marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Citizenit cheamă „particulele” creative ale Aradului la ateliere de design mobilier urban și amenajare peisaj

    de Tomck@t | 18 septembrie 2021, 11:46 AM | Cultură | Recomandările editorilor

    0

    Pregătirile sunt în toi pentru cea de-a patra ediție a festivalului cu care Asociația Citizenit a debutat masiv în conștiința publică, însă „Particles” nu se adresează doar participanților la evenimentul gata făcut. Scopul festivalului este să adune laolaltă toate energiile creative ale orașului, pentru a crea un eveniment și o ambianță urbană „cum nu s-a mai văzut la Arad”. În acest sens, Citizenit lansează seria de ateliere dedicate intervențiilor colective în spațiul festivalului, pe Malul Mureșului.

    „Între 27 septembrie și 7 octombrie, poți participa la atelierele de design mobilier urban și amenajare peisaj coordonate de artiști, arhitecți, peisagiști și designeri”, anunță organizatorii. Pentru a contribui la „Particles”, doritorii se pot înscrie la unul sau mai multe ateliere, completând acest formular.

    Termenul limită de înscriere este 24 septembrie, iar participarea va fi confirmată în 25 septembrie. Participarea este gratuită, materialele fiind asigurate de către organizatori.

    Timpul de desfășurare a atelierelor poate varia în funcție de disponibilitatea participanților, anunță Asociația Citizenit, precizând că numărul de participanți la ateliere este limitat.

    Despre ateliere:

    Atelierul „Locuri colective”
    Coordonatori: Raluca Rusu și Alex Ciobotă (grupul Studio Peisaj)
    Data: 30 septembrie, între orele 10:00 – 19:00.
    Atelierul se concentrează pe exercițiul de a crea locuri de întâlnire, intersecție, așezare și socializare pornind de la mediul ambiental și de la peisaj. Folosindu-se de elemente naturale, istorice și urbane precum vegetația locală, râul Mureș, cetatea veche a Aradului, Podul Traian, Casa Vămii și complexul industrial Teba, participanții vor experimenta peisajul pornind de la experiențele personale.
    Studio Peisaj vă invită prin acest atelier să lăsați amprente vizibile și invizibile în peisaj prin creativitate, resurse locale, meșteșug și muncă colaborativă.

    Atelierul „(de)(re)Construct”
    Coordonator: Maria Tămășan (Asociația Culturală Vernacular, Asociația Pro Vlaicu)
    Date: 4 și 5 octombrie, între orele 14:00 – 19:00.
    Atelierul propune participanților un exercițiu de descifrare a spațiului pentru a identifica și evidenția elementele valoroase pentru patrimoniu: monumentele istorice, locuri de importanță semnificativă, elemente naturale. Rezultatul atelierului va fi o lucrare colectivă de tip instalație care să sublinieze prezența patrimoniului în peisajul urban. Participanții se vor folosi de percepțiile proprii pentru a adăuga elemente de valoare în instalație care să transmită povestea locului.

    Atelierul „Pasiv sau activ”
    Coordonatori: Ildiko Biro și Teo Cociuba (ID design studio)
    Date: 27 septembrie – 7 octombrie, în timpul săptămânii între orele 16:00-19:00.
    Atelierul propune amenajarea spațiului care se află la intersecția dintre liniile imaginare trasate între râul Mureș, Podul Traian, cetatea veche a Aradului – cetatea Turcească, Casa Vămii și complexul industrial Teba. Amenajarea va începe prin curățarea spațiului și crearea unor elemente de mobilier urban și a unor spații de relaxare și contemplare care să implice activități colaborative de meșteșug.
    Prin acest atelier, ID design studio invită participanții la o acțiune colectivă de responsabilizare și punere în valoare a unui spațiu neglijat.

    Atelier de artă murală pentru tineri
    Coordonator: Diana Serghiuță-Popa
    Date: 27 septembrie – 8 octombrie, în timpul săptămânii între orele 16:00 – 19:00.
    Deschis pentru participanți cu vârste între 15 și 25 de ani.
    Acest atelier invită participanții la crearea unei lucrări murale colective care să adauge un strop de culoare în spațiul festivalului. Participanții se vor familiariza în cadrul atelierului cu tehnici de pictură murală și vor realiza împreună o compoziție care să reflecte spațiul înconjurător și creativitatea colectivă.

    Atelier de împletit șezlonguri
    Coordonator: Constantin Perva
    Data: 30 septembrie, între orele 10:00 – 19:00.
    Atelierul le propune participanților asimilarea unor tehnici de meșteșug popular prin care să construiască obiecte utilitare folosind fibre vegetale sau lemnoase. Din acest atelier vor rezulta șezlonguri care vor rămâne în zona festivalului, reprezentând o soluție sustenabilă de intervenție în spațiu și de transformare a peisajului urban.

    Atelierele au loc în cadrul proiectului „Laborator intraurban. Spații interculturale”, un proiect Citizenit al cărui scop este punerea în valoarea a unui spațiu cultural prin intervenții interdisciplinare și implicarea comunității locale. Proiectul cultural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și de Centrul Municipal de Cultură Arad.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.