Cele mai noi și importante filme din Ungaria, la Cinema Arta. Festivalul „Filmtettfeszt” nu se adresează doar maghiarilor! | Programul de azi

  de [email protected] | 13 octombrie 2017, 11:34 AM | Cultură | Film

  0

  Cea de-a treia ediție la Arad a Zilelor Filmului Maghiar „Filmtettfeszt” a debutat joi seara, la Cinema Arta, cu două lungmetraje despre care, în mare parte, publicul arădean prezent a avut doar vorbe de laudă: „Cetățeanul” și „Cu inima curată”. Festivalul continuă astăzi, de la ora 16, cu alte trei filme produse în Ungaria. Intrarea este liberă la toate proiecţiile și toate filmele au subtitrare în limba română.

  Zilele Filmului Maghiar 2017 a debutat la Arad cu filmul „Cetățeanul” (Titlu original: Az állampolgár / regia: Vranik Roland), un film de dramă despre care se spune că e un „miracol” că nu a fost interzis în Ungaria, având în vedere tensiunile politice în privința problemei refugiaților.

  mozikepek-5

  Filmul tratează povestea africanului Wilson, care trăiește în Ungaria ca refugiat. De ani de zile lucrează în Budapesta ca agent de pază, iar cea mai mare dorință a lui este să devină cetățean maghiar. De fiecare dată, însă, pică examenul la proba de cunoaștere a Constituției Ungariei. Mari, o profesoară de maghiară și de istorie, de aceeași vârstă cu Wilson, îl ajută să învețe, iar între cei doi ia naștere o poveste de dragoste. Mari ia o decizie importantă: își părăsește soțul și se mută acasă la bărbatul de culoare. Viața lui Wilson pare a lua o turnură fericită: își găsește parteneră, chiar și familie, trece și examenul de cetățenie și pare că, în curând, va putea să se considere maghiar în toată regula. Brusc, însă, apare în poveste Shirin, o refugiată din Iran, a cărei singură șansă este o căsătorie formală cu un cetățean maghiar. Din solidaritate, Wilson o ascunde la el acasă, iar situația devine, încet și sigur, foarte neplăcută: bărbatul trebuie neapărat să aleagă între iubirea pentru Mari și responsabilitatea pe care o simte față de refugiată.

  Cel de-al doilea film de joi seara a fost o tragi-comedie mai mult decât interesantă, în regia lui Till Attila, un om de televiziune pe care maghiarii arădeni îl știu cu siguranță de pe postul comercial TV2 din Ungaria, din emisiunile „Big Brother”, „Megasztár” sau „Sztárban sztár”, și pe care criticii de film francezi l-au numit Tarantino al Ungariei.

  „Cu inima curată” este abia al doilea lungmetraj regizat de Till Attila și deja a primit critici pozitive în țara vecină și nu numai. Are șapte premii internaționale, dintre care menționăm „Best First or Second work of a Director” la Cairo International Film Festival, „New Directors Competition” la Chicago International Film Festival și „Feature Film” la Palic Film Festival, toate anul trecut.

  Filmul spune povestea unei găști de tipi în scaune cu rotile. Un fel de „Bad Boys” dramatic, dar cu un trio… handicapat. Doi tineri cu dizabilități motorii se împrietenesc cu un ucigaș plătit cool și șmecher, în scaun cu rotile și el. Astfel, cei doi ajung în slujba mafiei. Protagoniștii nu au mare lucru de pierdut, deși în această aventură nimic nu e ceea ce pare. Nu există graniță între realitate și imaginație și, în timp ce eroii noștri trec dintr-un schimb de focuri în altul, începem să vedem tot mai clar provocările vieții de zi cu zi într-un scaun cu rotile.

  Programul de vineri, 13 octombrie:

  16:00 – BUCLA TEMPORARĂ (2016)
  regia: Isti Madarász
  genul: crimă, SF, thriller
  durata: 95 minute
  Subtitrat în limba română

  18:00 – PUŢUL (2016)
  regia: Attila Gigor
  genul: acţiune, aventură, dramă
  durata: 96 minute
  (+16)
  Subtitrat în limba română

  20:00 – STRANGULAT (2016)
  regia: Árpád Sopsits
  genul: crimă, thriller
  durata: 121 minute
  (+18)
  Subtitrat în limba română

  Partenerii locali ai evenimentului sunt Asociația CitiZenit și Centrul Municipal de Cultură Arad.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.