sâmbãtã, 25 mai, 2024

Special Arad Logo

  Veniturile și cheltuielile de la Aeroportul Arad, cu 33% mai mari față de anul trecut

  de Raluca Medeleanu | 22 martie 2024, 5:50 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  0

  A fost întocmită documentația aferentă bugetului pe 2024, pentru Aeroportul Arad, consilierii județeni fiind chemați în ședință, miercuri, 28 martie, pentru aprobare. Atât veniturile cât și cheltuielile aeroportului sunt estimate să fie cu 33% mai mari față de anul trecut, aflăm din proiectul de hotărâre. Majorările se reflectă și la salarii.

  Veniturile Aeroportului Arad calculate pentru anul acesta se ridică la 13.396.000 lei, 2.275.000 lei fiind veniturile proprii, 8.280.000 lei din bugetul județului Arad (din care 5.980.000 lei – ajutor de stat pentru acoperirea deficitului de finanțare a serviciilor aeroportuare), respectiv din alte transferuri / subvenții.

  Din raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre, aflăm că atât veniturile, cât și cheltuielile de la aeroport înregistrează o creștere de 33%:

  Creșterea veniturilor este justificată printre altele și de o creștere a veniturilor proprii estimate (cu 7%) și a bugetării unui deficit de acoperit prin subvenții și transferuri aferente cifrei de afaceri cu 18% mai mare. Mai mult, este prevăzută și o creștere de 313% la veniturile din subvenții, datorată celor două proiecte cu finanțare europeană finalizate în cursul anului 2023 de către Aeroportul Arad.

  Pe de altă parte și cheltuielile totale bugetate pentru anul 2024 sunt în creștere cu 33% față de cheltuielile realizate în anul 2023. Anul acesta, „ele sunt preconizate la suma de 12.937.000 lei, din care cheltuielile de exploatare sunt 12.917.000 lei, iar cheltuielile financiare sunt de 20.000 lei. În structura cheltuielilor de exploatare, ponderile cele mai importante sunt reprezentate de cheltuielile cu personalul 38% și de cheltuielile cu bunuri și servicii în  procent de 31%”, se arată în proiect.

  Majorări salariale de 11% la Aeroportul Arad

  Pentru cheltuielile salariale s-a prevăzut o creștere de 11% (de la 3.914.000 lei cât era în anul 2023, la 4.340.000 lei pe anul 2024). Majorarea este explicată prin prisma prevederilor legale în vigoare, suma totală fiind defalcată după cum urmează:

  – 250.000 lei reprezentând creșteri ale cheltuielilor de natură salarială aferente indicelui mediu de creștere a prețurilor prognozat pentru anul 2024 (majorare de 6% aplicată asupra cheltuielilor de natură salarială aprobate în 2023);

  – 110.000 lei reprezentând creșteri ale câștigului mediu brut pe salariat datorate majorării salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2024 și alte cheltuieli de natură salarială aferente acestuia (sporuri);

  – 66.000 lei reprezentând creșteri ale cheltuielilor cu salariile, aferente reîntregirii acestora pentru întreg anul 2024, determinate ca urmare a acordării unor creșteri salariale în anul 2023.

  Ce investiții se planifică la Aeroportul Arad anul acesta

  Conducerea Aeroportului plănuiește cea mai mare parte a investițiilor din surse proprii  (cca. 1.3 milioane lei), dar și din alte trei surse: 125.000 lei finanțarea de la Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), 874.000 lei din bugetul de stat, respectiv 8000 lei din bugetul județului. Sumele din aceste trei surse ar urma să fie alocate pentru același proiect prin care se urmărește îmbunătățirea siguranței și securității aeroportului, proiectul fiind intitulat „Conformare Aeroport Arad la cerințele operaționale de infrastructură, siguranță și securitate aeroportuare”.

  Alte investiții plănuite pentru anul acesta sunt achiziția unor echipamente de degivrare a aeronavelor la sol (specificându-se că investiția este necesară pentru menținerea certificatului de autorizare, întrucât vechiul echipament nu mai corespunde cerințelor actuale) și acoperirea diferenței de plată pentru un autoturism achiziționat în 2023.

  Pentru realizarea documentației aferente bugetului de venituri și cheltuieli pe 2023, conducerea Aeroportului Arad s-a consultat cu Sindicatul Liber al Aeroportului Arad, obținând de la sindicat un aviz favorabil, în 21 februarie. Pentru a intra în vigoare, documentația mai trebuie să obțină și votul consilierilor județeni.

  Câte zboruri înregistrează pe an Aeroportul Arad

  Potrivit datelor oferite de vicepreședintele Consiliului Județean, într-o ședință organizată la finalul anului trecut, se pare că la Aeroportul Arad există aproximativ 4000 de zboruri pe an, acestea fiind zboruri SMURD, NATO, de marfă sau zboruri private (de exemplu, charter către Antalya, pe litoralul din Turcia).

  Potrivit unui top realizat de boardingpass.roAeroportul din Arad era clasat penultimul în lista cu numărul de pasageri, cel mai slab în listă fiind cel din Tulcea.

  Citește și:

  Un singur aeroport din țară stă mai prost decât Aradul la numărul de pasageri, în primele trei luni din 2023 · Special Arad

  Sentință finală: Aeroportul din Arad nu este viabil pentru cursele de linie · Special Arad

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.