marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Cel mai trist fotoreportaj: Baciu și-a primit tricoul de campion. Post-mortem… (FOTO)

  de Lucian Dănilă | 17 septembrie 2015, 1:30 PM | Sport

  0

  Nu mi-a fost niciodată dat să asist la ceva mai trist. Capela la care este depus trupul neînsuflețit al fostului fotbalist arădean Adrian Baciu este un loc în care durerea, cu adevărat, este la ea acasă… În alte condiții nici nu aș fi scris, sau nu aș fi putut scrie despre un astfel de eveniment… Acum am făcut-o. Este despre viață și moarte, este despre bucurii, succese și durere, și, este despre acest spirit, această familie, care a fost și va rămâne UTA.

  Nicio durere nu este mai mare decât cea în care îți pierzi fiul. Mama lui Adi este răvășită, devastată, și se întreabă mereu: de ce nu m-a luat pe mine. De ce nu m-a strigat pe mine. Eu îl auzeam…”.Nicoleta, soția fostului fotbalist al Bătrânei Doamne, urlă de durere. „Mi-a spus că va trăi 90 de ani… Mai voia să avem un băiat. Eu ce îi spun copilului acasă. Unde ești tati?”, strigă Nicoleta.

  Momentul culminant s-a petrecut la sosirea foștilor săi colegi de la juniori și de la echipa de seniori a clubului UTA. Au venit cei care i-au fost alături, cei care de mic l-au îndreptat spre performanță, dar mai ales spre dezvoltarea lui ca om. Marin Lupaș, fostul președinte al cluburilor Romvest și apoi UTA, plângea într-una. „Nu am dormit toată noaptea. Nu am putut crede când am auzit vestea. Îl știu pe adi și familia lui de mici. A fost un fotbalist complet. El a fost primul care a făcut pasul la echipa mare. Eu sunt o fire mai sensibilă mai ales la momente din astea, dar vestea morții lui Adi Baciu m-a răvășit”, spunea Lupaș. Lângă el a venit și Ioan Ienciu, cel alături de care a condus Romvest și UTA, dar și Dan Ifrim sau Gyuri Vaczi. De asemenea, Angelo Gandolfi a transmis și el condoleanțe familiei îndoliate.

  IMG_9492

  La capelă au fost aproape toți din familia lui Adi. Pe fața fratelui său se citea durerea, dar totodată șocul. Lângă el au venit Cipri Mateiaș, Todea și Botiș, apoi Clau Drăgan. Toți patru i-au fost altfel de frați, cei din iarbă, cei din viața de zi cu zi. Mateiaș chiar a fost colegul său de clasă în I-VIII. Încercau să se țină tari, dar emoțiile erau mult prea mari. Plângeau cu toții. Codru Grădinariu și Costel Bogoșel vorbeau frumos de cel care în 1995 le-a devenit mai tânărul coleg.

  Apoi a apărut Florin Bălan, îl știm mai ales ca reprezentant al firmei Erreea. El a fost unul care a stat foarte aproape de această generație de excepție, cea care cucerea la Dej, în 1996, titlul național de juniori. Baciu a fost printre cei mai buni de pe teren, de aceea, chiar și acum la ceas de despărțire, colegii săi spun: „ești cel mai bun dintre noi…

  La picioarele lui Adi a fost pusă fotografia lui, dar și o minge. A iubit fotbalul toată viața. Lipsea însă ceva: tricoul de campion. Adi a fost campionul României în urmă cu 19 ani. A ridicat acel trofeu împreună cu Todea, cu Botiș, cu Panin, Ciubăncan sau Drăgan, Butunoi și Turcan, Ciba sau Zaha, Freer sau Mateiaș, Grozav, Găman, Mogoșanu și alții. Toți sub comanda maestrului Feri Tisza.

  IMG_9479

   

  Florin Bălan a scos tricoul cu numărul 8, chiar cel pe care Adi l-a purtat în acea finală, și l-a așezat pe o masă în afara capelei, alături de un fanion al clubului UTA și o minge alb-roșie. Băieții au luat tricoul în dungi și l-au pus pe sicriu. Momentul a fost de o greutate extremă. Chiar și cei mai tineri ca Hlistei, Chindriș sau Wild, au căzut pradă lacrimilor.

  Nu l-am văzut niciodată pe Feri Tisza atât de trist. Maestrului i-a murit un discipol. Îl simțea ca pe copilul lui. Multe din strategiile sale din trecut s-au bazat pe acel număr „8”, pe Adrian Baciu. Acum, el pleacă, dar amintirile-i rămân…

  Dumnezeu să te odihnească în pace Adi Baciu!

  PS: Înmormântarea va avea loc vineri, la ora 13, la capela de la Cimitirul Eternitatea.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.