marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Cinci proiecte ale Primăriei, de circa 220 milioane lei, în faza de precontractare prin Programul „Anghel Saligny”

  de Raluca Medeleanu | 11 februarie 2022, 12:25 PM | Administraţie | Topic special

  0

  Primăria a anunțat încă din toamna anului 2021 că depune spre finanțare mai multe proiecte ce prevăd lucrări la drumuri, respectiv canalizarea și iluminatul din municipiu, prin programul multianual „Anghel Saligny”. În ședința CLM de luni, 14 februarie, consilierii vor supune la vot în acest sens actualizarea unor părți din documentație, la solicitarea Ministerului Dezvoltării. În total, Primăria solicită circa 220 milioane de lei din bugetul de stat.

  Programul naţional de investiţii „Anghel Saligny” (numit și PNDL 3) este coordonat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei și are ca obiectiv finanțarea de investiții ale unităților administrativ-teritoriale care vizează dotări tehnico-edilitare şi de acces la căile de comunicaţie. Pentru municipiile reședință de județ, cum este și Aradul, prealocarea minimă este de 43 milioane lei cu TVA pentru cel puțin un proiect eligibil.

  În cadrul acestui apel, Municipiul Arad a depus cererea de finanțare pentru cinci proiecte separate, care acum se află sub analiză la Minister, în faza de precontractare. În acest sens, consilierii locali trebuie să aprobe o formă actualizată a cererii de finanțare, pentru fiecare dintre aceste proiecte, împreună cu devizul general estimativ al obiectivelor de investiție.

  Cele cinci proiecte sunt după cum urmează:

  Proiectului „Amenajare drum de acces Zona Industrială Vest și iluminat public”

  În cadrul acestui proiect de intenționează realizarea unui drum de acces, în zona respectivă, de o lungime de 613 metri și o lățime a părții carosabile de 7 m, cu pantă unică de 2,50% spre stânga (apele metorice de pe carosabilul propus fiind dirijate spre șanțul existent în partea stângă a drumului). Durata de execuție a lucrărilor este estimat la mai mult de 6 ani (80 luni).
  Valoarea totală a acestei investiții ar urma să se ridice la 5.612.536,62 lei, din care valoarea care ar urma să fie acoperită prin programul „Anghel Saligny” ar fi de 5.367.060,29 lei, iar cea acoperită din bugetul local al Aradului de 245.476,33 lei.

  Proiectul „Drum de legătură între Zona Industrială Vest și Drumul Expres Arad-Oradea”

  Municipalitatea dorește să construiască un drum care să facă legătura între Zona Industrială Vest și viitorul drum expres Arad-Oradea  aflat în faza de elaborare a documentației tehnice, proiect implementat prin asocierea dintre Consiliul Județean Bihor, Consiliul Județean Arad, Municipiul Oradea și Municipiul Arad, pentru care se va primi finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare).
  Drumul de legătură între Zona Industrială Vest și Drumul Expres Arad-Oradea ar urma să fie un drum de centură tip DN, cu 2 benzi pe sens pentru o lungime de 2510 m, drum local lărgit de la 2 la 4 benzi pentru o lungime de 927 m și un podeț de acces peste un canal deschis de preluare/descărcare ape pluviale. Durata de execuție a lucrărilor este estimată la 5 ani.
  Valoarea totală a investiției este de 40.041.719,68 lei, din care valoarea care ar urma să fie acoperită prin programul „Anghel Saligny” ar fi de 39.189.472,62 lei, iar valoarea din bugetul local: 852.247,06 lei.

  Proiectul „Rețele de canalizare ape uzate și canalizare pluvială aferente străzilor de pământ”

  Prin acest proiect, Primăria dorește crearea de rețele de canalizare ape uzate și canalizare pluvială aferente pentru 8 străzi de pământ din municipiul Arad: Furnicii, Lucernei, Mihail Mărcuș, Gheorghe Șerban, Lazăr Augustin, Dimitrie Bagdazar, Digului și Vulturilor.
  Durata lucrărilor este estimată la 3 ani. Valoarea totală a obiectivului de investiție este de 8.396.543,16 lei, din care prin „Anghel Saligny”
  7.493.392,38 lei, iar din bugetul local 903.150,79 lei.

  Proiectul „Amenajare Pasaj Subteran Piața Drapelului”

  Primăria intenționează să realizeze un pasaj rutier subteran în Piața Drapelului (Podgoria), respectiv un drum public cu 4- 5 benzi, ce intră în intersecția din P-ța Drapelului. Realizarea unui pasaj rutier subteran ar include și ample lucrări conexe: devieri/relocări de rețele subterane (apă, canal); devieri/relocări de rețele subterane (linii electrice LES; termoficare, telefonie, etc; lucrări reconfigurare sistem de semaforizare, iluminat public, e-ticketing; reconfigurare traseu de transport public de călători cu tramvaiul (linii de tramvai și stații călători).
  Durata obiectivului de investiție ar urma să fie de 10 ani.
  Valoarea totală a obiectivului de investiție: 165.703.150,00 lei, dintre care prin programul „Anghel Saligny” s-ar dori obținerea a 157.254.150,00 lei, iar din bugetul local alocarea a 8.449.000 lei.

  Proiectul „Reabilitare străzi de pământ în municipiul Arad”

  Municipalitatea a inclus în acest proiect 8 străzi (nemenționate cu denumirea în proiectul de hotărâre) cu o lungime totală de 3,8 km.
  Durata obiectivului de investiție este de 5 ani. Valoarea totală a investiției ar urma să fie 10.864.847,24 lei, din care prin programul „Anghel Saligny” 10.454.537,98 lei, iar din bugetul local 410.309,26 lei.

  Ministrul asigură că cel puțin un proiect va primi finanțare

  Dat fiind faptul că, la nivel național, Primăriile au cerut peste 137 miliarde de lei, deși bugetul Programului „Anghel Saligny” este de numai 50 de miliarde lei, rămâne de văzut care/câte dintre cele cinci proiecte depuse de Primăria municipiului Arad vor fi selectate în final. Dacă e să luăm în considerare promisiunea Ministrului Dezvoltării, va primi finanțarea cerută măcar unul dintre proiectele depuse.

  „Am prealocat, garantat, pentru fiecare comună, oraș, municipiu, județ și sector, o sumă minimă. Astfel, în fiecare localitate poate fi demarată cel puțin o investiție, dacă cererea de finanțare a fost depusă corect. Dorim, astfel, să asigurăm dezvoltarea echilibrată a României și o finanțare corectă, care nu depinde de culoarea politică a primarului”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, în 9 noiembrie, data la care s-a încheiat depunerea cererilor de finanțare.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.