mult timp în urmă să determine comunitatea medicală să se pronunţe împotriva unui astfel de tratament, acum activiştii din China îşi doresc ca şi medici din ţara lor să le urmeze exemplul. Drumul, lung şi anevoios, abia acum începe însă.

  Într-o clădire de birouri din oraşul Nanjing, din estul Chinei, la capătul unui coridor întunecat, se află Centrul de Psihiatrie al Oraşului Nanjing. Format dintr-un birou de mici dimensiuni şi o cameră de tratament, la etaj, centrul se laudă cu tratamentele sale împotiva „pornirilor gay”. Deşi în China homosexualitatea nu mai este considerată o afecţiune mintală de peste 10 ani, clinici precum aceasta sunt încă uşor de găsit, relatează bbc.com într-un amplu reportaj pe acest subiect.

  Medicul Zhou Zhengyou, care profesează la Centrul de Psihiatrie al Oraşului Nanjing a scris mai multe cărţi pe această temă, printre care una adresată părinţilor care observă înclinaţii gay la propriii copii. Ideea de bază a cărţii este că „vina” le aparţine părinţilor care nu sunt suficient de pricepuţi în a-şi creşte copiii. Dr. Zhengyou susuţine că a vindecat până la 70% din pacienţii săi gay, menţionând însă că procesul este unul dificil şi îndelungat. Tariful său este de 120 de dolari pe sesiune, o sumă destul de mare, raportată la salariul mediu din China. Metoda pe care o foloseşte este cea a consilierii şi susţine că nu apelează la aşa-numita terapie prin aversiune, practicată de alte clinici din China.

  Terapia prin aversiune presupune mai multe tipuri de practici, printre care şi aplicarea de şocuri electrice. „Când pacientul are un gând homosexual este electrocutat”, explică Zhengyou. Alţi terapeuţi se folosesc de anumite substanţe injectabile care le induc pacienţilor o stare de rău şi sunt aplicate, de asemenea, în momentele în care aceştia au „gânduri homosexuale”.

  Comunitatea LGBT din China a început să reacţioneze, organizând mai multe proteste, unele în locurile în care se desfăşoară conferinţe medicale. În plus, pentru prima dată, statul chinez le-a permis activiştilor să conteste în instanţă activitatea clinicilor care tratează persoanele gay. Procesul este intentat de un activist care s-a supus voluntar unei terapii prin aversiune pentru a aduna dovezi împotriva acestui tip de practici. Liderii comunităţii LGBT speră că acest proces va duce la scoaterea în afara legii a clinicilor psihiatrice pentru persoane gay.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.